Hajléktalanok árulják a drótnélküli internetet

Vágólapra másolva!
Egy amerikai városban utcán élő emberektől vársárolható vezeték nélküli internetszolgáltatás - jelentették be az SXSW konferencián. Az így befolyó összeget megtarthatják a hajléktalanok, sokan azonban még így is visszataszítónak tartják az ötletet.
Vágólapra másolva!

Hajléktalanokat lát el vezeték nélküli internetadókkal (hotspot) egy amerikai marketingügynökség - jelentették be a napokban zajló zenei és technológiai konferencián, az SWSX-en. A Bartle Bogle Hegarty (BBH) nevű cég kezdeményezésének célja kettős: egyrészt szeretné támogatni a fedél nélkül élő embereket, másrészt forradalmasítaná az utcai hírolvasást: mindenhol elérhető legyen az információ - számolt be róla a BBC brit közszolgálati médium hírportálja.

A BBH egyelőre csak teszteli az ötletet, tizenhárom darab MiFi routert osztott szét hajléktalanok között Austinban. A készülékek 4G-s hálózat kommunikálnak a mobilszolgáltatóval, és wifin lehet hozzájuk kapcsolódni. A hajléktalan hotspthoz úgy férhetnek hozzá a járókelők, ha SMS-ben elküldi a hálózat gazdájának pólóján látható szöveget a megadott számra, ahonnan visszaküldik a belépési kódot. A BBH közlése szerint tizenöt perc internetezés két dollárba kerül, az így befolyó összeget mind megtarthatják az "alkalmi internetszolgáltatók".

Sokak szerint kihasználják a hajléktalanokat

Forrás: [origo]
SMS-ben kell küldeni a HH (azaz Homeless Hotspot) Clarence kifejezést a megadott számra

A hotspottal ellátott hajléktalanokat úgy lehet majd felismerni, hogy egyrészt fényképük és tartózkodási helyük megjelenik majd Google Mapsen, másrészt egyenpólójukon a kövekező felirat fog állni: "Én egy 4G-s hotspot vagyok". Bár a kezdeményező cég szerint elképzelésük átalakíthatja az emberek fejében kialakult "szégyenteljes, visszataszító" jelzőkből összeálló hajléktalanképet, sokan ellenzik a Fedél nélkülhöz hasonló utcai lapokkal kialakított modell ilyesfajta továbbfejlesztését.

Kommentelők a cég honlapján úgy vélekednek, hogy ez egy meddő próbálkozás, a hajléktalanokról szóló közbeszédet nem így kellene megváltoztatni. Egyesek pedig egészen dühítőnak találják, hogy "az utcára szorult szerencsétlen embereket használnak fel azért, hogy valaki az iPadjével az utcán is az e-mailjeit nézegethesse". A másik oldal szerint viszont nem azon kell lovagolni, hogy az ötlet humánus-e vagy sem, mert az eddigi információk alapján a hajléktalanok szívesen vállalják a feladatot, hiszen jól járnak vele.