Filléres költség lesz a mobilnet néhány éven belül

Vágólapra másolva!
Bátran töltenek le akár gigabájtokat is a felhasználók a negyedik generációs mobilinternetes szolgáltatásokat használva néhány éven belül, a 4G-t ugyanis olyan olcsó lesz használni, hogy az előfizetők nem az adatforgalmi számlálót fogják bámulni a telefonjaikon - véli a hálózati eszközöket gyártó Nokia Siemens Networks vezetője.
Vágólapra másolva!

Rajeev Suri, a hálózati berendezéseket gyártó Nokia Siemens Networks cég vezetője a Global Telecom Business című telekommunikációs szakportálnak nyilatkozott a mobilinternet következő generációjának várható előnyeiről.

Napi egy gigabájtot fogunk letölteni

Suri szerint nyolc év múlva a 4G-s mobilinternet olyan olcsó lesz, hogy a felhasználók átlagban legalább napi egy gigabájt adatot forgalmaznak majd táblagépeikről és okostelefonjaikról. Ennek költsége a szakember szerint akkorra kevesebb lesz napi egy dollárnál, vagyis kétszáz forintnál a költsége.

Ez nagyjából egybevág a T-Mobile egyelőre csak Budapest belső kerületeiben elérhető negyedik generációs szolgáltatásainak az áraival is. A mobilcég havi tízezer forintért negyven gigabájtos 4G-csomagot kínál, amelynek egy gigabájtra eső költsége kétszázötven forint - igaz, ennél kisebb csomagokban az új generációs internetet egyelőre nem lehet megrendelni.

Napjainkban a felhasználók legtöbbje még igyekszik spórolni a mobilinternetes átvitellel annak drágasága miatt, ezért sokan például csak levelezésre, hírek olvasására használják a megoldást, videomegosztókat vagy videós portálokat nem keresnek fel az eszközökről csak wifihálózatok közelében tartózkodva.

Ezerszeresére nő a mobilhálózatok kapacitása

Rajeev Suri számításai szerint az intenzívebbé váló felhasználás miatt a világ mobilszolgáltatóknak 2020-ra átlagosan ezerszeresére kell növelniük majd hálózataik kapacitását - ez a szám persze a fejlődő országok elavult hálózatainak kapacitása miatt ilyen magas. A szakember szerint már most folyik a negyedik generációs szolgáltatások utódjának, az 5G-nek a fejlesztése, amely azonban csak egy-másfél évtized múlva kezdhet elterjedni.