Tízmillió felhasználója van a legsikeresebb magyar IT-cégnek

Halácsy Péter, Prezi
Vágólapra másolva!
A világsikert elérő magyar prezentációkészítő szoftver, a Prezi már Powerpoint fájlokat is képes magába építeni, a jövőben pedig a Wordöt és az Excelt is kiváltaná. Az előadásokat megreformáló alkalmazásnak már magyarországnyi felhasználója van, és a Microsoft is rajta tartja a szemét.
Vágólapra másolva!

Három éve még csak böngészőben futó változatban létezett az egyedi prezentációk készítésére használható szoftver, később azonban PC-re és iPadre telepíthető változat is készült a Preziből. Mára világszerte tízmillióan használják a program ingyenes és fizetős szolgáltatásait: a cég legújabb dobása Powerpoint diák importálását teszi lehetővé a Prezi látványosan forgó, zoomoló slide-jai közé.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Powerpoint-prezentáció a Prezi felületében

Bár a Szilícium-völgyi és a budapesti Deák téri központokkal működő Prezi lelkes felhasználója többek közt Al Gore, korábbi amerikai alelnök és Chris Anderson, a Wired nevű rangos technológiai magazin főszerkesztője is, a szoftvert sok kritika érte amiatt, hogy lassabban lehet vele dolgozni, mint a Microsoft lineáris diasorral dolgozó prezentációkészítő szoftverével - mondta el az [origo]-nak a cég egyik alapítója, Halácsy Péter.

Már a .ppt fájlokkal is elboldogul

A Deák téri központjában hatvannyolc programozót foglalkoztató Prezi hamarosan új, egyszerűbb kezelést biztosító kezelőfelületet kap, de sok felhasználó szeretné azt is, ha a program tudna kezelni távirányítókat, amelyekkel egyszerűen lehetne léptetni diái között előadás közben. Ugyancsak bővülni fog a szerkesztőfelületben elérhető betűtípusok, színek és effektusok száma - tudtuk meg az alapítótól. Halácsy szerint most, hogy már tízmilliós nagyságrendű felhasználójuk van, nagyon óvatosan kell bánniuk az új funkciók bevezetésével: nem csak a kezdő újoncok, hanem a rutinos prezizők igényeit is ki kell szolgálniuk.

A cég legújabb újítása azok számára hasznos, akik korábban is gyakran tartottak prezentációkat, ezért jelentős számú dia sorakozik merevlemezeiken Powerpoint formátumban. Május óta a Prezi már képes a .ppt fájlok slide-jait is beolvasni, bár ezek látványossá tételéről a felhasználónak magának kell gondoskodnia.

Az újítás egyértelmű előnye, hogy szükségtelenné teszi a korábbi előadásokban felhasznált szövegek bemásolását, vagy egyik ablakból másikba való átkopizását, továbbá a beillesztett képeket és videókat is egyszerűen feldolgozhatóvá teszi a Powerpointból való importálás, amely néhány perc alatt végbemegy. A Prezibe beltöltött .ppt fájlok diáival szabadon variálhat a felhasználó, igény szerint ki is törölhet ezek közül bármennyit.

Ki akarják nőni a prezentációkat

"Valószínűleg elmegyünk egy olyan irányba, hogy a programot ne csak prezentációkhoz használják" - mondta Halácsy. Olyan tervei is vannak a cégnek, hogy általános munkaeszközzé változtassák szoftverüket, amely egyben kiválthatná a hagyományos szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő programok szerepét is. "Az a célunk, hogy ha a felhasználó leül dolgozni, akkor mindig egy üres Prezit nyisson meg, és minden típusú információt abban dolgozzon fel" - mondta Halácsy a cég víziójáról.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

Halácsy Péter a Prezi budapesti központjában

A Prezi egészen meglepő helyeken népszerű: természetesen magyarok is sokat használják, igazi őrületet viszont Ázsiában váltott ki. Dél-Koreában már öt különböző tankönyv megjelent a használatáról, és Halácsy úgy tudja, hogy Japánban is kiadtak már két könyvet termékükről. A felhasználók száma szépen növekszik, és a további bővülést azonban Halácsy sem tudja megjósolni: elképzelhetőnek tartja az ötvenmilliós tábor elérését is.

A Microsoft még nem fél tőlük

A Microsoft egyelőre nem fél a magyar fejlesztésű prezentációs szoftvertől, és nem is próbálta "lekoppintani" annak funkcióit, vagy felvásárolni a céget. Más megkeresés már érkezett Halácsyékhoz, de azt az ajánlatot visszautasították. Halácsy úgy tudja, hogy Redmondból folyamatosan figyelemmel kísérik a Prezi fejlődését, ennél szorosabb kapcsolat azonban nem alakult ki a rivális felek között. A cégalapító szerint nem elképzelhetetlen, hogy a cég a Facebook útját követve előbb-utóbb a tőzsdén köt ki, hiszen befektetőik azért pumpáltak több tízmillió dollárt a Prezibe, hogy az később megtérüjön és profitot termeljen. Halácsy szerint azonban nincsen rajtuk nyomás, saját ritmusukban építik az alkalmazást, amely bár ingyenesen is használható, a fizetős felhasználók pénzétől sikeres.