Terroristavideókat töröltek a YouTube-ról

Vágólapra másolva!
A Google a tavalyi év második felében mintegy hatszáznegyven olyan videót törölt a videomegosztóról, amely a terrorizmust népszerűsítette. A cég tapasztalatai szerint ugyanakkor már a fejlett nyugati országokból is egyre nagyobb számban érkeznek tartalmak cenzúrázására vonatkozó megkeresések a vállalathoz.
Vágólapra másolva!

A vállalat legfrissebb áttekinthetőségi tanulmányának (Transparency Report) kiadása kapcsán Dorothy Chou, a Google vezető adatvédelmi szakértője elmondta, hogy aggasztónak tartja azt az új trendet, hogy már fejlett nyugati országok kormányaitól is egyre nagyobb számban érkezik különböző politikai tartalmak eltávolítására vonatkozó kérés.

A Google szerint bár az internet cenzorainak hagyományosan nem a nyugati országokat tekintik az emberek, a tartalmak eltávolítására vonatkozó felszólítások növekvő száma a szólásszabadság sérülését okozhatja. A keresőcég szerint jelentősen emelkedett például az Egyesült Államokból érkező ilyen megkeresések száma a tavalyi év folyamán.

Terrorista videókat töröltek

A Google tavaly több mint 640 darab, a terrorizmust valamilyen formában népszerűsítő videót távolított el a YouTube-ról, és tiltotta le ezek feltöltőinek fiókját is, de a nem indokolt eltávolítási kéréseket a társaság nem teljesíti. Például a Google megtagadta annak a felvételnek a törlését, amely a pakisztáni hadsereg tevékenységét kritizálta, és a kanadai kormány kérésére sem törölte azt a videót, amelyen egy helyi állampolgár levizelte és lehúzta a vécén útlevelét. Ugyanakkor a BBC brit közszolgálati médium cikke szerint a keresőcég sokszor együttműködik a kormányokkal, például száz thaiföldi vezetést.

A magyar kormány felhasználók adataira utazott

A Google Transparency Report című oldalán folyamatosan nyomon lehet követni, hogy a keresőcég mely szolgáltatásait a világ mely országaiban blokkolják, illetve mely országok kormányai és vállalatai keresik meg a válallatot tartalmak eltávolítása, vagy felhasználók adataihoz való hozzáféréssel kapcsolatban.

Az oldalon lévő információk szerint Magyarországról az elmúlt években nem érkezett kormányzati megkeresés tartalmak eltávolítására vonatkozóan, ugyanakkor a tavalyi év első felében 81, a másodikban 73 különböző felhasználó személyes adatait kérték ki a cégtől, a Google azonban ezek egyikét sem teljesítette