Megunták a tinik a Facebookot

Vágólapra másolva!
A legtöbb tinédzser már el sem tudja képzelni, milyen lehet okostelefon és közösségi szájtok nélküli élet, pedig sokan már letörölnék magukat a Facebookról. A közösségi média megosztja a fiatalokat: egyik felük személyesen szeret találkozni barátaival, a maradék azonban inkább a kibertérben való csevegést preferálja.
Vágólapra másolva!

A tinédzserek közel fele szeretné, ha teljesen le tudná magát töröli aFacebookról - derült ki egy frissen publikált, a fiatalok digitális szokásait vizsgáló amerikai felmérésből. A Common Sense Media (CSM) által készített kutatás (letöltés .pdf-ben) szerint a több mint ezer megkérdezett tizenhárom és tizenhét év közötti fiatal egyharmada a rasszista, szexista és homofób megnyilvánulások és tartalmak miatt szeretne leiratkozni a világon közel egymilliárd felhasználóval rendelkező szájtról.

Társaságban is a kütyüket nyomogatják

Korábbi felmérésekhez képest trendszerűen nő a digitális eszközö fiatalok életében betöltött szerepe: a megkérdezettek kétharmadának a Facebook a fő közösségi médiuma. E szájt mellett a fiatalok kilencven százaléka több közösségi oldalon is aktív, tehát regisztrációval rendelkezik, időnként bejelentkezik és posztol.

A nagyszabású kutatás szerint az amerikai fiatalok egyötöde gyakorlatilag függő viszonyban van az okostelefonjával, mindenhova magával viszi azt és gyakorlatilag bármilyen helyzetben előszeretettel nyomogatja valamelyik közösségi oldalt. Ugyanakkor a megkérdezett fiatalok felét zavarja, ha együtt vannak egy társaságban, és a másik fél a telefonját babrálja.

Forrás: AFP/PhotoAlto

A cég szerint a felnőtteknek is figyelni kell a közösségi médiát

Régen a fiatalok szerint is minden jobb volt

"A technológia és a közösségi média több barátságomat is elnyelte. Hiányoznak azok az idők, amikor csak úgy lógtunk együtt és nevettünk" - mondta a CSM-nek az egyik megkérdezett fiú. A kutatás eredménye szerint a tinik egyharmada szeretne visszamenni azokba az időkbe. A Facebookot nem kedvelő fiatalok azonban jelentős kisebbségben vannak, ugyanis háromnegyedük érzi úgy, hogy a közösségi médiumok megjelenése óta javult a kapcsolata barátokkal, rokonokkal és egy részük szerint tanárokkal is.

Hiába egyre több a kütyüfüggő tini, 49 százalékuk a számtalan kommunikációs forma közül még mindig a személyes fizikai érintkezést kedveli a legjobban. Harmaduk azért, mert így érti meg leginkább, hogy mit akar a másik. A tinik egyharmada viszont a szöveges (SMS, cset) formában szeret a leginkább kommunikálni a másikkal.

Hogyan tudnának élni nélkülük

Bár az eredmények szerint sok fiatal van, aki Facebook és okostelefon nélkül is képes lenne élni, a kutatás összegzése szerint a mai tinik el sem tudnánk képzelni, hogy milyen lehet ilyen eszközök és oldalak nélkül. A kutatás összefoglalása szerint szülőknek, oktatóknak és kommunikációs szakembereknek nagyon szigorúan rajta kell tartaniuk a szemüket a közösségi médián. Azt azonban nem írják, hogy milyen formában, ráadásul a közösségi média figyelése is lehet, mert egyre több fiatalt zavar, ha szülei túl kevés teret engednek nekik a digitális világban.