Polipnak való a húszgombos csodaegér

húszgombos egér, Logitech gamer egér
Vágólapra másolva!
Van bármi értelme húsz darab gombot szerelni egy számítógépes egérre? A Logitech mérnökei szerint igen: játékokkal és irodai feladatokkal is próbára tettük a cég méregdrága csodaegerét.
Vágólapra másolva!

Magunk sem hittünk a szemünknek, amikor megláttuk a húszgombos egér bejelentéséről szóló híreket, így rögvest kölcsönkértük a Logitech borsos árú vezérlőjének első példányát, amint az elérhetővé vált a gyártónál. A huszonöt-huszonhatezer forintba kerülő G600 MMO-t egyértelműen nem az átlagfelhasználóknak szánják, az egér oldalába épített, a mobiltelefon billentyűzetére hasonlító gombrengeteget ugyanis csak profi videojátékosok tudják kihasználni. Ezek mindegyikéhez hozzá lehet rendelni egy-egy specifikus műveletet, például egy adott varázslat végrehajtását a World of Warcraftban, akár az összes fegyver, térkép és más funkció egy gombnyomással való elérését a Call of Duty-ban.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Nagy kéz kell a húszgombos egérhez

Hogyan fér el húsz gomb egyetlen egéren?

Hogyan jön össze a húsz gomb, hol fér el egy ilyen kis eszközön? Ebben van némi csalás, a G600-as oldalán ugyanis tizenkét gomb van, felül pedig a szokásos kettő helyett három főbillentyűje van. Az első kettő között van még egy egérgörgő, amely jobbra és balra is dönthető, és akár be is nyomható - tehát három funkciót lehet hozzárendelni. A görgő alatt is megtalálható még két külön gomb, így jön össze az összesen kiosztható húsz funkció.

Koca gamernek számító tesztelőnk mellett az új Logitech egeret kölcsönadtuk egy veterán videojátékos ismerősünknek is, de egyikük sem volt igazán elégedett azzal, pedig fél tucat különböző játékkal tesztelték azt a Guild Warstól a Battlefield 3-ig.

Amikor a szofver jobb az egérnél

A G600-as egérhez adott konfigurációs szoftverrel mindkét tesztelőnk maradéktalanul elégedett volt: ez automatikusan felismeri az összes ismertebb játékot, és automatikusan elvégzi azok beállításait, de az alapértékek átkonfigurálása is pofonegyszerű. Az egér maga viszont túl könnyűnek bizonyult: a videojátékosoknak szánt egerekben általában kivehető súlyokat alkalmaznak a megfelelő tömeg eléréséhez, a húsz gombos egér esetében erre nincs mód.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Könnyű félrekattintani az apró gombokon

Nem vált be a tizenkét külön billentyűt tartalmazó oldalsó gombsor: bár kialakítása ergonómikusnak tűnik, és az is látványos, hogy a gombok feliratainak megvilágításának színét szabályozni lehet. A tizenkét külön gomb egyszerűen túl sok, egyetlen hüvelykujjal lehetetlen mindegyiket külön kitapogatni, ráadásul a hátsó gombok eléréséhez már a komfortot zavaró mértékben be kell hajtani az ujjat. Úgy véljük, hogy legfeljebb hat gomb még kellően el tudna különülni egymástól, vagyis a kevesebb biztosan több lenne.

Túlzás a csodaegér az Excelhez is

Magas fokú beállíthatósága elvben munkára is alkalmassá teszi a teszi a Logitech csodaegerét. Az extra gomboknak elvileg bármilyen irodai dolgozó a hasznát veheti, hiszen az egyikhez hozzá lehet rendelni a másolás, a másikhoz a beillesztés funkciót, vagy akár egy gyakran használt más Excel-parancsot, vagy akár a korábbi utasítás ismétlését.

Ezzel az egérrel gyakorlatilag fel sem se kell emelni a kezet ahhoz, hogy az irodai munkás átnavigálja magát a hosszú céges dokumentumokon. A szuper minőségű egérgörgője pedig születésétől fogva az Excelhez kapcsolódik, az első ilyen kiegészítőt a Microsoft irodai szoftverekkel foglalkozó részlegén találták ki. A huzamosabb idejű tesztelés azonban azt mutatja, hogy egy kényelmes formatervű egérrel jobb dolgozni, mint a G600-zal, mivel a sok gombon komoly munka során is könnyű félrekattintani. Ez természetesen egy lövöldözős játékban nem komoly probléma, az órákig szerkesztett dokumentum esetében viszont az lehet.

Mindent tud, mégsem az igazi

A Logitech egere papírforma szerint mindent tud, amire egy online sokjátékos programokra specializálódott, vérbeli videojátékosnak szüksége lehet. A Logitech-nek nem a G600-as az első videojátékokhoz tervezett egere. Több olyan halálpontos, lézeres egeret tudhat magáénak a cég, amelyet profi játékosok és a pontosságot díjazó grafikusok egyaránt a kedvencüknek mondtak. A cég már-már ikonikusnak számító MX518-as egerét pedig a közelmúltban az egerek Kalasnyikovjának választották az olvasók a The Verge nevű amerikai technológiai híportálon.

Fotó: Magócsi Márton [origo]


Szépnek szép, de nem kényelmes használni

A meglevő ipari tapasztalat ellenére a G600 nem lesz piacvezető egér. A huszonhatezer forintba kerülő eszköz helyett ráadásul olcsóbban lehet valamelyik bevált gyártó ismert játékos egerét megvásárolni, vagy a Logitech saját, olcsóbb modellei közül választani egy kevésbé bonyolultan használhatót.