Számítógép lesz a jövő biztonsági őre

Vágólapra másolva!
Intelligens videokereső rendszert építenek a Carnegie Mellon amerikai egyetemen. A szoftver a távoli jövőben átveheti egy monitorok előtt ülő biztonsági őr szerepét.
Vágólapra másolva!

Darabokra tördeli a bizotnsági kamerák felvételeit és azonosítja a rajtuk látható mozgásdarabokat egy amerikai egyetem szoftvere. A program egyszerű szótárral dolgozik, de egy-egy cselekvéshez képes több szót is hozzárendelni. Egy gyanús csomagot elásó embert például az ás és a temet keresőszóra is kidob majd a kereső. A jövőben a szoftvert használó rendszer akár figyelmeztetni is tudja a több monitort néző biztonsági őröket, ha az egyik kijelzőn a figyelmükre érdemes dolgok történnek.

Forrás: CMU
Kereshetővé válhatnak a biztonsági kamerák felvételei

A mozgásformákat felismerő program csak egy apró részegysége a Mind's Eye nevű, az amerikai hadsereg csúcstechnológiai fejlesztéseket támogató irodája által pénzelt projektnek. A program célja, hogy az emberéhez hasonló vizuális intelligenciával rendelkező rendszert fejlesszenek. A Mind's Eye egy emberi nézőhöz hasonló pontossággal tudja majd megállapítani, hogy mi zajlik a videón, milyen tárgyak ismerhetők fel a képeken, és következtethet arra is, hogy mi fog történni a közeljövőben.

A technológiának bőven lehetnek nem katonai, rendészeti felhasználásai, például segíthet civil felvételek elemzésében és kereshetővé tételében. Előbb azonban valószínűleg a hadsereg robotrepülői által készített több ezer órányi légivideóval és különböző megfigyelőkamerák anyagaival kell megbirkóznia a Mind's Eye-nak.

A The Verge hírportál szerint a Carnegie Mellon egyetem kutatása már az adatgyűjtés új generációs problémáinak egyikével foglalkozik. Óriási mennyiségű videót el tudunk juttatni a világ egyik pontjáról a másik ponton található szerverfarmra, az összegyűjtött adatok elemzése azonban még kihívást jelent.