Olcsó számítógép - jó számítógép

Vágólapra másolva!
A táblagépek hódítása ellenére a hagyományos számítógép továbbra is előkelő helyen áll a karácsonyi kívánságlistákon. Az elérhető árú eszközök piacán nem következett be forradalmi változás tavalyhoz képest, legfeljebb annyi, hogy a Windows 7 helyett Windows 8-cal lehet megvenni őket. Válságkarácsonyi sorozatunk aktuális részében segítünk eligazodni az elérhető árú PC-k között.
Vágólapra másolva!

Bár a meglévő PC-n nem feltétlenül éri meg Windows 7-ről a legújabb kiadásra váltani, új konfigurációt szerintünk annak ellenére is érdemesebb Windows 8-cal vásárolni, hogy sokak számára idegesítő lehet a megújult kezelőfelület. A nyolcas verzió ugyanis elődjénél gyorsabban indul, fürgébben működik, ráadásul lemez nélkül is egy gombnyomással újra lehet telepíteni bármikor.

Forrás: AFP/Philippe  Dureuil

Sokak számára idegesítő lehet a Windows 8-ban a Start menü hiánya, de ez ingyenes programokkal is könnyen pótolható. A végeredmény így a Windows 7-nél gyorsabb és okosabb rendszer lesz, amelyet a megszokott módon lehet használni.

Az olcsó laptopok semmit sem változtak

A legtöbb potenciális vásárló számára érdekes 100-150 ezer forintos szegmensben nem következett be számottevő változás a laptopoknál. 110-120 ezer forintért már legális Windows 8-cat futtató noteszgépet is lehet venni, de ezek akkumulátoros üzemideje és teljesítménye többnyire még alacsony: egy csupán internetezni kívánó szülőnek, nagyszülőnek azonban már elegendő lehet.

Operációs rendszer nélküli gépet is lehet választani, ezek nagyjából 20-25 ezer forinttal olcsóbbak. Ám ezekre sem érdemes lopott Windowst telepíteni, mert ezt nem - vagy csak korlátozottan - lehet frissíteni, a nem frissített szoftver használata pedig támadhatóvá teszi a gépet a kiberbűnözők és csalók számára. Ennél jobb választás bármelyik ingyenes Linux, például az Ubuntu, amely automatikusan tudja frissíteni magát, és a legfontosabb programok mind elérhetők hozzá, kivéve a videojátékokat.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Nyolcvanezer forintos laptop Linuxszal

Általános felhasználásra is jövőállónak számító konfigurációnak legalább Intel Core i3 lapkát tartalmazó gépet érdemes választani, a zökkenőmentes működés érdekében minimum négy gigabájt memóriával. Százötvenezer forintért ilyen gépből asztali használatra való 15,6 colos és könnyen hordozható 11,6 colos modellek is elérhetők, többek közt az Acer, az Asus, a HP, a Lenovo és a Sony kínálatából. Garanciailag nem érdemes megelégedni az egy évvel, a középkategóriás készülékek többségét két évvel kínálják a gyártók, sőt fel lehet kutatni három év jótállást tartalmazó modellt is. Persze nem minden a hardveres felszereltség: a gyártók hajlamosak rettenetes minőségű billentyűzettel, képernyővel és tapipaddal felszerelni laptopjaikat, különösen az alsóbb kategóriában. Érdemes ezért vásárlás előtt személyesen is kipróbálni a gépet.

Mi a helyzet a netbookokkal? Az olcsó, kis teljesítményű noteszgépek kihalóban vannak a táblagépek térhódítása miatt, jelenleg csak elavult vagy értelmetlenül drága modelleket lehet kapni, amiket nem érdemes megvenni. Helyüket olcsó és jó táblagép-laptop hibridek fogják átvenni, ezekből azonban csak jövőre várható komolyabb választék.

Turbózza fel meglévő notebookját!

Miután az elérhető szegmensben nem zajlott le számottevő áttörés, a két-három éve vásárolt százötvenezres gépet nem érdemes lecserélni hasonló kategóriájúra, mert az előzőhöz hasonló felszereltséget kap a vásárló.

Forrás: [origo]
A merevlemez helyére lehet bedugni az SSD-t

A régi géphez az internetes árukeresőkben általában olcsón lehet találni új, hosszabb üzemidőt biztosító akkumulátort. Sokat lehet gyorsítani a meglévő gépen azzal is, ha az adatok tárolására használatos merevlemezt gyorsabb SSD-meghajtóra cseréljük. A mozgó alkatrészt nem tartalmazó, flashmemóriás tárolóból 25-50 ezer forintért már 128-250 gigabájtos példányokat lehet vásárolni, ezek jelentősen meggyorsítják a rendszerindulást és a programok betöltődését is. Január végéig kedvezményes áron, kilencezer forint körüli összegért lehet megvenni a Windows 8 letölthető kiadását, amely szintén gyorsítani tudja a meglévő gép működését.

Imádja a játékokat? Vegyen asztali PC-t!

Bár a legtöbben ma már laptopot vásárolnak, még mindig van értelme az asztali PC-nek: a hordozható társaiknál nagyobb és nehezebb gépeket sokkal egyszerűbb javítani, fejleszteni. Elsősorban pedig azoknak érdemes asztali számítógépet választaniuk, akik játszani szeretnek: a legújabb szimulátorok, fps-ek és más videojátékok futtatására alkalmas laptopok méregdrágák, 150-170 ezer forint körüli összegből viszont egy erre alkalmas asztali gép összeállítható.

Forrás: Dell

Míg a notebookoknál az Intel van előnyben, az asztali PC-t érdemes a rivális AMD olcsó, négy- vagy hatmagos lapkáival felszerelni, ezek jóval olcsóbbak. A négy gigabájt memória itt is alapkövetelmény, de olcsón vehetünk duplaennyit is a PC-be. A legális Windows itt is ajánlott, hiszen a játékok döntő többsége csak ehhez az operációs rendszerhez érhető el.

A mai játékok futtatására alkalmas Nvidia vagy ATI grafikus gyorsító ára nagyjából ötvenezer forint: előbbiből a GeForce GTX 560-as típus ajánlott belépésnek, utóbbiból a Radeon 7700-as sorozattól felfele érdemes válogatni. Fontos tudni: a mai videokártyák nagy teljesítménye miatt fogyasztásuk is magas, így az asztali gépbe ajánlott minőségi ötszáz, de inkább hatszáz wattos tápegységet szerelni, mert a kis négyszáz wattos táp nem fogja bírni a terhelés. Ez mindössze pár ezer forintos extra költséget jelent.