Ezt kell tudnia a Windows 8-ról

Windows 8 teszt, Acer hibrid, Microsoft
Vágólapra másolva!
Mennyibe kerül átváltani az új Windowsra? Tényleg fut táblagépen és PC-n is? A Microsoft legújabb operációs rendszere október 26-án, péntektől vásárolható meg a hazai és külföldi boltokban, de az [origo] az új Windows fejlesztői példányát már nyár óta aktívan használja.
Vágólapra másolva!

Pénteken debütál a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 8, amelyet a hagyományos számítógépek mellett már táblagépeken való használatra is felkészítettek. A nyolcas verzió ennek következtében csak félig hasonlít elődjére, a Windows 7-re, az XP-t használók többsége pedig valószínűleg hátast dob majd tőle. Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a Microsoft új szoftveréről tudni érdemes.

Miben különbözik a Windows 7-től a Windows 8?

A Windows 8 a hetes verzió közvetlen rokonának tekinthető, a két szoftver alapjai azonosak. Néhány netbook kivételével az összes Windows 7-es gépre telepíthető a nyolcadik kiadás is. Az új szoftver valamelyest gyorsabban indul, jobban van optimalizálva. A legfontosabb különbség a Windows 8 teljesen áttervezett felülete: ennek kezdőképernyője ikonok helyett nagy, informatív csempékből épül fel, a szokásos Start menüt pedig hiába keressük ebben a vertióban. Az új felület azért került a Win 8-ba, hogy a rendszert kényelmesen lehessen használni érintőképernyőn is, ahol az egérre és billentyűzetre optimalizált hagyományos felület kezelése kényelmetlen. Eddigi tapasztalataink szerint az új felület használata elsőre még a meglévő számítógépen is nehéz lehet, ugyanis a legfontosabb kezelőfelületeket úgy lehet előhívni, hogy az egérkurzort a képernyő valamelyik sarkába visszük, táblagépen pedig a képernyő széléről befele kell elhúzni az ujjat. Cikkünk folytatásában részletesen elmagyarázzuk majd az új Windows kezelésének módját.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ez a Win 8-as laptop már érintőképernyős, ezért drágább is hagyományos társainál

A Windows 8 beépített szoftverbolttal is rendelkezik, amelyből ellenőrzött, ingyenes és fizetős programokat lehet letölteni az okostelefonokon és táblagépeken már megismert egyszerűséggel. Ha az új rendszernek megadjuk a saját Microsoft-fiókunk adatait, képes automatikusan elmenteni a beállításokat, könyvjelzőket, wifijelszavakat és a dokumentumokat, képeket egy számítási felhőbe: így ha a gépet ellopják, az adatok megmaradnak. További újítás, hogy a Windows 8-at akár telepítőlemez nélkül is automatikusan újra lehet telepíteni úgy, hogy a legfontosabb alapbeállítások és fájlok megmaradnak. A Fájlelőzmények funkcióval - ha bekapcsolják- a rendszer korábbi állapota is visszaállítható, így akár egy véletlenségből törölt fájlt is vissza lehet szerezni.

Mi az a Windows RT?

A Windows RT a Windows 8 mobilprocesszorral felszerelt, ultravékony, hosszú akkumulátoros üzemidejű táblagépekre szánt verziója, amelyen kizárólag a Windows 8 új felületére írt applikációk futnak, a korábbi Windowsokra írt, hagyományos alkalmazások nem - azok ugyanis csak a számítógépes processzorokon futnak. A Windows RT-t csak ilyen vékony gépekre előre telepítve lehet elérni, külön forgalomba nem kerül a program. Ez jelenleg a Microsoft egyetlen olyan operációs rendszere, amely beépítve tartalmazza az Office irodai programcsomag otthoni felhasználóknak szánt változatát a Word, Excel, Powerpoint és OneNote programokkal.A többi Windows 8-hoz ezt csak külön lehet majd megvenni jövő év elején várható premierjét követően - az RT-s gépek az Office 2013 béta verziójával kerülnek a boltokba, a vásárlók frissítésként fogják megkapni a végleges kiadást.

A beépített kiadás a teljes Office 2013-hoz képest egy kisebb tudású kiadás, amely például nem teszi lehetővé bonyolult makrók, bővítmények, régi fájlformátumok használatát. A beépített Office-szal sok ember számára elegendő lehet egy Office RT is a mindennapokra, azt érdemes figyelembe venni, hogy erre semmilyen hagyományos windowsos segédprogramot nem lehet feltelepíteni, amire például elektronikus adóbevalláshoz van szükség. Ez azt is jelenti, hogy az RT-s gépeken a régi windowsos játékok nem futnak - bár az applikációk között biztosan sok játék is lesz. A Windows Áruházban való vásárláshoz Microsoft-fiók (ehelyett Hotmail postafiók, Live Messenger üzenőfiók is megteszi) regisztrációjára van szükség, egy megvett applikáció - legyen az akár játék, akár segédprogram - egyszerre öt darab eszközön lehet használatban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képernyő jobb oldalán lehet elérni a fő beállításokat és a keresőt

Miben különböznek a Windows 8 eltérő kiadásai?

A számítógépekre, és a számítógépes processzorral szerelt - kissé nehezebb és vastagabb - tabletekre szánt Windows 8-ból is két verzió készül: az egyik a Windows 8, a másik a Windows 8 Pro nevet viseli. Ez utóbbit vállalati környezetben is szükséges központi adminisztrációs lehetőségekkel is felvértezik, amelyekkel szabályozni lehet, hogy egyik vagy másik felhasználó milyen adatokhoz férhez hozzá, vagy milyen programokat futtathat. Csak a Pro verzióban érhetők el fejlett titkosítási szolgáltatások, és meglepő módon csak ehhez lehet majd külön letölteni és telepíteni a Windows Media Center nevű multimédiás lejátszóprogramot, amelyet a PC-hez kapcsolt távirányítóval kényelmes otthoni mozizást és zenehallgatást tesz lehetővé.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tapizós LCD leginkább csak játéknál jön jól hagyományos laptopon

A Windows RT-vel ellentétben a számítógépes hardverekre szánt Windows 8 és 8 Pro kiadásból egyaránt kétféle kiadás létezik: 32 és 64 bites. Egy 32 bites Windows-rendszer legfeljebb 3 gigabájt memóriát képes kezelni, a 64 bitesnél azonban már nincs ez a megkötés, gond nélkül fel lehet szerelni a gépet ennek többszörösével is. Mivel a memória olcsó, érdemes minél többet venni a számítógépbe, így a rendszer nem fog lelassulni akkor sem, ha egyszerre sok program van megnyitva. Ha legalább négy gigabájt memória van a PC-jében, mindenképpen válassza a 64 bites kiadást!

Futnak a régi programok a Windows 8-on?

A Windows RT-n nem, a Windows 8-on pedig minden olyan szoftver, ami a Windows 7-tel működött, valószínűleg futni fog. Kivételt képeznek például egyes rendszervezérlő segédprogramok, de az ismert és népszerű szoftverek, például az összes böngésző, chatprogramok és médialejátszó szoftverek futni fognak az új Windows alatt, de több éves játékprogramokkal sem akadt problémánk.

Ha mindkét verzió 32 vagy 64 bites architektúrájú, a Windows 7-ről úgy is lehet frissíteni a Windows 8-ra, hogy nem kell újratelepíteni a programokat, míg Vista és XP esetében mindent manuálisan kell újratelepíteni. Miután egy több éve használt rendszer tele lehet a működést lassító digitális szeméttel, érdemes elgondolkodni az átállás során egy teljesen üres gépre való telepítéssel.

Milyen gépre van szükség a Windows 8-hoz?

Gyakorlatilag minden Windows 7-et futtató számítógép alkalmas a Windows 8 használatára, bár az Information Week technológiai szaklap szerint néhány Atom processzoros netbook és táblagép nem kompatibilis az új szoftverrel.

Forrás: AFP
Windows 8-as asztali gépek egy kínai bemutatón

A hivatalos rendszerkövetelmények szerint a Windows 8 futtatásához mindössze 1 gigahertzes processzor szükséges, bár annak bizonyos technológiákat támogatnia kell. Gyakorlati tapasztalataink nyomán mi nem telepítenénk egy ilyen ősi rendszerre az új Windowst, mert nem lenne túl nagy élmény használni. Legalább kétmagos processzorral szerelt gépet, és minimum 2, de inkább 4 gigabájt memóriát ajánlunk a Windows 8 alá. A minimális képernyőfelbontás 1024x768 pixel a Windows 8 esetében, de a cég 1366x768 pixeles monitort ajánl az applikációk kényelmes használatához: egy appot a képernyő széléhez rögzíteni kompakt méretben csak minimum ilyen felbontásnál enged a rendszer.

Mennyibe kerül a Windows 8?

A Windows 8 alapváltozatát egy számítógépre telepíthető (OEM) verzióban DVD-n 35 ezer forintos ajánlott áron lehet majd megvenni a hazai boltokban, míg a Pro kiadás hasonló módon 52 ezer forintba kerül. Ennél olcsóbban vehetik meg a Windows 8-at a legális Windows 7, Vista vagy XP rendszereket használók: ha ők igazolják meglévő szoftverük eredetiségét, kilencezer forintért vásárolhatják meg az új szoftvert (a Pro kiadás 18 ezer forintba kerül) 2013. januárjának végéig letölthető változatban - ugyanez a szoftver DVD-n duplaennyibe kerül. Akik idén június 2-a után vásároltak új, windowsos számítógépet, 4500 forintért válthatnak az új rendszerre a Microsoft másik oldalán. Az árak az euróárfolyam alakulásának függvényében bizonyos mértékben változhatnak.