Szuper videojátékok futnak majd a Google tévéjén

Vágólapra másolva!
A keresőcég bejelentette, hogy a Google TV nevű, televíziókra szánt szoftverében alapból megtalálható lesz az OnLive nevű, felhőalapú videojáték-szolgáltatás. Ezzel a szolgáltatással hamarosan egyszerű tévéken is elérhetővé válnak a legújabb, élethű grafikájú játékok.
Vágólapra másolva!

Az OnLive nevű szolgáltatás lényege, hogy a játékok nem a felhasználó számítógépén, hanem egy központi szerveren futnak, a játék képét és hangját interneten keresztül továbbítják a játékos gépére. Ugyancsak a világhálón át továbbítja a rendszer a felhőbe az irányítóval végzett mozdulatokat. A megoldás legfontosabb előnye, hogy a felhasználónak nem kell megvásárolnia drága konzolokat, a programokat egy alapvető felszereltségű irodai PC-n, vagy egy olcsó tartalmazó beltéri egységen, táblagépeken is futtatni lehet.

A legmenőbb játékgépek versenytársa lesz a Google tévéje

Bár a Google tévés platformja még nem túl elterjedt, az OnLive integrálásával vonzóbbá válhat, bár a keresőcégnek egyelőre nem sikerült megállapodnia a nagyobb tévécsatornákkal és filmstúdiókkal sem arról, hogy tartalmaik online is elérhetővé váljanak.

Forrás: onlive
Tévé, filléres konzol és egy irányító, plusz egy internetkapcsolat: ezek kellenek az OnLive-hoz

Az OnLive használatához a felhasználóknak elegendő egy vezeték nélküli irányítót vásárolniuk, és ha előfizetnek a szolgáltatásra, amely különböző modellekben kínálja a játékokat: ki lehet kölcsönözni rajta programokat néhány napra, vagy meg is lehet vásárolni azok használati jogát örökre. A játékosok érdekeit szolgálja az is, hogy a mintegy kétszáz játékot tartalmazó kínálat összes programjánál elérhető egy fél órás ingyenes próbalehetőség.

A CNet információi szerint a Google TV szoftveren első körben csak egy olyan applikáció lesz elérhető, amelyen mások játékát lehet nézni, de a tervek szerint később a megvásárolt játékok teljes értékű használata is lehetővé válik. A szolgáltatás a korábban piacra dobott, Google TV szoftvert használó eszközökön is használható lesz.

Azonnal indul a játék, letölteni sem kell

Az OnLive-on a játékok indításához arra sem kell várni, hogy a program letöltődjön, mivel a programok az internetes videóközvetítésekhez hasonló módon, valós időben streamelik a felhasználó eszközére 720p (1280x720 pixeles) felbontásban.

Ehhez egy nagyon bonyolult internetes játéktovábbító rendszert kellett kidolgoznia az OnLive üzemeltetőinek, hiszen a játékok esetében a kommunikáció kétirányú, az irányító lenyomásait is továbbítani kell a szervereknek. Ráadásul minden információnak minimális késleltetéssel kell célbaérnie, hiszen ha az egyik játékoshoz később jutnak el történések, másik társa gond nélkül lelőné mondjuk egy akciójátékban.

Forrás: [origo]

Ehhez nagyon komoly szerverparkot és hálózati infrastruktúrát kellett kiépítenie a cégnek, ezért az OnLive egyelőre csak az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban érhető el, ahol helyi adatközpontokat tart fenn a működtető, a szolgáltatás használatához átlagosnak mondható 5 megabit/s-os internetkapcsolat is elegendő.

Nem csak játékban gondolkodnak

Az amerikai OnLive cég olyan komoly befektetőket tudhat maga mögött, mint például a Warner Bros filsmtúdió vagy az Autodesk szoftverfejlesztő, vagy a British Telecom távközlési cég.

A szolgáltatás üzemeltetői nem csupán játékokban gondolkodnak, a CES-en bejelentették az OnLive Desktop nevű szolgáltatásukat is, amely lehetővé teszi az amerikai vagy brit iPad-tulajdonosoknak, hogy táblagépeiken egy teljes értékű Windows 7 operációs rendszert, és Microsoft Office-t használjanak havi tíz dollárért. A cég szerint ha a táblagéphez egy bluetoothos billentyűzetet is kapcsolnak, akkor az az OnLive segítségével gyakorlatilag teljes értékű laptopként funkcionálhat. Az iPades verzió után később androidos okostelefonokra és Mac számítógépre, vagy akár windowsos PC-kről is elérhető lesz a szolgáltatás.