A Magyar Posta lesz a negyedik mobilszolgáltató

Vágólapra másolva!
Negyedik mobilszolgáltatóként léphet piacra a Magyar Posta a Magyar Villamos Művekkel és az MFB Invest céggel közösen: az állami cégek konzorciuma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pályázatán szerezte meg az ehhez szükséges rádiófrekvenciák felhasználási jogosultságát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta Zrt., a MFB Invest Zrt és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alapított állami tulajdonú konzorcium nyerte az új mobilszolgáltatás indítására alkalmas 5 Mhz-nyi frekvenciasávot. A döntéssel megteremtődött annak a lehetősége, hogy a magyar piacon megjelenjen a negyedik mobilszolgáltató.

Az NMHH még az elmúlt nyáron hirdette meg a mobilszolgáltatások üzemeltetésére használható kilencszáz megahertzes frekvenciák árverését. A Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és az MFB Invest Zrt. konzorciuma a kilencszáz megahertzes tartomány mellett új szolgáltatóként arra is jogosultságot szerzett, hogy a magasabb, 1800 és 2100 megahertzes frekvenciasávokból is megvásároljon blokkokat - ezek nagyvárosokban nyújtott szolgáltatásokhoz ideálisak.

Az NMHH korábban közölte, hogy a frekvenciaárverés elsődleges célja egy negyedik mobilszolgáltató megjelenésének a lehetővé tétele, ezáltal a verseny növelése volt. A kilencszáz megahertzes sávban eddig jellemzően a második generációs mobilrendszer üzemelt, azonban a frekvenciasáv alkalmas arra is, hogy magy sebességű mobilinternet szolgáltatást nyújtsanak rajta.

Forrás: AFP
Hamarosan a Magyar Postától is lehet majd mobiltelefont vásárolni

Az új mobilszolgáltató belépését biztosító rádiófrekvenciák mellett a hírközlési hatóság további frekvenciasávok használati jogát is elárverezte, ezeket a meglévő mobilszolgáltatók, a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone használhatják fel új generációs mobilinternetes szolgáltatásaik lefedettségének növelésére. Az eddig használaton kívüli rádiófrekvenciákért az árverésre jelentkező cégek összesen 43 milliárd 875 millió 590 ezer forintos nettó összeget ajánlotak fel - közölte az NMHH.

Nem minden pályázó járt sikerrel

A hírközlési hatóság korábban bejelentette, hogy formai okok miatt elutasította két további társaság, a romániai RCS&RDS S.A., illetve a vietnami székhelyű Viettel Group ajánlatait. Az NMHH szerint állami tulajdonú cég is indulhat frekvenciapályázaton, csupán az van előírva, hogy a hírközlési hatóságtól kell teljesen függetlennek lennie a pályázóknak.

Az új mobilszolgáltatóként megjelenő konzorcium összesen nettó tízmilliárd forintot fizetett a mobilszolgáltatás beindítására használható frekvenciák használatáért, míg a Vodafone 15 milliárd 666 millió forintot, a Telenor 7 milliárd 285 millió forintot, a T-Mobile pedig 10 milliárd 923 millió forintot ajánlott fel.

Budapesten már idén lesz postamobil

A konzorciumnak Budapesten már a Hungária körúton belül, és Buda belvárosi részét már le kell fednie saját hálózatával az idei év végéig. Erre a hatóság kötelezi a céget, 2014-től pedig minden harmincezer főnél nagyobb lélekszámú városban kötelező lesz lefedettséget biztosítania a cégnek. Az új hálózat fokozatosan épül ki majd, ezért a meglévő szolgáltatók a roamingszolgáltatáshoz hasonló módon meg kell, hogy osszák majd az induló céggel saját hálózataikat. A cégek közötti megállapodásba az NMHH alapesetben nem kíván beleszólni, erre csak akkor kerülhet sor, ha a vállalatok saját maguktól nem tudnak megállapodásra jutni, a belföldi roamingot ugyanis a már jelenlévő szereplőknek kötelező lesz biztosítaniuk az új belépőnek, de hálózataik használatának költségét kiszámlázhatják annak.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amely egyúttal a T-Mobile tulajdonosa is.