Nem sért adatvédelmi jogokat a Facebook megfigyelése

Vágólapra másolva!
Az FBI bűnmegelőzési céllal világítaná át a közösségi oldalakon megjelenő hozzászólásokat és posztokat. Az iskolai vérengzésekről és hasonló esetekről szeretnének tudomást szerezni még a tervezési fázisban.
Vágólapra másolva!

Az FBI szerint nem sért adatvédelmi jogokat, hogy egy applikációval megfigyelnék a közösségi oldalakat - olvasható PC World informatikai magazinban. A nyomozóiroda fő érve az, hogy a Facebook, Twitter és hasonló online felületekre önkéntesen posztolnak az emberek, ezért nem aggályos bizonyos szempontok alapján átnézni a bejegyzéseiket.

Az FBI még januárban jelentette be, hogy monitorozni szeretné a közösségi oldalakra felkerülő információkat. Álláspontjuk szerint a webes színtér megfigyelésének hatékonysága vetekszik a a rendőrséggel, tűzoltósággal és a mentőkkel, ugyanis ezekre a helyekre azonnal felkerülnek szemtanúk beszámolói és egyéb közérdekű információk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A hatóság elsősorban nem az események nyomon követése miatt akarja monitorozni a közösségi oldalakat, hanem hogy készülő terrorcselekmények és más, a nemzet biztonságát fenyegető események előkészítését érje tetten. Közleményük szerint nem minden bejegyzést világítanak át, hanem olyan szavakra és kifejezésekre fognak szűrni, mint "gyanús csomag", "bomba", "lövés", "iskolai vérengzés" és hasonlók.

Már régóta csinálják

Az FBI a nyilvánosság bevonásával képzeli a projekt megvalósulását, pályázatot hirdettek egy ilyen nyilvános alkalmazás fejlesztésére. A technológiai nem újdonság, az üzleti szférában régóta használnak már olyan programokat, amelyekkel annak érdekében szűrik a közösségi oldalak és videómegosztók tartalmait, hogy a cégek reális (nem piackutatásból befolyó) képet kapjanak arról, mit gondolnak róluk az emberek.

Több amerikai és nemzetközi civil szervezet is tiltakozik a hatóság tervei ellen. Álláspontjaik szerint alapvető emberi jogokat sért az, hogy megfigyeljék az emberek információcseréjét, még ha bűnmegelőzési célzattal is. A Facebook és a többi oldal még nem ismertette az üggyel kapcsolatos álláspontját.