Olcsón kideríthető, hol van egy mobil

Vágólapra másolva!
Amerikai szakértők egy olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével olcsón eszközök segítségével be lehet mérni, hogy egy adott készülék használója hol tartózkodik. A módszer csak második generációs hálózatokon működik, de csupán egy kilométeres pontosságot biztosít.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica című amerikai technológiai hírportál beszámolója szerint a Minnesotai Egyetem munkatársai dolgoztak ki egy új, olcsón megépíthető megoldást a mobiltelefonok elhelyezkedésének bemérésére. Egy évvel ezelőtt a Defcon amerikai hackerkonferencián egy olyan megoldást mutattak be, amelynek segítségével 2G-s, más néven GSM mobilhálózaton zajló hívásokat lehet viszonylag olcsó felszereléssel lehallgatni. A most bemutatott módszerrel a telefonokat használók tartózkodási helyét lehet meghatározni ugyancsak olcsó eszközökkel.

Csak 2G-s hálózaton működik

Ez a megoldás is csak 2G-s hálózaton bevethető: az iPhone vagy más okostelefonok készülékek alapesetben már 3G-s hálózaton bonyolítják a beszédforgalmat, bár ha gyéren lefedett térségbe érnek, ahol csak 2G működik, átállnak GSM-üzemmódba. Ilyen esetben a kutatók által kidolgozott eljárással m csak a régi, elavultnak számító mobiltelefonok, hanem akár az új modelleket használók tartózkodási helyét is meg lehet határozni.

Az Ars Technica szerint a módszerrel meg lehet mondani, hogy a célpont felhasználó egy négyzetkilométeres területen belül tartózkodik-e. Igény szerint akár száz négyzetkilométeres területre is átállítható a vizsgálat, ez nagyjából arra jó, hogy kiderítsék valakiről, hogy melyik országban vagy országrészben tartózkodik.

Az Ars Technica szerint a lehallgatáshoz egy laptopra és egy olyan mobiltelefonra van szükség, amely kompatibilis az OsmocomBB nevű projekt keretében készült, nyílt forráskódú készülékszoftverrel. Ennek telepítésével extra hálózati szolgáltatásokat lehet elérni a mobilhálózatokon, és egy egyszerű hívással megállapítható, hogy valaki egy előzetesen megadott területen belül tartózkodik-e a hívás során rögzített hálózati információk birtokában.

Nem feltétlenül csörgeti meg a telefont

Denis Foo Kune, a megoldás egyik kidolgozója szerint a módszer kiválóan alkalmas lehet arra, hogy például betörők megállapítsák valakiről, hogy otthon tartózkodik, vagy elutazott azt megelőzően, hogy behatolnának az otthonába, de akár magándetektívek vagy bírósági engedély nélkül informálódni kívánó rendőrök, ügynökök is követni tudják segítségével emberek mozgását. A megoldás kidolgozói szerint ha kellő gyorsasággal bontják a hívást, a lekérdezés során a célpont telefonja nem is fog megcsörrenni sem.