Bagóért akarja eladni a német Txtr cég legújabb e-könyv-olvasóját, a Beagle-t. A csupán háromezer forintos áron eladni tervezett eszköz azonban nagyon komoly gyengékkel rendelkezik, így nem kizárt, hogy nagyot fog bukni.

Hiába a világ legelterjedtebb e-olvasója az Amazon Kindle, helyzete nem megingathatatlan. A kütyünek a legolcsóbb verziója is 5-6 keményborítós könyv árának felel meg, a Txtr Beagle-t viszont egy papírkötésű könyv áráért, tíz euróért, vagyis nagyjából háromezer forintért haza lehetne vinni. A frankfurti könyvvásáron a héten bemutatkozó terméket gyártó Txtr cég egy rohammal veheti be az elektronikus könyvet piacát, ha le nem bukik a blöffjével.

Forrás: Txtr
Divatszínekben lesz kapható a ceruzaelemmel működő olvasó

A fapados e-könyv-olvasóval a piacot meghódítani kívánó német gyártó trükkjére hamar fény derült: a készülék árát úgy tudta ennyire alacsonyra nyomni a Txtr, hogy a legolcsóbb processzorok egyikét szerelte az olvasóba. A készülék mindössze képek, tehát digitális könyvek feltehetően képfájlként tárolt oldalait tudja megjeleníteni, szöveges dokumentumok feldolgozása már meghaladja képességeit. Memóriából is csupán jelzésszerű mennyiség jutott a Beagle-be: egyszerre öt könyv lehet az eszközön.

Csak egy fekete-fehér képkeret

Az erőtlen alkatrészek magyarázatot nyújtanak arra is, hogy miért van szükség  egy okostelefonra is az olvasó használatához. A könyvek áttöltése előtt át kell alakítani a digitális köteteket az e-papír képernyővel szerelt olvasó által emészthető formátumra. A Digital Reader e-könyves blog szerzője azt gyanítja, hogy csak áttételesen igaz, hogy a Beagle támogatja az ismert Epub és PDF formátumokat: valójában a telefon egy egyszerűbb formátumra konvertálja át, és Bluetoothon továbbítja az olvasóra a fájlt.

Forrás: Txtr
Neked melyik öt könyv van az olvasódon?

A The Digital Reading blog gyanúit erősíti meg az is, hogy a Txtr olvasója több olyan funkciót nem tud, ami egyébként általános az e-olvasókban. Nincs benne tartalomjegyzék, nem támogatja a villanykönyv betűinek átméretezését. A honlapon a cég ezt úgy kommunikálja, hogy az eszközzel az egyetlen fontos dolgot lehet csinálni: könyveket olvasni.

Hová tűnik a veszteség?

Az Amazon legolcsóbb Kindle olvasójában csupán az alkatrészek és az összeszerelés 85 dollárba kerül, és az a világ legnagyobb példányszámban gyártott e-könyv-olvasója, amelyet aztán 69 dollárért lehet megvásárolni az Egyesült Államokban, a hazai boltokban 35 ezer forint körüli áron kapható. A készülékeken képződő apró veszteséget az első néhány megvásárolt e-könyvvel fedezni tudja az Amazon, onnantól kezdve pedig az ökoszisztéma termeli a pénzt a cégnek.

A Beagle alkatrészeinek áráról csak becsléseink lehetnek azelőtt, hogy valamelyik kütyüblog szakértők jelenlétében szétszedné a készüléket. Nehéz azonban elképzelni, hogy a kis szériában gyártó cég le tudta volna tornászni annyira a gyártási költségeket, hogy a tíz eurós ár valóban tartható legyen. A TechSpot technológiai portál tippje szerint az olvasó csak a mobilszolgáltatóknál lesz kapható. A sejtést megerősítette egy nyilatkozatában a német cég vezetője is. A mobilszolgáltatók bevonása pedig megmagyarázza a tíz eurós árat is: a szolgáltatók, a Txtr-rel szemben, megengedhetik maguknak, hogy olcsóbban adják a készüléket, ha minden vásárlás rajtuk keresztül történik.