Nyáron kerül a boltokba az androidos konzol

Vágólapra másolva!
Nyár közepén kerülhet az amerikai boltokba az Ouya nevű új játékkonzol. Az olcsó, csupán 99 dollárba kerülő androidos miniszámítógép két nagyáruházban és egy játékboltban is kapható lesz.
Vágólapra másolva!

Minden idők egyik legolcsóbb játékgépe lesz a júniusban piacra kerülő Ouya konzol. A készüléket alig 22 ezer forintnak megfelelő dollárért lehet majd megvenni két amerikai elektronikai áruházban, egy játékbolt láncnál és az Amazonon. Aki ezt sem akarja kivárni, az az Ouya.tv oldalon már most is előrendelheti a játékgépet.

Forrás: Ouya.tv
Több nagy elektronikai boltba eljut az androidos játékkonzol

Az Ouya sikerére elvileg az a garancia, hogy a terv tökéletesítésére és a gyártás beindításához szükséges összeget a Kickstarter ötletoldalon szedték össze a projekt gazdái. Több mint hatvanezren gondolták úgy, hogy a terv megvalósítható, így az eredetileg közel egymillió dollárt kérő Ouya-csapat nyolc és fél millió dolláros tőkével vágott bele a konzol elkészítésébe.

Egyedül játszani olcsóbb

Azok, akik a Kickstarter oldalon fizettek be a konzolra, már márciusban megkapják a játékgépet - mondta a Wall Street Journal amerikai napilapnak adott interjújában Julie Uhrman, az Ouya vezérigazgatója. A konzolnak egyetlen igazán drága eleme van, a kontroller. A csomagban egy irányító található, ha pedig a felhasználó a barátaival akar játszani 40-50 dollárt kell kifizetnie egy új kontrollerért. A cég vezére is elismerte, hogy az irányító ára rendkívül magas lett, ám szerinte a hagyományos gombok és joystickok mellé szerelt tapipad miatt megéri az árát.

Forrás: ICanHugIt (Flickr CC-BY-SA)
A fejlesztők már megkaptán a maroknyi játékgépeket

Az érintőfelületet egyelőre csak a menüben való mozgásra és játékok irányítására lehet használni, ám az Ouya teljesen nyílt játékgép. Ha a programozók megírják a megfelelő appokat, a tapipad a tévé távirányítójává, a médialejátszó böngészésére szolgáló eszközzé is válhat.

Elég-e az Android?

A Google Play szoftverboltjában már most is számos olyan játék található, amelyet jóval kényelmesebben lehetne hagyományos kontrollerrel játszani. A több mint egymillió letöltéssel büszkélkedő Shadowgun: Deadzone például a lövöldözős játékokat próbálja meghonosítani az érintőképernyős készülékeken, ám irányítása hagy maga után kívánnivalót. A képernyőre rajzolt, az ujjbeggyel nem érezhető gombok helyett jobb, ha valódi, tapintható eszközt tarthat a kezében a játékos.

A több mint hatvanezer példányban elkelt Ouyában a játékcégek is látják a fantáziát. A japán Square Enix és Namco Bandai már megígérte, hogy támogatni fogja az új konzolt. A Call of Duty-játékokat fejlesztő csapat egykori vezetőjének új játéka pedig az Ouyán fog debütálni.