Százezreket tapsolt el iPaden egy kisgyerek

Vágólapra másolva!
Egy használt autó árával rövidítette meg tíz perc alatt figyelmetlen szüleit egy ötéves angol kisgyerek, aki csupán jobb nindzsa szeretett volna lenni egy táblagépes játékban.
Vágólapra másolva!

Sharon Kitchen és a férje éppen vendégeiket szórakoztatták bristoli otthonukban, amikor a fiuk, Brian elkérte tőlük az iPad kódját. Az elfoglalt szülők végül engedtek az unszolásnak, és megadták neki a kódot, miután meggyőződtek arról, hogy a gyerek egy Zombie vs. Ninja című ingyenes játékkal akarja tölteni az idejét. Azt azonban nem tudták, hogy a játék a manapság divatos "freemium" kategóriába tartozik, ahol az alkalmazáson belül pénzért lehet vásárolni különböző kiegészítőket, esetleg könnyítéseket.

Így történhetett meg, hogy az ötéves kisfiú 1700 angol fontot, azaz több mint félmilliónyi forintnak megfelelő összeget költött el fegyverekre, kulcsokra és egyéb kiegészítőkre a játékon belül. A szülőknek szerencséjük volt, mert miután az App Store által küldött e-mailekből értesültek a vásárlásról, és panaszt tettek az Apple-nél, visszautalták nekik a hatalmas összeget.

A gép képernyőzárjának lekódolása mellett Androidon és iOS-en is van lehetőség az alkalmazások vásárlásának, telepítésének vagy törlésének szabályozására. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az alkalmazásokon belüli vásárlások lekódolása vagy letiltása is megoldható, ami plusz védelmet nyújthat a szülőknek rémálmokat okozó magas számlák ellen. Ebben az esetben csupán a szolgáltató jóindulatán múlott, hogy visszafizette az összeget, hiszen a javakat elvileg a kód birtokában vásárolták meg a táblagépre.