Hamis felhasználókkal küzd a Facebook

Vágólapra másolva!
Nyolc magyarországnyi hamis felhasználója van a Facebooknak. A problémás fiókok többsége duplikát, kisebb hányadát viszont spammerek és kiberbűnözők használják. A közösségi oldal felvette a kesztyűt.
Vágólapra másolva!

Több mint hetvenhatmillió hamis felhasználóval küzd a Facebook - írta meg a Businessweek üzleti folyóirat. A világ legnagyobb közösségi oldala éves jelentésében közölte, hogy a másodlagos fiókok száma elérte az öt százalékot és a közel 53 millió darabot.

A dupla fiókok, a kiberbűnözők által használt azonosítók és a tévesen duplikátnak címkézett felhasználókkal együtt a Facebooknak összesen 76 millió fiókkal gyűlt meg a baja. Ez a szám enyhe csökkenést mutat, fél éve még nyolc magyarországnyi hamis felhasználóval kellett megbirkóznia a közösségi oldalnak.

A közösségi oldal 2012 decemberében kezdte meg a hamis felhasználók törlését. A jelenségre a népszerű oldalak gazdái fel is figyeltek. A Business Insider szerint a törlések ideje alatt Lady Gaga több mint 65 ezer rajongót vesztett, a Facebook hivatalos oldala pedig 120 ezer lájkot veszített el.

A hamis felhasználók elleni küzdelem azért fontos a Facebooknak, mert a hirdetők nem szívesen fizetnek olyan reklámmegjelenésekért, amelyeket csak spammerek és kattintórobotok láttak. A cégnek egyéb problémái is vannak a lájkolások mérésével, azonban a csalók kiszűrése az első és legkönnyebben végrehajtható lépés.