Megégettük és megőrjítettük a szúnyogokat

szúnyogriasztó kütyü teszt, szúnyog Kübekházán
Vágólapra másolva!
Levonult az ár, és a korábban elöntött területekről nagy tömegben támadnak a szúnyogok. Kipróbáltuk, hogy melyik szerkezet válik be ellenük a leginkább: az idegesítő hangú, a világító, a gázhajtású vagy az embert szimuláló?
Vágólapra másolva!

Az árhullám levonulásával megint rengeteg a szúnyog például a Duna mentén, az elöntött területek ugyanis optimális környezetet biztosítanak a rovaroknak a peték lerakásához. Az elektronikus riasztókütyüktől kezdve a több tízezer forintba kerülő, fejlett szúnyogcsapdákig próbáltuk ki a legfontosabb műszaki berendezéseket a vérszívó rovarok távol tartásához. Az eszközöket a Riasztószerek.hu nevű bolttól kaptuk kölcsön, amelynek szakértője, Szőke Csaba elmagyarázta a működési elvüket is.

A sípoló rovarriasztó az embert is megőrjíti

Csuklón viselhető változat is létezik a Protektor nevű elektronikus szúnyogriasztóból, amely nagyfrekvenciájú zaj kibocsátásával igyekszik távol tartani a vérszívókat az embertől. A 4000-4500 forintba kerülő kütyü a hím szúnyog szárnycsapásainak zaját próbálja utánozni. A szúnyogok közül ugyanis csak a már megtermékenyített nőstény rovarok szívják az emlősök vérét, ezeket az állatokat pedig zavarja a hímek jelenléte.

Nagyfrekvenciás zajjal riaszt a Protektor. Van konnektoros és elemes változat is Forrás: [origo]

Az eszközön lehet állítani a kibocsátott hang erősségét, minél hangosabban szól, elvileg annál hatékonyabb. Ám olyan idegesítően sípoló hangot ad ki, mint egy meghibásodott mobiltöltő, vagy éppen a ház távolabbi részén folyamatosan működő fúrógép, ezért a közelben tartózkodók viszonylag rövid idő után megkérték tesztelőnket, hogy kapcsolja ki. A tűréshatáron belül eső néhány perc alatt nem is tudtuk érdemben vizsgálni a szúnyogok számát.

Az UV-lámpa igazi bogármágnes

Elsősorban beltéri használatra való, de fedett teraszon vagy tökéletesen száraz időben - hosszabbítóról - akár a kertben is működtethetők az UV-A fényspektrumban világító szúnyogcsapdák, amelyek nagyfeszültségű árammal csapják agyon a rájuk szálló rovarokat. A fénycsövek minden esetben csalogatásra szolgálnak, a szúnyogokat az ezek előtt elhelyezett fémrácson való kisülés teszi ártalmatlanná. A szakértő szerint a legjobb hatékonysághoz célszerű két méter körüli magasságban fellógatni a csapdákat, így elkerülhető az is, hogy véletlenül víz fröccsenjen rájuk.

Ezek közül egy olcsó, ötezer forintos alapmodellt és egy 25 ezer forintos professzionális PlusZap készüléket próbáltunk ki. Ezek csupán méretükben és a fénycsövek teljesítményében különböznek: az olcsó készülékben csak egy 4 wattos UV cső világít, míg a nagy testvérben két darab 14 wattos dolgozik. A nagyobb teljesítményű csapda fényét messzebbről is meglátják a rovarok, ezért hatékonyabb. Az elpusztult rovarok mindkét esetben egy alsó tálcára hullanak, amelyet időnként ki kell üríteni.

Szúnyogot is irt, de minden más rovart magához csábít az UV-lámpás irtó Forrás: [origo]

A gyakorlatban a lámpás rovarlikvidáló csak sötétedés után működött hatékonyan, akkor viszont a szúnyogokon kívül egy sor, egyébként fel sem tűnő kitinpáncélos bogarat, lepkét is elpusztított, amelyek ellen eredetileg nem is akartunk védekezni. Az árammal ártalmatlanított rovarok között néhány szúnyog is volt. Viszont a rács sokszor csak megégette a beleszálló állatok szárnyát, amelyek aztán a kivételkor ott nyüzsögtek a tálca alján. Összességében ezt a megoldást inkább beltérre, legyek és szúnyogok ellen találtuk hatásosnak, kültéren zavaró volt, hogy túl sok rovart csalogat magához, ezért eleve a társaságtól jó pár méterre érdemes elhelyezni.

A horgászok kedvence a gázos zsebriasztó

Sátorozók és horgászok védelmére tervezték a Thermacell nevű szúnyogriasztó eszközt, amely meglepő módon nem akkumulátorral, hanem az aljához csatlakoztatható mini gázpalackról nyeri az energiát. Az apró láng egy fémlapot melegít, amelybe egy speciális, a krizantém virágából készülő kivonatot tartalmazó lapka kerül.

A csak kültéren használható eszköz 10 ezer forintos alapcsomagja egy gázpalackot és három darab lapkát tartalmaz. Egy lapka 4 órán át használható, ezt követően cserére szorul, míg a gázpalack 12 órán át tud melegíteni. A szerkezet kültéren nagyjából 20 négyzetméteres területen tartja távol a szúnyogokat a leírása szerint, és 3 ezer forintért lehet hozzá utántöltő szettet vásárolni.

A zöld kütyü belsejében apró gázláng melegíti a párolgó lapocskát Forrás: [origo]

Beüzemelése pofonegyszerű: be kell dugni az aljába a mini butánpalackot, amelyet egy kapcsoló elhúzásával lehet kinyitni. Ezután a gáztűzhelyekéhez hasonló szikragyújtóval lehet fellobbantani belül egy parányi lángot, amely melegíti a hatóanyagot tartalmazó lapkát. Nagyjából fél órát kell várni, hogy a lassan kipárolgó, csak közvetlen közelről kiszimatolható hatóanyag elkezdjen hatni. Heves szélben nem használható hatékonyan, ahogy menet közben sem, csak egy helyben tartózkodva, például táborozás vagy horgászás során.

Azt nem tudtuk megmérni, mekkora volt a hatótávja, de a Thermacell távol tartotta a szúnyogokat egy vérszívók által előszeretettel látogatott pesterzsébeti minikertből. Az egyetlen hátránya, hogy nagyon drága.

Embert szimulál a high-tech csapda

A szúnyogok elleni gépi küzdelem itthon elérhető csúcskategóriáját az embert szimuláló Amplecta AMT-100-as szúnyogcsapda képviseli. A konnektorról működtethető csapdában több megoldást is ötvöztek a tervezők: a tetején egy UV lámpa csalogatja a szúnyogokat, ez alatt pedig egy ventilátor forog folyamatosan, amely a közel merészkedő rovarokat beszippantja, bedarálja egy zsákba.

Hőt, kilélegzést és verejtéket is szimulál a ventillátoros irtó Forrás: [origo]

Bár a szerkezet így is használható, egy különálló patron segítségével tovább lehet növelni a hatékonyságát: ez ugyanis az ember jelenlétét szimulálja azáltal, hogy a kilélegzett levegőhöz hasonló szén-dioxidot, valamint az emberi testéhez hasonló illatkomponenseket és meleget bocsát ki folyamatosan. Maga a szúnyogcsapda harmincezer forintba kerül, egy négy hétre elegendő csalogató patronért pedig 5500 forintot kell fizetni.

Ezt a szerkezetet nem tudtuk tesztelni, mert csak nagyjából másfél hét folyamatos használat után fejti ki hatását - tudtuk meg a szakértőtől. Ekkor viszont 1500 négyzetméteren belül jelenléte a teljes szúnyogpopulációt mintegy nyolcvan százalékkal csökkenteni tudja. Olcsónak ez sem olcsó, de a gázpatronos katonai típusnál még így is kedvezőbb az ára. Szőke Csabától azt is megtudtuk, hogy a csalogató patronnal együtt belső térben nem szabad használni, mert ilyenkor még az utcáról is becsalogatná a szúnyogokat - beltérben csak önmagában, a fény csalogatóhatására bízva lehet alkalmazni.

A konnektoros megoldás a leggyakoribb

A legtöbb nagyáruházban konnektorba dugható, valamilyen hatóanyagot párologtató szúnyogriasztókat árulnak. A beltéri használatra szánt eszközök használatával kis, kevéssé szellőző szobákban érdemes vigyázni, mert előfordulhat, hogy allergiás rohamot váltanak ki.

A valamilyen olajat vagy hatóanyagot tartalmazó, nedves lapkát alkalmazó riasztók hasonló elven működnek, mint a kültéri, gázzal hajtott riasztó, ám ezek többsége nem használható szagtalanul.

Spray és krém az alternatíva

Az egyéni védekezéshez használt szúnyogriasztó szerek ma már számos kiszerelésben kaphatók, nem szükségszerű zsíros krém formájában magunkra kenni, választhatunk gélt, sprayt vagy törlőkendős kiszerelést is.

A legtöbb szúnyogriasztó szerben a hatóanyag vagy pikaridin vagy dietil-toluamid. A hatóanyagtartamot a szereken kötelező feltüntetni, a legnépszerűbb márkák esetében általában 10-30 százalék között mozog. A koncentrációtól függően 3-6 óra védettséget nyújtanak, érdemes figyelni rá azonban, hogy a hatóidőt csökkenti az erős izzadás, valamint fürdőzés.

Olyan erős szúnyoginvázió esetén, mint most is van, célszerű olyan szert választani, amelynek a koncentrációja legalább 15 százalék.


Sokak számára kényelmetlen a gondolat, de a szerekkel az arcot is érdemes bekenni, egész pontosan minden szabadon lévő négyzetcentimétert, mert a szúnyogok lesben állnak, és előszeretettel csípnek fül mögött, fülcimpán, szemhéjon illetve a hajlatokban. Három hónapnál fiatalabb csecsemőt viszont inkább szúnyoghálóval, tüllhálóval, illetve ruházattal védjünk, kisgyerekek, terhes nők esetében alacsonyabb hatóanyag koncentrációjú terméket válasszunk.


Ha mégis sikerült jópár csípést beszereznünk, érdemes antihisztamin hatású krémekkel felgyorsítani a kellemetlen tünetek elmúlását. Minél tovább vakarjuk ugyanis a csípéseket, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki hámsérülés, bakteriális felülfertőzödés, rossz esetben gennyesedés.