Elismerte a kibersportot az USA

League of Legends, a világ legjátszottabb internetes játéka
Vágólapra másolva!
A sportolókhoz hasonló előnyöket élvezhetnek a profi League of Legends játékosok. A programot fejlesztő cég meggyőzte az Egyesült Államok bevándorlási hivatalát, hogy egyszerűbben kapjanak vízumot a videojátékosok.
Vágólapra másolva!

Külföldről is igazolhatnak tehetséges játékosokat az amerikai kibersport csapatok a jövőben. A jeget a League of Legends nevű játék fejlesztője törte meg, aki meggyőzte a bevándorlási hivatalt, hogy az e-sportolók azonos elbírálás alá essenek, mint az atléták.

A szabályok megváltoztatásáre egy kanadai játékos miatt volt szükség. A Shiptur becenevű Danny Le a teljes tavaszi szezont kénytelen volt kihagyni, mert nem kapta meg a vízumot. Az, hogy a szabályozás megváltozott az e-sportok szervezői számára sorsdöntő pillanat. "Ez hitelesíti a kibersportokat. Most ugyanúgy kezelnek bennünket, mint az NBA-t vagy az NHL-t" - mondta Dustin Beck, a League of Legendst fejlesztő Riot Games igazgatóhelyettese a Polygon játékipari lapnak.

Öt évre szól a szerződés

A videojátékos vízum öt évre érvényes, pont ugyanúgy mint a nemzetközi versenyeken szereplő atlétáknak adható sportvízum. Az engedély nem csak egyszerű tartózkodást tesz lehetővé, azt is megengedi, hogy a tulajdonosa dolgozzon az USA-ban. A sportvízumot egyelőre csak a League of Legends játékosok kaphatják meg, a többi játékverseny szervezőjének még ki kell járni, hogy az ő programja is felkerüljön a sportok listájára.

Jó pénzt fizetnek a profi játékosoknak Forrás: League of Legends

A vízumokkal kapcsolatos új szabályozás a legjobbkor jön a League of Legends játékosoknak. A következő nagy amerikai bajnokság ősszel kerül megrendezésre, így még bőven van idő elintézni a papírmunkát.

Mennyit keres egy e-sportoló?

A League of Legends a Warcraft III játék egy módosításából keletkezett, és 2009 óta játsszák. A különböző pályákon három illetve ötfős csapatok dolgoznak azon, hogy lebontsák az ellenfél védelmét, majd megsemmisítsék a főépületét. A játékosoknak mindeközben a saját bázis védelmére is kell figyelniük.

Munkahelynek sem utolsó a játékvilág Forrás: League of Legends

A játékot 2010 óta űzik versenyszerűen. Az első bajnokságon a győztes csapat még csak hétezer dollárt, azaz körülbelül másfél millió forintot vihetett haza. A szponzorok megjelenésével azonban megnőttek a jutalmak összegei. A 2012-es döntőben már egymillió dollárt kapott a győztes csapat. A League of Legends játékosok nem csak a nyereményeikből élnek, a jobb csapatokban évi százezer dolláros fizetést is kapnak a kibersportolók.