Vágólapra másolva!
Ha valaki új számítógépet szeretne, a legtöbb esetben akkor is egy laptopra esik a választása, ha egyébként sosem akarja hurcolni a PC-t, csupán a nappali egyik polcán netezne rajta. Pedig ilyen esetben az asztali számítógép a jobb válaszás, hiszen egy jó nagy monitoron, teljes méretű billentyűzettel, jó minőségű egérrel sokkal kényelmesebb boldogulni, mint a noteszgép egymásra toluló gombjainál, apró tapipadjánál és pöttöm képernyőjénél.
Vágólapra másolva!

Nem csak laptopból, de asztali gépből is készülnek dizájnos darabok, ilyen például a monitorral egybeépített típus, amelyet az Apple mellett már például HP és az Acer is gyárt. Ezek nagyon kevés helyet foglalnak, nagy képernyőjük miatt kényelmes rajtuk dolgozni, hiszen rendes egér és billentyűzet jár hozzájuk.

Komoly hátrányuk azonban, hogy bővíthetőségük egy laptopéhoz hasonlóan minimális, és szerelhetőségük is bonyolult, házilag többnyire lehetetlen. Egy iMacért még ma is 400 ezer forintot kérnek, egy egyszerűbb HP "egybegép" már 180-200 ezer forint körüli áron megvehető.

Szexi kis gép a Mac mini, de még egy laptopnál is bonyolultabb szerelni Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Mac mini és az ahhoz hasonló minigépek hátránya is ugyanez: a bonbonos dobozhoz hasonló méretű házba zsúfolt alkatrészek sem igazán cserélhetők, a memóriát és a háttértárat leszámítva. A minigépek közül a Mac mini elég drága, ezért kétszázezer forintot kérnek, de egy kisebb teljesítményű, Intel Core i3 processzorral szerelt modell már 130 ezer forint körül elérhető.

Azonos felszereltségnél az asztali a gyorsabb

Bár egy hagyományos, álló vagy fekvő házba szerelt asztali számítógép nem túlságosan látványos készülék, még mindig ez a legjobb választás, ha a minél kedvezőbb ár a fő szempont. Mostanra ugyanúgy 140 ezer forintba kerül egy normális felszereltségű - i3 processzort, 4 gigabájt memóriát tartalmazó - noteszgép, illetve monitorral együtt egy hasonló paraméterű asztali számítógép, de az utóbbi teljesítménye azért nagyobb.

Forrás: AFP/Geng Guoqing

Egy hasonló kategóriájú hardverből - processzor, grafikus kártya, merevlemez - az asztali verzió általában gyorsabb, mivel nincs szükség arra, hogy az akkumulátoros üzem igényei szerint korlátozzák a fogyasztását, a szellősebb kivitel miatt pedig az alkatrészek melegedése sem okoz akkora kihívást. Egyedül a merevlemezt kiváltó SSD-meghajtó a kivétel, az már univerzális, laptopba és asztali gépekbe egyaránt beszerelhető kivitelben készül.

Ha valaki idén akar új gépet vásárolni, akkor legalább egy Intel Core i3-as, vagy AMD A4-es, A6-os processzorral szerelt gépet érdemes választani. Internetezésre, filmnézésre és más hasonló feladatokra tökéletesen alkalmasak, régebbi játékok futtatására is elegendő teljesítményük. Mindkét gyártó új lapkái között sok olyan típus van, amelybe már grafikus gyorsítót is építettek, így külön grafikus kártyát - vagy azt tartalmazó alaplapot - nem is kell venni hozzájuk.

Amiből a használt is jó lehet

Egy használt laptopnál jóval kisebb kockázat használt asztali gépet vásárolni. Az ilyen gépekre specializálódott magyar kereskedésekben mostanra már elég jó felszereltségű modelleket találni, mert ezek zömét külföldi vállalatoktól szerzik be. Mivel ezek alapvetően üzleti gépek, jó minőségben vannak megépítve, sok éven át is bírják a strapát, esetleg ki kell porszívózni a belsejüket, ha a kereskedésben ezt nem tették meg.

Forrás: Qi Yunfeng

Harmincöt-negyvenezer forintért már legális Windows 7-et - használt PC-kre ez és a Windows 8 is nagyjából féláron megvehető - futtató, kétmagos processzorral szerelt gépet kapni monitor nélkül, ami további tizenöt-húszezer forintos költséget jelent. Ha valakinek nem alapgépre van szüksége, 50-60 ezer forintos költséggel már egy mai igényekhez is elegendő, nagyobb teljesítményű modellt is megvehet. Sok gépet eleve négy gigabájt memóriával lehet megvenni, ha ennél kevesebb van a PC-ben, néhány ezer forintot megér a bővítés. Egy több éves számítógép esetében nagyobb a kockázata, hogy elromlik a merevlemez, ezt érdemes lehet eleve újra cserélni, mert nem túl drága - tízezer forint körüli árú - alkatrész.

Játékhoz csakis asztali gépet

Az új játékhoz már nem elég egy izmos grafikus kártya, a processzorból is nagyobb teljesítményűt kell választani. Az Intel esetében egy jobb Core i5 vagy i7, az AMD esetében egy erősebb FX, vagy A8-as, A10-es processzor ajánlott: az előbbiek 50-100 ezer forintba kerülnek, az utóbbiak azonban 50 ezer forintnál olcsóbban elvihetők.

Grafikus kártyából az Nvidia vagy az AMD megoldásait tartalmazó termékeket lehet venni, ezek szerencsére univerzálisan használhatók AMD és Intel processzoros gépekkel is. Játékhoz legalább egy Nvidia GTX660-as, vagy egy AMD Radeon 7870-es modell ajánlott, ezek ára 40-50 ezer forintnál indul. Egy ilyen felszereltségű számítógép nagyjából 200 ezer forintos bruttó áron állítható össze Windowszal együtt - tavasszal készült összeállításunkban részletesen is olvashat egy ilyen konfigurációról.