Nyugaton fejlesztik a kínai operációs rendszert

2013.03.25. 10:14

A nyugattól való függetelenedés jegyében több diktatúra fejlesztett saját operációs rendszert, most Kína próbálkozik ilyesmivel.

Az Ubuntut kiadó amerikai Canonical fejleszti az áprilisban debütáló legújabb kínai operációs rendszert. Az amerikai-kínai vegyes csapat által készített Kylin nevű változat nyílt forráskódú lesz, kifejezetten a helyi igényekhez szabva. A rendszer teljeskörűen támogatni fogja a kínai nyelvet, valamint alapbeállításként olyan helyi szolgáltatásokat használ, mint a Baidu kereső vagy a Taobao online kereskedelmi oldal.

A Canonical szakemberei a kínai kormány fejlesztőivel dolgoztak és fognak dolgozni az új Ubuntu disztribúción, amit folyamatosan fejlesztenek. A nyílt forráskód elvileg teljes szabadságot ad a felhasználóknak, hogy saját igényeikhez alakítsák a rendszert.  Ez elvileg kizárja azt is, hogy a kormány megfigyelésre alkalmas eszközöket rejtsen a rendszer kódjába. A fejlesztés legfőbb célja, hogy csökentse Kína függését a különböző nyugati operációs rendszerektől, beleértve az ipari felhasználást is, a Canonical nem csupán asztali számítógépekre szánt szoftvert fejleszt, de szerveroldali megoldásokat is.

Nem Kína az egyetlen diktatúra, amely saját operációs rendszer fejlesztésével szeretné függetleníteni magát, Észak-Korea már korábban elkészítette saját Vörös Csillag nevű operációs rendszerét, amelyet szintén egy Linux-variánsra alapoztak. Koreán és Kínán kívül  kívül Oroszország és Ukrajna is Linuxot használ, igaz utóbbiak nem készítettek saját rendszert. A Canonicalt tavaly már számos kritika érte amiatt, hogy az Ubuntu legújabb változata közösségi oldalakkal és hirdetőkkel osztotta meg a felhasználó adatait és a mostani együttműködés is vegyes visszhangot keltett.