Vágólapra másolva!
Hat órára elsötétült a világ legöregebb villanykörtéje. A fújt üveg burával és szén izzószállal rendelkező eredetileg hatvan wattos fényforrás ma már csak négy wattnyi fényt ad.
Vágólapra másolva!

Száztíz éven keresztül többé-kevésbé folyamatosan világított a livermore-pleasantoni tűzoltóság épületében egy villanykörte, amelyet a huszadik század elején gyártottak. A Centenáriumi Izzónak nevezett fényforrás 2013. május huszadikán hat órára elsötétült. Bár sokan attólt tartottak, hogy a villanykörte véglegesen kiégett, a technológiai műemléket karbantartó tűzoltóknak magyar idő szerint délután három órakor sikerült visszakapcsolniuk.

Az ősvillanykörte Facebookja szerint a külön 120 voltos áramkörön lévő körte tartalék áramforrása okozta a problémát. Miután az akkumulátort kiiktatták az áramkörből, a 112 éves körte ismét világítani kezdett. A gyors szerelés eredménye már a fényforrásra irányított, félpercenként frissülő képet mutató webkamerán is látható.

1901-ben csavarták be a foglalatba az ősvillanykörtét Forrás: CentennialBulb.org



A huszadik század elején gyártott, 1901 óta folyamatosan üzemelő Centenáriumi Izzó valószínűleg a világ egyik legismertebb fényforrása volt. Működésének százéves évfordulóján még születésnapi bulit is rendeztek számára a tűzoltók. Gyakran hozták fel példáként a tervezett elavulásra, egy olyan kor termékeként beállítva, amikor még az izzókat nem kellett egy-két évente cserélni. A fényforrást a Shelby Electric Company gyártotta, a burája kézzel fúvott üveg, az izzószál pedig szénből készült. A Centenáriumi Izzó eredetileg hatvanwattos volt, ám a végén már csak egy négywattos izzó fényével derengett.

Az újabb technológiát használó, ám mára már kiszorulóban lévő volfrámszálas hagyományos izzók és a korai izzók között egy fontos különbség van. Az újabb eszközök sokkal vékonyabb, spirálba csavart izzószállal rendelkeznek, amely magasabb hőfokon izzik, és több fényt ad. A Centenáriumi Izzóhoz hasonló régi darabok vastag, szénalapú izzószállal rendelkeznek, és jóval alacsonyabb hőmérsékleten működnek.

Fújt üvegből készült a búrája, az izzószál szénalapú Forrás: CentennialBulb.org



A világ legöregebb villanykörtéje a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A könyv munkatársai először a hetvenes években vizsgálták meg a fényforrást, és a rekordgyűjtemény 1972-es kiadásában szerepeltették is, mint a legrégebb ideje működő izzót. A nyolcvanas évek végén kikerült a könyvből, és csak a 2007-es kiadásban jelent meg újra. A százéves villanykörte még a Mythbusters stábjának az érdeklődését is felkeltette.

Ha egyszer kiég, akkor a Centenáriumi Izzó helyét valószínűleg az Örök Fény (Eternal Light) nevű izzó fogja átvenni a Rekordok Könyvében. Ezt a villanykörtét a Byers Operaház hátsó bejáratához csavarta be egy Barry Burke nevű karbantartó 1908. szeptember 21-én a texasi Forth Worthben. A színházat ugyan 1977-ben lebontották, ám az izzót átszállították egy közeli múzeumba. A hetvenes évek óta csak egyszer kapcsolták le az Örök Fényt, utána pedig kapcsoló nélküli áramkörre kötötték a villanykörtét.