Telefonáljon táblagéppel! Vagy mégse?

Samsung Galaxy Note 8.0
Vágólapra másolva!
A Samsung új táblagépe akkora, mint az iPad Mini, de telefonálni is lehet rajta, legfeljebb kiröhögik az embert. A Galaxy Note 8.0-nak sincs Retina-képernyője, helyette egy digitális tollat adnak hozzá, és ezzel együtt már nem olcsó. Kipróbáltuk, milyen telefon helyett táblagéppel élni.
Vágólapra másolva!

A Note márkanevű termékek közül legutóbb tepsifont teszteltünk, ezúttal a még nagyobb, táblagép kivitelű eszközt kaptuk kölcsön a gyártótól. Bár a Galaxy Note 8.0 egy táblagép, a 3G-s változatán ugyanúgy lehet telefonálni, mint egy hagyományos okostelefonon - persze egy kisebb könyvhöz hasonló méretű gépet az arcához tartva a legzordabb egyén is komikussá válik.

Tabletre cseréltem a mobilomat

Az iPad Miniből valószínűleg azért maradt ki a hagyományos beszédhívás lehetősége, hogy ne rontsa az Apple imázsát: ez az új Note-on csevegő kollégák arcát látva valamelyest érhető is. Ennek ellenére két napra kipróbáltam, mi lenne, ha a rendes okostelefonom helyett egy tabletet használnék.

Vicces, de működik: így is lehet telefonálni a Note 8.0-val Fotó: [origo]

A új Note nyolccolos mérete optimálisnak tűnik, komfortosabb a kezelése a hétcolos Google Nexus 7-nél, de még a farmerem hátsó zsebében is elfér, bár egy kicsit kilóg. Szerencsére rossz idő van, ezért kevésbé feltűnő, bár az ebédlőben muszáj magam mellé raknom az asztalra, hogy egyáltalán le tudjak ülni.

Az utcán bluetoothos headsetet használtam a hívások feltűnésmentes fogadásához, de a tárcsázáshoz muszáj volt mindig elővenni a tabletet, amelyet egy idő után kényelmi okokból inkább a hátizsákomba száműztem. Már több mint tíz éve nem viselek karórát sem, mindig a mobilomon nézem meg a pontos időt - de ehhez most minduntalan ki kellett nyitni a táskámat. Ugyanez vonatkozott a BKV-menetrendre is, amelyet a telefirkált vagy ellopott cetlik helyett mindig appból érek el. A tömött trolin állva ahhoz sem volt arcom, hogy híreket olvassak, amit egyébként a telefonomon gond nélkül megtehetek.

Persze jól tudom, hogy a mérnökök nem azért szereltek mobiltelefont a táblagépbe, hogy hülyét csináljunk magunkból - én sem fogok telefon helyett tabletet használni. Ugyanakkor vészhelyzetben ez a lehetőség is jól jöhet. Kár, hogy egyelőre még nem lehet megoldani, hogy ugyanarról a számról tudjunk hívást fogadni akár a tableten, akár az okostelefonon, attól függően, hogy melyiket használjuk.

Ez nem akar lemerülni

A Note 8.0-ba jó nagy, 4600 milliamperóra kapacitású akkumulátor került, míg egy tipikus okostelefonban 1300-2000 milliamperórásat találunk. Bár a tabletet 1,6 gigahertzen ketyegő, négymagos mobillapkával szerelik fel, nagyon jó az üzemideje. Ha a telefonom helyett használtam - nagyjából 12 órán át bekapcsolt Bluetoothszal, wifin vagy mobilneten keresztül történő üzenetküldéssel és -fogadással, szöveges-képes tartalmak letöltésével -, estére is 70 százalékos maradt a töltöttsége.

Nyolc col az ideális képátló Fotó: [origo]

A HD-s videók nézegetése és a látványos játékok futtatása - szinte bármilyen 3D-s appal elboldogul - ugyan jobban meríti a telepet, de még így is komoly feladat egy nap alatt teljesen lemeríteni. A jó akkuidő annak is köszönhető, hogy a Note 8.0 nem támogat 4G-s mobilinternetet, csak a lassabb HSPA+-t, amely takarékosabban működik.

Még ez sem Retina

Bár az 1280 x 800 pixeles felbontású érintőképernyő minősége nem éri el a nagy iPad Retina kijelzőjének extra éles - 269 ppi-s - képminőségét, az iPad Miniénél egy kicsivel szebb a képe. Ez részben annak köszönhető, hogy a Note 8.0-n a képpontok sűrűsége 189 ppi (pixel négyzetcolonként), míg az iPad Mininél ez az érték csak 162 ppi. A rivális Nexus 7 táblagép azonos felbontást használ, képernyője viszont kisebb, ezért ugyanakkora képernyőfelületre ott 216 pixelt zsúfoltak fel.

Egy iPad 2-n a pixelek képsűrűsége csak 132 ppi, ami ma már elég kevésnek számít: minél nagyobb ugyanis a képernyő felbontása, annál jobban olvashatók rajta a betűk, ami egy tablet esetében fontos. Nyolccolos méretben egyelőre semmilyen más készülék nem kínál Retina-képminőséget. Sokan ezért nem veszik meg például az iPad Mini jelenlegi változatát sem, pedig elemzők szerint leghamarabb jövőre várható belőle retinás változat.

Nem túl nehéz, nem túl nagy, kényelmes használni Fotó: [origo]

Van, aki firkálna, van, aki nem

A Galaxy Note elvileg azért drágább a Samsung másik márkájánál, a Galaxy Tabnél, mert egy kicsit látványosabb a dizájn, és egy digitális toll is jár hozzá. Ez nem csupán egy műanyag pálcika, belsejében áramkörök találhatók, amelyeken keresztül a toll a képernyő közelében elektromágneses kapcsolaton át kommunikálni tud a tablettel. Ennek köszönhető, hogy a kurzor mozgatásához elegendő, ha a képernyő közelében tartjuk a tollat, nem is érintjük hozzá azt.

A készülék sarkából előhúzható tollal rajzolni és jegyzetelni is lehet a képernyőre, ehhez a Samsung saját appokat is kínál. Ahogy a Note 2 tepsifon esetében, úgy a lehetőség ennél a kütyünél is megosztja a felhasználókat: van, aki egyáltalán nem használja, mások viszont élvezettel rajzolgatnak a pálcikával. A digitális tollat elég praktikusan lehet használni: amint kihúzzuk a helyéről, megjelenik egy felület, amelyen kiválasztható, hogy milyen típusú jegyzetet szeretnénk készíteni: egyszerűen firkálnánk, vagy egy receptet akarunk felskiccelni, esetleg egy mókás születésnapi rajzot küldenénk valakinek jpg vagy pdf fájlként.

Ez a cerka a Note táblagép fő extrája Fotó: [origo]

A toll az appok használata közben is bevethető: elég, ha megnyomjuk a rajta lévő gombot, és egy rövidet húzunk vele a képernyőn. Persze meg kell szokni, hogy ne az ujjunkkal bökdössük a képernyőt.

Nem rossz, de van olcsóbb

Összegezve: a Galaxy Note 8.0 egy nagyon korrekt táblagép, könnyű, pont jó a mérete, gyors, és még a mobilinternetes üzemet is jól bírja akkumulátorral. Ezen a legjobb androidos játékok is elfutnak, de a bejövő üzeneteket jelző indikátorfény és a világító menügombok nagyon hiányoztak róla.

Az iPad Mininél jobb képernyője miatt jobb választás lehet a Samsung új tabletje, bár ezért meg is kérik az árat. A Note 8.0 csak wifis, 16 gigabájtos háttértárú változatát 120 ezer forint körül találtuk meg a hazai árkereső oldalakon, ez húszezer forinttal több az iPad Mininél, míg a picivel kisebb Google Nexus 7 már 70 ezer forintért hazavihető.

Kihangosított módban kevésbé ciki tableten beszélni, de nem is túl privát Fotó: [origo]

Ha a mobilinternetes modellek árait hasonlítjuk össze, a Samsung Galaxy Note 8.0 alapváltozata 140 ezer forint körüli összegért vihető haza. A hasonló iPad Mini (4G támogatással) ára ugyanennyi, míg a Nexus 7 modemmel felszerelt változata 100 ezer forintba kerül. Ennek tükrében igazán annak érdemes megvennie ezt a tabletet, aki kifejezetten vágyik a ceruzás rajzolás és jegyzetelés lehetőségére.