Így vegyen használt kütyüt karácsonyra

Hogyan vegyünk használt kütyüt, megpimpelt iphone egy hongkongi tulaj kezében
Vágólapra másolva!
Akár mobiltelefonról, akár táblagépről vagy számítógépről van szó, érdemes első körben az ismerősök közt kérdezősködni. Mit érdemes venni, és mire figyeljünk, ha idegentől vásárolunk?
Vágólapra másolva!

A legújabb iPhone újonnan 220 ezer forintba kerül, az egy generációval korábbi modell azonban már feleannyiért beszerezhető: nem véletlen, hogy a nagyobb tudású mobilokra használtan is nagy a kereslet.

Nehéz kiszűrni a rafinált csalót

Bár egy wifis táblagép vagy egy laptop is lehet lopott, ha egy mobiltelefont vagy mobilinternetes tabletet veszünk, annak lopott példányait az IMEI-azonosító alapján a szolgáltatók le is tiltják: ezekkel többé nem lehet telefonálni vagy adatot forgalmazni sem a hazai, sem a GSM Szövetség tiltólistáját átvevő nemzetközi hálózatokon. Azt ugyan még a vásárláskor kipróbálhatjuk, hogy felcsatlakozik-e a készülék, ám az is lehetséges, hogy azt szándékosan, csalás céljából vásárolták - így megvan hozzá a doboz és a számla is - , ezért a telefont csak később tiltják le.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ez olyan esetben lehetséges, ha például valaki a legkedvezőbb akciós áron, kétéves hűséggel megvesz egy csúcsmobilt, majd soha többet nem fizet egyetlen törlesztőrészletet sem. Ilyen esetben a szolgáltató jogosult letiltani a készüléket a hálózatokról, és ezt a tiltást utólag már meg sem lehet szüntetni, a feketelistán lévő készülék mobilhálózaton többé nem használható, akárhogy is bizonyítja a vevő a jóhiszeműségét. Ezért érdemes megbízható, ismert kereskedésben vásárolni használt telefont, ahova vissza lehet vinni ilyen probléma esetén.

Lehet, hogy elázott, vagy gagyin javították

Még egy teljesen legális háttérrel rendelkező készülék is rejthet nemkívánatos meglepetéseket. Az iPhone-ok és iPadek szerelésével foglalkozó APPSolute szervizben az Origónak elmondták, hogy első körben a sérüléseket kell megvizsgálni a telefonokon és a táblagépeken, utána pedig azt, hogy nem ázott-e meg a készülék. Ezt a jelzőt többek közt a fülhallgató-bemenet belsejében, illetve az iPhone 5-nél a SIM-kártya tartója mellett helyezik el: ha az anyagot valaha érte nedvesség, az indikátor színe rózsaszín vagy vörös lesz. Hasonló indikátor a különböző androidos készülékeken is megtalálható, de elhelyezésük nem szabványos: a Samsung Galaxy S4 esetében például az akkumulátor foglalatában van egy ilyen.

A régebbi iPhone is kelendő Forrás: AFP/Damien Meyer

Házilag nem igazán lehet megállapítani, de egy szervizben való vizsgálat során az is kiderülhet, ha az iPhone - vagy más, drága okosmobil - belsejében utángyártottra cseréltek alkatrészeket, amelyek sokszor gyatrább minőségűek lehetnek. Ennél a társaságnál egy iPhone bevizsgálása hivatalos szakvéleménnyel ötezer forintba kerül, de ekkor az akkumulátor teljesítményét is pontosan lemérik egy műszerrel. Az új iPadek esetében a hasonló vizsgálat drágább, azokon ugyanis ragasztva vannak a fő alkatrészek, a szétszedés során tönkremegy a speciális, pormentesítő, tömítő ragasztás a képernyő körül, amelyet az összeszereléshez pótolni kell.

Az Appsolute szervizesei szerint az Apple táblagépéből nem érdemes rossz csatlakozóval vagy gyenge akkumulátorral bíró példányt vásárolni, ezek cseréje a bonyolult szétszedés miatt jelentősen megnöveli költségeket. Az iPhone-ból a tavaly megjelent 5-ös, az iPadből a Mini és a 4-es Retina modellek számítanak a legjobb ár-érték arányúnak, ezek már a cég új, Lightning csatlakozójával rendelkeznek, így az új tartozékokkal is kompatibilisek.

Olcsón szuper gépe lehet, ha odafigyel

Miután az operációs rendszerek és szoftverek, online szolgáltatások gépigénye évek óta nem változott, egy otthoni használatra tökéletesen alkalmas, akár HD-felbontású videókkal is megbirkózó laptopot és asztali számítógépet is jó áron meg lehet venni.

Használtan mindkét esetben üzleti célra szánt modelleket érdemes választani, ezek strapabíróbb kivitelben vannak összerakva, és a néhány év használat sem látszik meg rajtuk annyira, mint mondjuk egy olcsó műanyagházba szerelt konzumer noteszgépen. Az üzleti gépek újonnan nem véletlenül kerültek több százezer forintba a már százharmincezerért elvihető otthoni alapgéppel szemben - tudtuk meg Mézes Rudolftól, a Prohardver technológiai portál szakértőjétől.

Fotó: Rostás Bianka

Akár asztali, akár hordozható gép esetében már alapkövetelmény a kétmagos processzor, a többnyire két gigabájt memóriával szerelt gépekhez érdemes további két gigabájtot venni néhány ezer forintért. Használt számítógépekhez kedvezményes áron lehet legális Windowst is vásárolni, tízezer forintért a Windows 7-et, tizenötezerért pedig akár a Windows 8-at is megkaphatjuk egy ilyen PC-hez. Egy öreg gép többéves merevlemeze már hamar elhasználódhat, ezt az alkatrészt érdemes lehet újra, gyorsabbra, vagy gyorsabb SSD-meghajtóra cserélni - ez 15-25 ezer forintos felárat jelent. Egy márkás, csendes működésű asztali számítógépből a végösszeg még így is kijön 50-70 ezer forintból monitor nélkül, ami további 20-25 ezer forintért kapható használtan. Ha csak alapvető feladatokat kell ellátnia, már 30-40 ezerből kihozható egy lassabb, de azért jó asztali alapgép Windows 7-tel, monitor nélkül.

Használt laptopból csakis márkásat

Míg egy asztali gép fő alkatrészeit egyszerű utólag cserélni, egy laptop javítása bonyolultabb és költségesebb. A merevlemez mellett itt a belső hűtés szokott gondot okozni: elkoszolódhatnak a szellőzők, vagy tönkremehetnek a ventilátor csapágyai: ha a gép a használat során nem kezd el hangosan búgni, valószínűleg e részeinek sincs baja. Noteszgépből azért érdemes használtan márkás, üzleti modellt választani, mert azokhoz évekkel később is széles körben elérhetők alkatrészek, és az áruk nem is túl magas.

Méltán népszerű használtan a Macbook Air Forrás: Apple

A laptopok esetében az akkumulátor elhasználtságának mértéke is kulcsfontosságú: találkoztunk már használt laptoppal, ami négy óráig bírta akkumulátorról, de volt olyan is, ami csak másfélig. Nagyjából félórányi használat után már látható, hogy a gép még meddig bírná a konnektortól távol. Egy jobb, szakszerviz által bevizsgált laptop az ezekre specializálódott kereskedésekben használtan 60-80 ezer forintért beszerezhető akár legális Windows-zal is, általában fél-egy év garanciával. Ha szükség van új akkumulátorra, egy teljesen új, de utángyártott telep 15-20 ezer forintba kerül. Sok esetben külföldi billentyűzettel árulják a használt laptopokat, ezeket magyarítani olcsón csak matricákkal lehet, egy teljes csere sokszor drága és bonyolult.

Mivel újonnan nagyon drágák, sokan vesznek használtan Mac számítógépet. Birincsik József, a használt Apple gépeket is árusító iJoe kereskedés vezetője szerint jelenleg az egy-két éves, még nem Retina képernyővel fölszerelt 17 colos Macbook Pro munkaállomásokat lehet egy kategóriával olcsóbban megvenni. Kockázatos vételnek a MacBook Air első, 2008-as szériájából származó modellek számítanak, illetve a 2007-2008-as Macbook Pro típusok, ha azokban nem végeztek utólagos alaplapcserét. Érdemes még a készülék töltőjét is átnézni, mert egy új töltő is drága. Birincsik szerint egy Mac reális árát úgy lehet kiszámítani, ha a típus minden későbbi modellfrissítései után levonunk tíz százalékot az eredeti nettó vételárból. A használt gép hibáinak kiszűrésére a Mac OS X System Information nevű beépített appját érdemes használni.

Hogyan töröljük eladás előtt a gépet?

Ha valaki nem hadiipari beszállítóként vagy titkosügynökként dolgozik, annak iOS, Android vagy Windows Phone mobilszoftverek esetében elegendő a gyári visszaállítás funkcióval törölnie az adatait. Az androidos vagy windowsos mobilok esetében, ha van külső memóriakártya, azt érdemes kivenni vagy formázni is. Ahhoz, hogy a kártyáról ne lehessen utólag visszaállítani a fájlokat, az ingyenes DiskWipe programmal érdemes formázni azt, amely felül is írja a korábban tárolt adatok helyét.

A Windowsok közül csak a 8.1-es kiadás tartalmaz visszaállíthatatlanul törlő funkciót, ezért a korábbi rendszereket használó gépeken a Kill Disk nevű programmal kell előbb törölni az adatokat, majd újratelepíteni egy szűz Windowst. A Mac OS X esetében egy államtitkokat nem kezelő magánembernek elég a rendszer-visszaállítás funkcióval alapállapotba hozni a számítógépet.

Akár mobiltelefonról, akár táblagépről vagy számítógépről van szó, érdemes első körben az ismerősök közt, például a Facebookon, majd apróhirdetési oldalakon eladásra kínálni a kütyüt - és ugyanitt keresni is. Beszámítás esetén egy többéves készülékért több tízezer forinttal a piaci ár alá ígérhetnek a kereskedők, akiknél sokszor még a bevizsgálás költségét is állni kell, ha nem jön létre az üzlet.