Vágólapra másolva!
Kim Dotcom a szeptemberi választásokon is indulni fog Új-Zélandon.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a MegaUpload fájlmegosztó alapítója Internetpárt néven hivatalosan is megalapította politikai pártját, amellyel indulni akar a szeptemberi új-zélandi választásokon.

Olcsóbb internettel kampányol

Ahhoz, hogy az Internetpárt bejuthasson a helyi parlamentbe, vagy meg kell szereznie a szavazatok 5 százalékát, vagy egy elektrori helyet. Dotcom már el is indította az Internetpárt honlapját, amely iPhone-os és androidos applikációval is rendelkezik.

Kim Dotcom, a MegaUpload utódja, a Mega nevű tárhelyszolgáltatás indulásakor Forrás: AFP/Michael Bradley

Kampányában Kim Dotcom mindenkinek olcsó, korlátlan internetet ígér az új-zélandi választóknak: fogalmazása szerint legalább felére csökkenti az internetelérés havidíját, és a hálózat a ritkán lakott településeken is elérhetővé teszi. A korábban a fájlmegosztóján zajló jogsértések miatt őrizetbe vett Dotcom emellett egy új, tengeralatti optikai kábellel javítaná az ország nemzetközi kommunikációs kapcsolatait.

Digitális pénzt is alkotna

A javuló infrastruktúra révén a kalózkirály több munkahelyet ígér a high-tech iparban, ugyanakkor fellépne az internetes kommunikáció amerikai megfigyelése ellen. Dotcom ezen kívül a szerzői jog reformját ígérné, valamint egy kormányzati háttérrel rendelkező, a Bitcoinhoz hasonló digitális pénzt is bevezetne.

Kim Dotcom jogi képviselőivel eközben azt próbálja elérni, hogy Új-Zéland ne adja ki őt az Egyesült Államoknak, amely azzal vádolja, hogy a már bezárt MegaUpload oldal működtetésével dollármilliárdos károkat okozott lemezkiadóknak, szoftvergyártóknak és filmstúdióknak, saját maga pedig 175 millió dolláros vagyonra tett szert ezekből. A kalózkirályként ismert férfi a héten beismerte, hogy birtokában volt a Mein Kampf című könyv Adolf Hitler eredeti aláírását tartalmazó példánya, ám tagadta, hogy szimpatizálna a nácikkal, elmondása szerint Sztálintól és Churchill elnöktől is birtokol relikviákat.