Jövőre eltörlik a roamingot az EU-ban

Vágólapra másolva!
Jövő decembertől nem kell többet fizetnünk, ha külföldön használjuk a telefonunkat. A mobilinternet-szolgáltatók pedig nem blokkolhatják szándékosan az interneten keresztüli ingyenes telefonálást és üzenetküldést lehetővé tevő alkalmazásokat, mint például a Skype vagy a Viber.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament megszavazta, hogy az EU-n belül eltörlik a roamingdíjakat: ha életbe lép a döntés, nem kell többet fizetnünk, ha külföldön telefonálunk vagy internetezünk – írja a brit BBC csatorna online oldala. A döntés jövő év december 15-én lépne életbe, de még az uniós tagországok kormányainak jóváhagyása is kell hozzá.

Az Európai Bizottság régóta tervezi, hogy 2014-ben az összes EU-tagállamban egységessé válik a telekommunikációs piac, így Európa nagy részén ugyanannyiért lehet majd telefonálni, mint itthon. Egy februári felmérés szerint az uniós állampolgárok 94 százaléka pont a magas tarifák miatt internetezett lényegesen kevesebbet, amikor külföldön tartózkodott.

Döntöttek ezenkívül arról is, hogy megtiltanák az internetszolgáltatóknak, hogy gazdasági vagy egyéb okokból akadályozzák vagy lassítsák egyes internetes szolgáltatások működését. Vagyis a jövőben a mobilinternetet is szolgáltatók nem tehetik majd meg, hogy a percdíjakból származó bevételek fenntartása érdekében a saját mobilinternet-hálózataikon egyszerűen blokkolják az olyan, interneten keresztüli ingyenes telefonálást és üzenetküldést lehetővé tevő alkalmazások működését, mint amilyen például a Skype vagy a Viber. Az Európai Elektronikus Távközlési Hatóságok Testülete, a BEREC jelentése szerint a Skype működését 2012-ben több szolgáltató lassította vagy ellehetetlenítette.

Az EU három éve már maximálta a mobiltarifákat huszonhét tagországában, a kezdeményezéshez Izland, Liechtenstein és Norvégia is csatlakozott. Az EU-s szabályozás értelmében minden év júliusától olcsóbb roamingot kell kínálniuk az európai szolgáltatóknak.