Kinyírta a zsebrádiót a Bluetooth

bluetooth hangszoró hangfal
Vágólapra másolva!
Nem szól elég jól a tablet vagy az okosmobil a konyhában? Itt a megoldás: Bluetooth-hangfalakat teszteltünk az olcsótól a luxuskivitelig.
Vágólapra másolva!

Unja az egy kaptafára készülő reggeli rádióműsorokat? 2014-ben már nem kell zsebrádiót hallgatni a fürdőben a reggeli fogmosás közben, tabletről vagy okosmobilról podcastot, YouTube-ot, sok milliós zenekatalógust lehet elérni, de akár az előző esti tévéműsort is újranézheti rajta. Egyértelmű, hogy a wifis kütyük kiváltják a konyhai kisrádiót, de min fogjuk hallgatni őket?

Hangszórókból nincs hiány, de vajon hogy szólnak? Forrás: Origo


Leginkább bluetoothos hangszórón, amelyeket nem kell dróton dugdosni, mert vezeték nélkül kommunikálnak bármilyen mai okostelefonnal vagy tablettel. Akkumulátoruk is van, így egyszerűen át tudjuk vinni őket a nappaliból a fürdőbe, a hálóba vagy a konyhakredencre. Az első használatkor mindig párosítani kell a hangfalat a telefonnal, ehhez általában külön gombbal vagy a bekapcsológomb hosszú lenyomásával kell felfedezhető módba kapcsolni a hangszórót, a készülék menüjében pedig keresést indítani. Ez után a vezeték nélküli kapcsolat már automatikusan létrejön.

Meghökkent a kínai zsebdiszkó

Meglepő, de már néhány ezer forintért elég jó hangzást adhatunk mobilunknak vagy táblagépünknek egy bluetoothos minihangszóróval. Mi kettőt próbáltunk: az egyik az Edigitaltól kapott kínai Yoobao YBL-202-es, a másik a ClickShoptól kapott Jam Classic Wireless volt: előbbi hatezer, utóbbi kilencezer forintba kerül.

A Jam olcsó minihangszórója Forrás: Origo


Mindkét kütyü olyan kicsi, hogy táskában vagy kabátzsebben is elfér. Csupán 2,3 wattos teljesítmény szerepel a dobozán, ehhez képest meglepően jól szól. A Jam Classicról nem tudni, milyen teljesítményű, mert azt a gyártója sehol sem közli, de a két kütyü hangzása és hangereje nagyjából azonos.

Egyiküktől sem audiofil élményt kell várni, de amikor a Facebookon kapott vicces videókat néztük meg egy olcsó tableten, rengeteget javítottak a hangzáson. Elsősorban a webes videók, podcastok, hangoskönyvek mellé lehet jó választás, zenehallgatásra korlátozottan alkalmas, pedig ultrakicsi méretéhez képest egészen sok a mélyhangja is.

Ez a Yoobao minihangszórója Forrás: Yoobao

Kihangosítóként is lehet használni ezeket a kütyüket, bár annak nem a legjobbak, a másik fél elég rosszul hallott minket. Viszont mindkét típust lehet micro USB-n tölteni, ha nem iPhone-unk van, akár a telefon töltőjével. Néhány órás üzemet bírnak.

Mi van a zsebedben? Hangszóró!

Eggyel drágább kategóriát képvisel a ClickShopban 13 ezer forintért kapható JBL Micro II Wireless zsebhangszóró. Az előző két típussal szemben komoly előnye a lapos kavicshoz hasonló forma, amelynek köszönhetően ez a kütyü zsebre is vágható, még akasztója is van, ráadásul roppant könnyű.

A JBL minihangszórója nemcsak kicsi, lapos is Forrás: Origo


Ez a minihangszóró már hatwattos, tehát kicsivel nagyobb hangerőre képes a kínai társánál. Hangzása egyébként hasonló, de egy ilyen minihangszórótól gyökeresen mást nem is érdemes elvárni: sokkal érthetőbbé teszi a beszédhangokat a kütyük beépített hangszóróinál, de alapvetően ez is csak vészhelyzetben használandó zenehallgatásra. A JBL zsebhangszórójának alján minijack-csatlakozó is van, így bármilyen Bluetooth nélküli lejátszóra csatlakoztathatjuk. Egyetlen hibát találtunk rajta: a hangerő-szabályozó tekerője a márkához méltatlan kivitelű. Ezt a kütyüt is a micro USB-n lehet feltölteni.

Ez nem a Teslám a Ladából

Rácsos előlapjával a szocialista gyártmányú autók kalaptartóin díszelgő retró hangfalakra hasonlít a Pioneer megjegyezhetetlen nevű (XW-BTSP1) Bluetooth-hangszórója. Ez már 25 ezer forintba kerül, viszont érezhetően nagyobb hangerőt és erősebb mélyeket produkál kétszer négy watton - tehát sztereóban.

Nem egy dizájnremek, de korrekt hangszóró a Pioneeré Forrás: Origo


Formaterve nem túl izgalmas, bár fekvő pozícióra van tervezve, függőlegesen állítva is hallgatható. Az üzemidő elég jó, tíz óra körüli, viszont ez a hangszóró már akkora, hogy legfeljebb a lakásban fogjuk cipelni, táskában hurcoláshoz már túlságosan ormótlan. Ennek is van minijackbemenete, régi lejátszókat is csatlakoztathatunk hozzá, és micro USB-n tölthető.

A legjobb hangú üdítősdoboz

Leginkább egy kissé megnyújtott kólásdobozra hasonlít a JBL SoundFlip 2-es hangszórója, ami már sztereó hangzást biztosít - kétszer hat wattos teljesítménnyel. Ez jóval nagyobb és nehezebb a másik két modellnél. Többe is kerül, a ClickShopban harmincezer forintos ár szerepel mellette.

Állítva is lehet használni a JBL termékét, ami megnyújtott kólásdobozra hasonlít Forrás: Origo

Viszont hallhatóan jobban szól: a hangereje is nagyobb, és mély hangokból is több jön át rajta a kicsiknél. Ebben a típusban már NFC-lapka is van, így megfelelő androidos vagy windowsos telefonokat érintéssel is lehet párosítani a hangszóróval, ami egyben kihangosítóként is működik. Bár ezt is egyszerű feltölteni egy micro USB-kábellel, az akkumulátoros üzemideje gyengébb a Pioneerénál, nagyjából öt óra használat után feltöltendő, ami azért elég zavaró. Viszont sokkal kisebb, jobb megfogni, és táskában is cipelhető.

Az ott egy Mac mini?

Ezt a kérdést többen is feltették a tesztelőnk asztalán lévő Harman Kardon Esquire hangszórót látva. Ez ugyanis tényleg úgy néz ki, mint egy élére állított Apple miniszámítógép. Fémház, műbőr hátlap, szuper minőségű kezelőgombok, gyors párosítás NFC-vel, fejlett kihangosítási képesség: ezeket mind tudja az Esquire.

Nem csoda, hogy egy drágább kategóriát képvisel: ötvenezer forintot kérnek el érte. Ez a kütyü egy nagyon szép tárgy, jól mutat az asztalon, de elég nagy és nehéz ahhoz, hogy hurcolni akarjuk. Nagyjából úgy szól, mint egy régi, de jófajta táskarádió, kétszer tíz wattos hangszórókkal: kellő mély és magas hang is rendelkezésre áll.

Nem Mac mini, a Harman Kardon hangszórója Forrás: Origo



Egyetlen gyengéje, hogy kissé koncentráltan szórja a hangokat: csak úgy lehet élvezni, ha mellette ülünk, nem fogja a fél szobát behangosítani. Bár az előbbi hangszóróknál nagyobb, ezt is lehet micro USB-n tölteni. Az Esquire nagyjából tízórás üzemidőt tud, tehát nem kell túlságosan gyakran tölteni, mint a kólásdobozra hasonlító JBL-t.

Ez a kütyü dizájnos, sok pénzt kérnek érte

Még a fémházas Harman Kardon sem elég szép? Akkor Loewe Speaker 2go modellje lehet a jó választás, ezen minden fémből készül, és olyan szép a dizájnja, mintha egyenesen az amerikai nagybácsi nappalijából érkezett volna.

Mivel jobb a Harman Kardonnál? A két tízwattos hangszórója mellett középen egy húszwattos apró mélysugárzót is beleszereltek. Érdekes módon ennek hatása csak mérsékelten érezhető: csak egy kicsivel szól jobban az ötvenezer forintos Esquire-nál, pedig a Loewe termékéért 80 ezer forintot kérnek el.

A Loewe hangszórója a legszebb, de meg is kérik az árát Forrás: Origo



Üzemideje nem olyan jó, mint a Harman Kardoné, nyolc óra körüli, de a legnagyobb hátránya, hogy ezt az óriást már nem lehet micro USB-n, csak saját hálózati adapterével tölteni. Mivel azonban 1,3 kilogrammot nyom, érdemes neki eleve fix helyet találni akár a nappaliban, akár a konyhában, viszont már zenét is lehet hallgatni, ha nem bömböltetni akarjuk a számokat. NFC-alapú párosítást, minijack-csatlakozást és kihangosítófunkciót ez a típus is kínál.

Nem ventilátor, hangfal!

Bármennyit hajlandó elkölteni egy csúcskategóriás Bluetooth-hangszóróra? Ez esetben a Harman Kardon Onyx százötvenezer forintos ára sem fogja elrettenteni. Az ismert hifigyártó hordozható termékéhez egyedi töltő jár, de beépített akkumulátoráról sok órán át bírja szuflával - a gyári adatok nyolc óráról szólnak, ami nagyjából összhangban van saját tapasztalatainkkal.

Elég meglepő a hangfal formaterve, az Onyx leginkább egy szobai ventilátorra hasonlít, amit célszerű a földön tárolni, mert nem biztos, hogy az asztalon vagy a polcon lesz számára elegendő hely - és eleve így tervezték, felfele néz a négy hangszórója. Ezek közül kettő a középmagas, kettő pedig a magas hangokért felelős, az eszköz közepében pedig egy mélysugárzó van.

Ha van rá 150 ezer forintja, ilyen felső kategóriás hangszórót is vehet. Ha a hurcolás nem szempont, egy rendes hifi és egy Bluetooth-adapter jobb választás lehet Forrás: Origo



A most tesztelt hangfalak közül ez az egyetlen, amelyik kompromisszum nélkül használható mindennapi zenehallgatásra is. Viszont hatalmas nagy, így a beépített akkumulátorról csak nagyjából négyórányi üzemre képes, tölteni pedig csak egy laptopokéhoz hasonló, egyedi adapterről lehet. Egyetlen dolog zavaró ebben a hangfalban: kezelőgombjait érintésérzékeny felületekkel helyettesítették, így sokszor nem érezni, hogy sikerült-e benyomnunk őket, vagy sem. Az Onyx nemcsak Bluetoothon keresztül tud lejátszani, de wifihálózatra is kapcsolódik, és DLNA vagy Apple Airplay protokollon keresztül is le tud játszani zenét például egy otthoni hálózati merevlemezről, ha feltelepítjük a gyártó applikációját iOS-es vagy androidos telefonra.