Olcsó táblagépet könnyű venni az idén

Lenovo Yoga 2
Vágólapra másolva!
Harmincezerért fapados, ötvenezerért korrekt, százezer forintért szuper táblagépe lehet. Segítünk kiválasztani a legjobbat.
Vágólapra másolva!

Akciós táblagépek a Clickshopon

Az Origo webáruházának táblagépkínálatát itt találja.

Vicces videókat nézegetne a vasárnapi ebéd utáni bóbiskolás alatt? Tévénézés közben chatelne az ismerősökkel a fotelból? Egyszerűen csak az íróasztaltól távol akar skype-olni? Ezekre a feladatokra a legpraktikusabb megoldás egy táblagép, ez ugyanis egy laptoppal ellentétben könnyen hurcolható, nem zúg a belsejében hűtőventilátor, és nem melegíti a combunkat akkor sem, ha ölben tartjuk.

Persze a fentiek csak akkor teljesülnek, ha egy jófajta tabletet választunk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis biztosan mondhatjuk, hogy elég sok különbség van egy harmincezer és egy százezezer forintos táblagép között.

Mekkora táblagépet vegyek?

A táblagépek többsége hét, nyolc és tíz col körüli méretben kapható, az Extreme Digitalnál az Origónak elmondták, hogy az eladási statisztikáik szerint a hét- és a tízcolos típusok a legnépszerűbbek. Az előbbiek valószínűleg azért, mert ezek a legolcsóbbak – egy ilyen méretű táblagép már 25-27 ezer forint körüli áron elérhető.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ezzel szemben a tízcolos modellek népszerűségének oka nem világos: valószínűleg azt gondolják a vásárlók, hogy minél nagyobb egy tablet, annál inkább képes kiváltani egy laptopot. Pedig egy nagyképernyős készüléket kényelmetlenebb tartani – bár nagyobb kapacitású akkumulátor fér el benne, így az üzemideje is hosszabb egy kompakt modellénél.

Egy olcsó, tízcolos, androidos táblától azért ne várjunk csodát, de az iPad Air első és második generációja vagy a Samsung Galaxy Tab S 10.5 – ezek 130-150 ezer forintos készülékek – már valóban többnapos üzemet biztosítanak egy töltéssel. Nagy képernyős táblagépet érdemes venni a már nem tökéletes látású nagyszülőnek is, ha viszont általános célra kell a masina otthonra, a nyolccolos lehet a jó választás: ennek pont akkora a mérete és a súlya, hogy olyan könnyen lehet kézben tartani, mint egy vékonyabb könyvet.

Miért szép az egyik képe, a másiké pedig nem?

Egy olcsóbb modell képernyője kisfelbontású, például az általunk is tesztelt, harmincezer forintos Tesco Op3ndott típusban, de még a 65 ezer forintos első iPad Miniben is csak 1024 x 768 pixeles képernyő van, ami nyolcszázezernél kevesebb képpontot tartalmaz. A tescós tabletnek 7,85, az iPadnek 7,9 colos a kijelzője.

Hasonló méret mellett a már Retina-képernyős – 90 ezer forintért elvihető –, tavaly bemutatott iPad Mini 2-esben több mint hárommillió pixel dolgozik, sokkal részletesebb képet produkálva. A képminőség a felbontáson kívül egyéb paraméterektől is függ, de minél nagyobb a felbontás, annál jobban olvashatók a betűk, és szebbek a képek vagy a játékok is.

Milyen paramétereket figyeljek?

Nem derül ki minden tulajdonság az árlistákról Forrás: Origo

Nincs könnyű dolga annak, aki hardveres paraméterek alapján próbál táblagépet venni: ma már a legolcsóbb típusok jellemzői között is az szerepel, hogy többmagos processzor. A teljesítmény azonban eltérő lehet, a gigahertzben megadott órajel és a magok száma önmagában nem jellemzi őket. Androidos tabletekből érdemes legalább 2 gigabájt memóriás – ez az appok futtatásához, nem pedig az adattárolásra kell típust választani, az iPadnél a rendszer jobb optimalizáltsága miatt feleennyi is megteszi.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy mekkora hely van egy tableten az adatok tárolására: az androidos és windowsos gépek többségét memóriakártya vásárlásával lehet bővíteni, de vannak kivételek is. Az iPad esetén a háttértár fix ha filmeket vagy sok játékot szeretnénk tárolni, érdemes az alap 16 gigabájtosnál nagyobb tárral felszerelt típust választani.

Amiket nem írnak a katalógusban

Akkumulátorból egy kisebb táblagépnél is elvárás a legalább 4-5 ezer milliamperórás kapacitás, ennél kisebb telepről a táblagép néhány óra alatt lemerül. Egy tízcolos modellnél 6-7 amperóra az elvárható minimum, ami még az olcsó tescós gépben is rendelkezésre állt. A beépített kamera minősége is jócskán eltérő a táblagépeknél, de ez leginkább csak a kijelző oldalán lévő modulnál fontos, azt fogjuk ugyanis használni skype-oláskor: ha van rá mód, a boltban kipróbálhatjuk a minőségét, a feltüntetett megapixel önmagában nem jelent semmit.

Nem fog kiderülni az árlistákról az sem, hogy a táblagép hangszórói mennyire szólnak jól. Ez akkor is fontos, ha nem akarunk zenét hallgatni rajta: például a tescós tablet hangszórói túl halkak voltak, ezért a halkabb videókat sehogy sem lehetett megnézni rajta.

Ugyanilyen fontos a beépített wifi stabil működése is: nem elég, ha a tablet támogatja az újabb wifiszabványokat – az 5 gigahertzen működő gyorsabb adatátvitelt –, a belsejében lévő antennának is jó minőségűnek kell lennie. Például tesztünk során a tescós táblagéppel a routertől távol eső hálószobában már gyakran megálltak a YouTube-videók, míg a jóval drágább tabletekkel nem volt ilyen gond.

Nincs sok pénzem, de jó tabletet akarok

Létezik középút is: a 28 ezer forintos Lenovo A7-es modell 1280 x 800 pixeles felbontást, tehát több mint egymillió képpontot kínál 7 colos képernyőjén. Szerintünk ennél a felbontásnál kisebbel ma már nem érdemes beérni, nem véletlen, hogy az ötvenezer forint körüli középkategória csaknem mindegyik tagjának ilyen képernyője van.

Ez már elfogadható minőséget képvisel: elégedettek voltunk például a nagyjából ötvenezerbe kerülő LG G Pad 8-assal, mert normális volt a sebessége, elindultak rajta a játékok, és nem is merült le túl hamar. A típusból létezik kisebb, hétcolos változat is, kicsivel olcsóbban.

Az LG G Pad 8.0 Forrás: Origo

Kicsivel hetvenezer forint alatti áron már korrekt táblagépet találhatunk a wifi mellett mobilinternetes képességgel is: ennyit kérnek el a Samsung Galaxy Tab 4 7.0 táblagép 4G-s változatáért, tipikus középkategóriás felszereltséggel. Ha nincs szükségünk a 4G-re, anélkül már ötvenezer forint alatti áron elvihető a készülék.

Ha valaki mindenáron iPadre vágyik, az első generációs – nem túl jó képernyővel szerelt – változatot idén már 65 ezer forintért elviheti. Ennek a gépnek az az előnye, hogy kétségkívül az iOS-re érhető el a legtöbb jó minőségű app, de ez a modell már ősrégi, 2011-es hardvert tartalmaz. Ez gyakorlatilag az iPad 2-vel azonos: ezen a típuson pedig már egyes játékok el sem indulnak. A legolcsóbb jövőálló gép az Apple-től az iPad Mini 2, amit 90 ezerért adnak.

Lenovo Yoga 2 Forrás: Lenovo


Szokatlan formatervű, de az egyik legpraktikusabb táblagép a Lenovo Yoga2 8: a kilencvenezer forintos tableten Android fut, a háza fémből van, és a hátlapjából kihajtható egy támaszték. Így akár a konyhában is könnyen nézhetjük rajta a filmeket főzés közben. Ráadásul még a beépített a hangszórók alá helyezték, hogy azok a lehető legjobban szóljanak. A támasztéknál fogva akár fel is lehet akasztani egy kampóra a tabletet, a hengerszerű oldalába pedig nagy kapacitású akkumulátort tudott beépíteni a gyártó.

Ilyen a jelenlegi csúcs

Ma már olyan óriástabletet is vehet, amiben beépített projektor és mélysugárzó is van, bár saját tesztünk alapján egyelőre nem ez a legpraktikusabban használható eszköz a piacon.

Kipróbáltuk a iPad Air 2-t: közel tízcolos méretéhez képest elég könnyű és kompakt. Nagyon gyors is, és az ujjnyomatáról is képes felismerni gazdáját. Ez valószínűleg most a legjobb táblagép, de nagyon drága, 165 ezer forinttól indul az ára.

Az iPad Air 2 könnyű, vékony, gyors - de drága Forrás: Origo

A nagy rivális a Samsung Galaxy Tab S, ami 10,5 és 8,4 colos méretben kapható, 130 ezer és 100 ezer forintos indulóártól. Ezek sajátossága az, hogy nem LCD-, hanem AMOLED-képernyőjük van, amit korábban csak okostelefonokba szereltek. Az ilyen kijelzők képpontjai maguktól világítanak, háttérvilágítás nélkül, így a fényerő levételével a fogyasztásuk is csökken.

Sony Xperia Tablet Z3 Compact Forrás: Sony

Ha a kádban is bátran használható tabletre vágyik, akkor a Sony Xperia Z3 Compactra van szüksége: ez egy nyolccolos Android-táblagép, ami teljesen vízálló burkolattal bír. Ennek persze az az ára, hogy a töltőcsatlakozóját egy gumikupak védi a nedvességtől, amit minden alkalommal le kell venni a helyéről töltés előtt. A kijelző 1920 x 1200 pixeles felbontású, a kivitel extra vékony, az üzemidő pedig elég jó volt próbáink során.