Saját magát szeretné ajándékba? Most megkaphatja

3d scan kvint-r
Vágólapra másolva!
Egy vasalóhoz hasonló eszköz három perc alatt beszkenneli a testet, majd akciófiguraként nyomtatja ki annak pontos mását. Budapesten teszteltük a csúcstechnológiát.
Vágólapra másolva!

Gondolta volna, hogy egy villogó vasalóra hasonlító eszközzel néhány perc alatt tökéletes másolatot lehet készíteni a testéről? Nem egy csehszlovák sci-fi forgatásán, hanem egy olyan magyar cégnél jártam, ahol bármilyen tárgy - vagy ember - alakjáról tizedmilliméteres pontosságú digitális másolatot készítenek, majd egy színes 3D-nyomtatóval ki is nyomtatják: ezzel a technológiával készíttettem magamból is egy akciófigurát.

Először beszkennelik az embert egy vasalóval

A nyomtatási megoldások értékesítésével és szervizelésével foglalkozó, de tavaly a 3D-s megoldások felé nyitó Kvint-R Kft. központjában két csúcstechnológia működését is élőben láthattam: a színes térbeli nyomtatást és a háromdimenziós szkennelés egyik leggyorsabb, legegyszerűbben elvégezhető megoldását. Ez utóbbit a Basiliskus 3D nevű, ugyancsak fővárosi vállalkozás végzi egy erős számítógép és egy leginkább világító vasalógépre vagy vízforralóra hasonlító 3D-s szkenner segítségével.

Nem vízforraló, ez egy mobil 3D-szkenner Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az ötmillió forintos eszközzel nagyjából úgy kell körbetapogatni a beszkennelendő embert vagy tárgyat, ahogy a reptéri biztonsági vizsgálat során szoktak hadonászni egy fémdetektorral. Az oldalán két kamera és egy projektor található: a projektor különböző mintákat vetít a felületre, amit az egyik kamera felvesz - a rendszer a minták metszéspontjainak elhelyezkedéséből képes megállapítani a letapogatott tárgy - vagy ember - alakját, tizedmilliméteres pontossággal. A másik beépített kamera (amely erős ledvilágítással is rendelkezik) a tárgy mintázatát - esetemben az arcomat és a ruháimat - örökíti meg.

Ez a fejem valós időben megjelenő mása a monitoron Fotó: Hajdú D. András - Origo

A folyamat nagyjából arra hasonlít, mintha egy mobillal vakuznának rám folyamatosan. Bár fontos, hogy két-három percig mozdulatlanul álljak, azt azért pontosan látom, ahogy a szkennelés közben egy videojáték főszerepelőjéhez hasonló formában megjelenek a monitoron. A beolvasáskor csak a testem formája látható egy műanyag katonához hasonló kinézettel, ám amikor elkészült a szkennelés, a szoftver egy kattintással a testmodellemre helyezi az arcomat, a bőröm és a hajam színét, sőt a ruhám mintáit is. Az ember beszkennelése több részben történik, a fejemet, a torzómat és a lábaimat külön olvassák be, ezért utólag kell összeilleszteni a virtuális modellt. Néhány beolvasási hibát, nemkívánatos árnyékot is megszüntetnek a számítógépen, hogy a másolatomra véletlenül se kerüljenek lyukak.

Egy kattintás, és megjelenik a bőröm és a ruhám mintája is Fotó: Hajdú D. András - Origo

Otthonra még drága a színes 3D-nyomtató

E sorok írásakor a Kvint-R-nél található Magyarország legnagyobb, "full-color 3D-nyomtatója", amely színesben képes előállítani tárgyakat - mondta az Origónak Kniesz Olivér, a társaság 3D-üzletágának vezetője. Egy ilyen berendezés huszonötmillió forint körüli összegbe kerül, és nagyjából akkora, mint egy üvegvisszaváltó konténer, bár létezik kisebb változata is.

Ilyen porrengetegből kell előporszívózni a kész figurákat és tárgyakat Forrás: Origo

Az Origón korábban bemutatott, nagypontosságú modellek készítésére való 3D-printertől jócskán eltérő az amerikai fejlesztésű 3D Systems ProJet 660 Pro működési elve, ez a gép ugyanis nem vékony műanyagrétegeket olvaszt egymásra, hanem egy speciális porral, és az azt összeragasztó, különböző színű ragasztókkal dolgozik. Az alapanyagul szolgáló por és a ragasztó pontos összetétele hivatalosan nem ismert, de az internetes szakfórumok szerint a por legnagyobb részét gipsz hőbontásával előállítható készülő kalcium-szulfát hemihidrát alkotja, amely a nedves ragasztóanyag hatására kemény anyaggá képződik.

Magasnyomású levegővel tisztítják meg - az egyébként méregdrága - portól a figurámat Forrás: Origo

Nyomtatáskor a gép tizedmilliméteres vastagságú, egyenletes eloszlású porréteget húz a munkaterületre, majd a nyomtatófej az átlátszó, fekete, ciánkék, vörös és sárga színű ragasztóból csepegtet azokra a helyekre, ahol a kinyomtatandó tárgy körvonalai találhatók. A színes ragasztó színei ugyanúgy keverhetők, mint egy tintasugaras nyomtatón, a nyomtatóban konkrétan a HP gyártmányú nyomtatófejek adagolják a színes ragasztóanyagot. A gép minden egyes réteg elkészültét követően újabbat húz a tálcára, amelyet újabb adag ragasztóval formál testté.

Ez a játékmásom közvetlenül a ragasztófürdő után Forrás: Origo

A nyomtatási idő drasztikusan csökkenthető, ha kevesebb rétegből épül a modell, ezért célszerű a valódi embereket mintázó akciófigurákat fekvő pózban kinyomtatni. A magyarországi géppel legfeljebb 25x38x20 centiméteres tárgyat lehet kinyomtatni: minél nagyobb a test, annál több alapanyag kell hozzá, és annál drágább a munka. Egy tizenöt centiméter magas embermásért 24 ezer forintot kérnek.

Én lettem a Barbie-hoz a Ken

Figuramásolatom előállításával nagyjából másfél-két óra alatt végez a ProJet készülék, amely saját figurám mellett két hölgy, valamint egy darab szalonna és egy zsemle, illetve egy őzagancs másolatát is elkészíti a tálcán. Az egymásra pakolt porrétegek miatt a munka végeztével mindegyik tárgy úgy néz ki, mintha néhány kiló lisztet szórtak volna rájuk. A felesleges portól a nyomtató beépített porszóvívójával, ecsettel és egy beépített magasnyomású levegőszóró berendezéssel tisztítja meg Kniesz Olivér. Mivel a felhasznált nyersanyagok (a por és a ragasztó) ára is elég magas, ezért a fel nem használt port a nyomtató automatikusan visszaszívja saját tartályába, hogy azt a következő alkalommal is lehessen használni.

A végeredmény és a valóság Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A kész modell a rajta lévő mikroszkopikus méretű lyukacskák miatt kissé porózus felületű, a végső szilárdság eléréséhez végül a szakember még a pillanatragasztóhoz hasonló egykomponensű ragasztóba mártja, ami nagyjából másfél óra alatt szárad meg. A kőhöz hasonló tapintású modell ekkortól tekinthető végleges állapotúnak. Ha fényesebb felületet akarnak elérni, azt többszöri mártással és csiszolással lehet elérni. A színes 3D-nyomtató valamivel több mint egymillió féle színárnyalatot képes előállítani, ami azért elmarad a profi fotós hőnyomtatók 16 milliós árnyalatának színhűségétől, de a végeredmény még így is bőven versenyképes a műanyagból öntött akciófigurákkal. Még ha az arcszínem nem is tökéletesen természetes (kicsit világos lett az orrom), a kardigánom színei egyeznek, a farmerom sötétebb, viszont a nyulas pólóm mintáját is tökéletesen klónozta a gép.

Az orrom valójában kisebb, mint a figuráé, a többi rész rendben van Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az ember beszkennelése nem a technológia professzionális alkalmazási lehetősége: a 3D-szkennerrel és a színes 3D-nyomtatóval készítettek például másolatot múzeumi tárgyakról, hogy azokról megtapogatható kópia is rendelkezésre álljon. A porból dolgozó térhatású nyomtatóval játékok alkatrészeit is elkészítik teszteléshez, de építészeti projektek makettjeinek előállítására is alkalmas, mivel néhány óra alatt képes előállítani egy még fel sem épült ház realisztikus mását.