Chatprogramot fejlesztett a Bittorrent

titkosítás, raktáros a Magyar Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületében
Vágólapra másolva!
Az új szoftverrel titkosítva lehet chatelni, központi gépek nélküli hálózaton.
Vágólapra másolva!

A Bleep nevű szoftver Windowsra érhető el félkész változatban, egyelőre csak a fejlesztői tesztre előzetesen feliratkozók számára, az Origo is így kapott elérést a szerda éjjel megjelent szoftverhez. A program elnevezése egyébként arra a sípszóra utal, amit a tévéműsorokban alkalmaznak a csúnya szavak kicenzúrázásához.

Nem fájlokat, üzeneteket tölt le

Az új szoftver ugyanazon a működési elven alapul, mint a Bittorrent letöltőprogram, de nem fájlokat letölteni, hanem chatelni lehet vele. A Bleep decentralizált, tehát központi szerver nélkül működő hálózata a felhasználók egymásra találását végzi, ha ez megtörtént, a kommunikáció már a két számítógép között történik, titkosítva. A Bittorrent hangsúlyozta, hogy a működési elvnek köszönhetően nem lát bele a felhasználók kommunikációjába, nem tudja tárolni azt, és a rendszer arról sem tárol adatokat, hogy ki kivel kommunikált.

A Bleep főképernyője Forrás: Bittorrent



Egyebek mellett újságíróknak, és a lehallgatástól tartó magánfelhasználóknak ajánlja új szoftverét a cég. A Bleep egyelőre Windows 7 és Windows 8 operációs rendszereken működik, és nem töltheti le bárki, ám a zárt tesztelésbe bekerült felhasználók meghívhatják oda ismerőseiket is.

Névtelenül is chatelhetünk

A Bleep egy nyilvános kulcsot használó titkosítást alkalmaz a párbeszéd kódolásához, ami nem éppen újdonság, ám a fejlesztői ügyesen megoldották, hogy az ilyen technikai részletekkel a felhasználónak ne kelljen vesződnie.

Az első indítás után a bleepes fiókot össze lehet kötni például egy Gmail-fiókkal - onnan a kapcsolatokat is importálni lehet -, de ez nem kötelező, akár regisztráció nélkül, egy kiválasztott felhasználói névvel is lehet használni a rendszert. Tesztfiókot ezen az oldalon lehet igényelni a Bleephez.