Már zoomolni is tud a kontaktlencse

A zoomolásra képes kontaktlencse
Vágólapra másolva!
Egy kompakt kamerához hasonló optikai nagyításra képes.
Vágólapra másolva!

A svájci EPFL intézet (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) szakértői egy teleszkopikus kontaktlencse prototípusát alkották meg. Ennek az a különbsége, hogy közel háromszoros - pontosan 2,8-szoros - optikai nagyításra képes. Ez nagyjából egy tipikus kompakt digitális fényképezőgép zoomjának felel meg.

A high-tech kontaktlencse első változatát még 2013-ban mutatták be az EPFL kutatói, de azóta - az amerikai védelmi minisztériumának kutatórészlege, a DARPA - finanszírozásával továbbfejlesztették.

A zoomolásra képes kontaktlencse Forrás: EPFL

Kacsintásra zoomol a lencse

Csak a legújabb prototípus esetében lehetséges szabályozni az optikai zoomot: a jobb szemmel való kacsintással aktív a zoom, a ballal pedig visszaáll normál nézetre a lencse. Ezeket önmagában nem a kontaktlencse, hanem egy speciális szemüveg érzékeli, amelyet viselni kell a kontaktlencse használatához. A Telegraph szerint a szemüveg képes megkülönböztetni a kacsintást az egyszerű pislogástól.

A New Scientist szerint a normál konktaktlencsékhez képest a zoomolásra képes típus robusztus kivitelű, ezért úgy kellett átdolgozni, hogy apró csatornákon engedjen levegőt - oxigént - jutni a szem felületére. Ennek hiányában ugyanis az előző prototípusokat csak korlátozott ideig lehetett viselni.

Segíthet olvasni és látni az arcokat

A kontaktlencse közepén apró, vékony, gyűrűformájú alumíniumtükrök szabályozzák a fény útját, ésállítják elő a beeső kép felnagyított változatát. A Telegraphnak nyilatkozó szakértő szerint az új kontaktlencse az időskori makula degenerációban (AMD) szenvedőkön segíthet, ami egyébként a fejlett országokban a látásromlás legfőbb okozója. Az AMD-ben szenvedők egy zoomolásra képes lencsével képesek lehetnek újból élesen látni arcokat, vagy könnyebben tudnak majd szöveget olvasni. A