A Wikipedia beperli az NSA-t

Vágólapra másolva!
Az internetes lexikont kiadó alapítvány szerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség tömeges megfigyelőprogramja sérti az amerikai szólásszabadságot, fenyegeti a demokráciát.
Vágólapra másolva!

Nyolc másik non-profit szervezettel közösen a Wikimedia Alapítvány is pert indít az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) ellen az Igazságügyi Minisztériumnál - írja a BBC.

A Wikipédia internetes lexikont és annak testvérprojektjeit működtető alapítvány azt akarja elérni, hogy az amerikai kormány állítsa le az NSA széles körű megfigyelési programját. Az alapítvány szerint a társadalom túlzott mértékű megfigyelése sérti az amerikai törvényeket.

Arra, hogy az Egyesült Államok széles körű megfigyelést folytat, az Edward Snowden, az NSA egyik korábbi szerződéses alkalmazottja által kiszivárogtatott dokumentumokból derült fény.

Ezekből kiderül, hogy az NSA-nek szinte minden stratégiai jelentőségű nemzetközi távközlési szolgáltató rendszeréhez van hozzáférése, képes az átmenő internetes és beszédkommunikáció monitorozására.

Lila Tretikov, a Wikimedia vezetője szerint ez a tevékenység megrengeti a demokrácia alapjait. A felhasználók magánszférájának megsértésével az NSA az emberek intellektuális szabadságát is megsérti, ami a tudás megszerzésének alapját képezi.