Hatalmas nyomás alá került, aki kibújna a cenzúra alól

Vágólapra másolva!
Hackertámadás érte a Greatfire kínai szervezetet, amely abban segíti a felhasználókat, hogyan tudják elérni a blokkolt tartalmakat.
Vágólapra másolva!

Egy kínai portál, amely abban segíti a helyi felhasználókat, hogy a központi cenzúra által blokkolt portálokat és szolgáltatásokat elérjék, hackertámadás áldozatává vált. Mint a Greatfire.org közölte, csütörtök óta maszív túlterheléses támadást (DDoS) indítottak a szervereik ellen, egyelőre elérhető az oldaluk, de a szakemberek küzdenek a problémával.

Mint írták, a forgalom 2500-szerese a normál terheltségnek, óránként 2,6 milliárd lekérés érkezik az oldalra. Kedd óta minden nap 30 ezer dollárt, azaz 8,5 millió forintot költöttek arra, hogy fennmaradjon a honlap, sorra tükrözték a tartalmát új címre.

Trükközni kell a tűzfal megkerüléséhez

Egyelőre nem derült ki, ki áll a támadás mögött. Ugyanakkor a civil szervezetre az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedett, kínai tisztségviselők nyíltan kritizálták tevékenységét.

A kommunista vezetés több ezer online portált letiltott az internetes cenzúra keretében. A kínai Nagy Tűzfal nem csak honlapokat, szolgáltatásokat (mint a Google-kereső, illetve Wikipedia-bejegyzések), de bizonyos kulcsszavakat sem enged használni. Ha a felhasználó tiltott témák iránt érdeklődik, gyakorlatilag semmilyen eredményre nem jut, hacsak nem alkalmaz trükköket annak megkerülésére - ebben segít egyebek közt a Greatfire is.