Csak egy lyuk van az Apple csodalaptopján

apple macbook tim kook
Vágólapra másolva!
Szupervékony kivitelű az új MacBook, aranyszínben is érkezik, ventilátor nincs benne. A cupertinói cég nagy dobása végül nem is az óra volt – ami mellesleg annyiba kerül, mint az új laptop.
Vágólapra másolva!

Hat órakor kezdődött az Apple soron következő bemutatója a San Franciscó-i Yerba Buena Művészeti Központban, ahol hatalmas tömeg gyűlt össze.

Az Apple vezető dizájnere, Jony Ive is a helyszínen:

Kezdődik a bemutató, Tim Cook a színpadon:

Ezúttal egy másik, szimultán eseményt is szervezett az Apple azonos időpontra, Berlinbe.

Lespórolták a csatlakozókat az új MacBookról

A MacBook Air volt eddig az Apple legvékonyabb laptopja, az új MacBook márkanevű típus ennél is vékonyabb 24 százalékkal. Mindössze 13,1 milliméter vastag. Ez a notebook 900 grammot nyom a mérlegen, és a szokásos ezüst mellett fekete és arany színben is elérhető lesz.

A laptop 12 colos Retina-képernyőt kap: ez 2304 x 1440 pixeles felbontást jelent. A korábbi MacBook Airnek ennél sokkal rosszabb képernyője volt. Ebbe a készülékbe került a legvékonyabb képernyő az Apple számítógépei közül, és 33 százalékkal kisebb a fogyasztása a korábbiaknál. A gép tapipadja is nyomásérzékeny, nem pattog többé, de így is tudja érzékelni a nyomás erősségét.

Apple Macbook 2015 Forrás: Apple

Ebben a gépben már nincs hűtőventilátor, az új Intel Core M lapkája dolgozik benne, ami feladattól függően 1,3 gigahertz és 2,9 gigahertzes sebesség közt tud váltani. A lapka nagyon keveset, 5 wattot fogyaszt. Az új MacBook akkumulátoros üzemideje 9-10 óra.

Erre a laptopra csak egyetlen, a régi illesztőkkel nem kompatibilis USB-C csatlakozó kerül, az Apple szerint ma már úgyis mindent vezeték nélkül csinálunk. Ez a csatlakozó szolgál töltőként és monitorcsatlakozóként is, a gépet választók majd mindenféle adaptereket vásárolhatnak hozzá drágán.

Szeretné régi pendrive-ját használni az új Mackel? Ezt megúszhatja egy 6500 forintos adapterrel, de ha monitorra kapcsolt laptopját töltené is, ahhoz már 28 ezer forintba kerül a megfelelő kiegészítő. Az USB-vel átellenes oldalon azért elhelyeztek egy fülhallgató-csatlakozót is.

Így néz ki a MacBook belülről Forrás: Apple

Az új MacBook az amerikai boltokba április 10-én érkezik meg, de már az Apple magyar webboltjában is előrendelhető. Az alapmodellje ára 469 ezer forint, a jobb felszereltségű (kétszer nagyobb tárhely, gyorsabb processzor) 579 ezer forintért lehet majd a magyar vásárlóké. A magas árat valamennyire indokolja, hogy a MacBookok elég nagy, 256 és 512 gigabájtos SSD-vel és 8 gigabájt memóriával vannak felszerelve. A gép szupervékony jellegéből adódóan utólagos bővítésre igazából nincs lehetőség.

Tim Cook az új MacBookkal Forrás: Apple

Megtartják a MacBook Air és MacBook Pro modelleket is: mivel ennél a két típusnál az új, ventilátor nélküli típus lassabb lesz. Néhány újítást azért ezek a típusok is kapnak.

Most minden kiderül az Apple Watchról

Az Apple már tavaly bejelentette, hogy okosórát dob piacra, most végre a részleteket is elárulja róla. A Watch háromféle változatban érkezik, a legolcsóbb a Sport, a középkategóriás a normál Apple Watch, a 18 karátos arany típus pedig a Watch Edition luxusmodell. Jön az új iOS is, a 8.2, hétfőtől le is lehet tölteni az iPhone-on és iPaden futó szoftvert.

Apple Watch Forrás: apple

Tim Cook megmutatta, hogy lehet rajta telefonálni is: ha iPhone van a zsebünkben, a karóra mikrofonján és hangszóróján keresztül is lehet beszélgetni. Ezt már a korábban kapható androidos okosórák is tudták. A szerelmespárok a távolból egymás óráira rajzolhatnak, vagy akár a szívverésüket is elküldhetik: ezt az óra beépített rezgőmotorja közvetíti a csuklóra.

A Samsunghoz hasonlóan már az Apple is celebekkel operál: a színpadon Christy Turlington Burns maratoni futó, aki blogolni fog az Apple honlapján, mert Watchban sportol. Tim Cook szerint az Apple-óránkon fogjuk olvasni a friss sporteredményeket, Facebook-üzeneteket, friss híreket. Gyakorlatilag minden iPhone-os értesítés megjelenik az órán is. A Watchnak diktálni is lehet, de egyelőre nem tud magyarul.

Tim Cook újabb információkat mutat be az Apple Watchról Forrás: AFP/Stephen Lam

Bemutatták azt is, hogyan lehet bankkártya helyett fizetni Apple Watchcsal: érintés után az órán megjelenik a tranzakciót igazoló üzenet. Az óra akár a szállodai ajtót nyitó kártyaként is használható lesz - feltéve, hogy nem merült le az akkumulátora. Az Apple azt ígéri, hogy az óra akkumulátora 18 órás üzemidőt biztosít, így elvileg reggeltől késő estig használni lehet. Tekintve, hogy lehet már kapni okosórát többnapos üzemidővel is, lehet, hogy ez kevés lesz.

Van ötmilliója okosórára?

A legolcsóbb Apple Watch, a Sport 38 milliméteres kijelzővel 399 euróba, a 42 milliméteres kijelzővel 449 euróba kerül. Ezek a nettó árak 121 és 137 ezer forintnak felelnek meg.

Tim Cook az órával Forrás: AFP/Stephen Lam

A normál, rozsdamentes acélból készült Apple Watchért k 650 eurót, a nagyobbért 699 eurót kérnek, ez 198 ezer és 213 ezer forintot jelent De ezt a modellt különböző drága szíjakkal is lehet majd rendelni, így az áruk akár 1245 euróra emelkedik, ami 381 ezer forintot jelent. És ez még nem is a luxusváltozat.

Az Apple Watch Edition nevű, arany házat kiadásból a legolcsóbb típus is 11 ezer euró lesz, ami 3,35 millió forintos árat jelent, a kicsivel nagyobb képernyőért már 13 ezer eurót, vagyis csaknem négymillió forintot kérnek el. A legdrágább Edition-modellért az Apple nem átall 18 ezer eurót, vagyis öt és félmillió forintot elkérni. Nem véletlenül mondtuk, hogy ez lesz az cég leglehúzósabb terméke

Az Apple Watch április 24-étől lesz elérhető az amerikai mellett, az ausztrál, kanadai, kínai, francia, német, hongkongi, japán és brit felhasználók számára. Bár a magyar boltokba egyelőre nem kerül az órából, a szürkepiaci, tehát nem hivatalos importból származó példányok - valószínűleg komoly felárral - megjelennek majd itthoni boltokban is.

Jön az HBO az Apple-kütyükre

Az Apple-vezér a bemutató nyitányaként a cég kínai piacon elért sikereit méltatta, majd bejelentette, hogy az HBO internetes szolgáltatásai elérhetők lesznek az Apple TV-n. Richard Plepler, a tévés cég vezetője az HBO Now-t jelenti be. Ez a szolgáltatás elérhetővé teszi a mozicsatorna teljes műsorkínálatát külön HBO-előfizetés nélkül.

A Netflixhez hasonlóan havidíjat szednek majd érte, ez az Egyesült Államokban 15 dollár, ami nagyjából 4200 forintot jelent. Az HBO GO-val ellentétben az HBO Now eléréséhez nincs szükség HBO-előfizetésre. A szolgáltatás iPadről, iPhone-ról és Apple TV-ről érhető el, a nemzetközi bevezetésről egyelőre nincs információ.

Az Apple TV médialejátszó olcsóbb lesz, ezentúl nettó 69 dollár, vagyis nagyjából 20 ezer forint. Eddig tízezer forinttal (30 dollárral) került többe a tévéhez kapcsolható eszköz, ami az iTunes filmkatalógus mellett az Apple-eszközök képét is képes a tévén megjeleníteni.

700 ezer helyen lehet fizetni iPhone-nal

Tim Cook elmondta, hogy már hétszázezer helyen lehet fizetni az Egyesült Államokban az iPhone 6 és 6 Plus telefonokba, valamint az Apple Watchba épített Apple Payjel. A bankkártyát kiváltó megoldást leginkább automatáknál szeretik használni az emberek, az év végére már százezer amerikai üdítőautomatába építik be.

Az Apple Pay bemutatója a tavalyi eseményen Forrás: AFP/Justin Sullivan

A cég ResearchKit néven egy egységes, nyílt forráskódú egészségügyi platformot hoz létre. Ehhez öt app lesz elérhető a premierre, amelyek különböző betegségek diagnosztizálását teszik majd lehetővé. Készült például Parkinson-kór tüneteit érzékelni képes alkalmazás, ami a készülék szenzorait használja. Hasonló appok - külső szenzorokkal - például vércukorszintet vizsgálnak, vagy a keringési rendszert monitorozzák. Más appokat az asztmások vagy az emlőrákosok számára készítenek.

A begyűjtött adatokhoz az Apple maga nem, csak a programban részt vevő egészségügyi intézmények férnek majd hozzá. A Google Health néven már próbálkozott hasonlókkal évekkel korábban, de 2011-ben leállította a programot.