Telepítene Windowst az androidos mobiljára?

Xiaomi Mi 4 Windowszal
Vágólapra másolva!
A Microsoft lehetséges menekülési útvonala lehet, ha a meglévő mobilokra is kihozza a Windows 10-et.
Vágólapra másolva!

A Microsoft évek óta kevés sikerrel küzd a rivális Apple és Google cégekkel, a saját szoftverét futtató okostelefonokat sokkal kevesebben vásárolják, mint a riválisokét.

A cég nemrég bejelentette, hogy a nyáron megjelenő Windows 10 okostelefonokra szánt változatának tesztkiadását a világ legjelentősebb mobilgyártói közé előlépett kínai Xiaomi cég eredetileg Androidot futtató Mi 4 csúcskészülékeire is telepíteni lehet majd. Ezt a tesztelési lehetőséget csak kínai felhasználók szűk köre számára biztosítja majd a cég.

Ezen a készüléken nem a meglévő rendszer mellé, hanem az Android helyére lehet majd telepíteni a Windows 10-et, kicserélve a Google szoftverét a Microsoftéra.

Xiaomi Mi 4 Windowszal Forrás: MIUI

Cserélje Windowsra az Androidot!

A TechCrunch forrásai szerint a Xiaomival való együttműködés csak a Microsoft új stratégiájának nyitányát jelenti, a cég ugyanis később az androidos készülékek széles körére elérhetővé tenné a Windows 10 megfelelő kiadását.

Ez egyébként nem lenne teljesen egyedülálló megoldás, az Ubuntu Linux okostelefonos kiadását is fel lehetett telepíteni egyes Android-mobilokra, és hasonlóan lehet használni a Cyanogen OS-t, ami az Androidon alapuló, de egy külsős cég által optimalizált okostelefonos szoftver. Önmagában a Microsoft számára hatalmas feladat lenne minden androidos készülékhez elkészíteni a Windows 10-et: a készülékek eltérő alkatrészei miatt eltérő illesztőprogramokat használnak, amelyet általában gyártójuk készíttet vagy készít el hozzájuk. A telefongyártók támogatása nélkül a Microsoft nem tudja elterjeszteni új szoftverét az androidos mobilok széles körén.