Elsőként állnak át a norvégok a digitális rádióra

Revo digitális rádió
Vágólapra másolva!
Norvégiában már most nagyobb a digitális lefedettség, ezért két év múlva el is kezdik fokozatosan lekapcsolni a hagyományos rádiósugárzást - a világon elsőként.
Vágólapra másolva!

Teljesen leállítják az FM-rádiós technológiát Norvégiában, jelentette be a kormány hivatalosan. A norvégok a digitális rendszerre (DAB/DAB+) térnek át, amely már most is elterjedtebb náluk, mint a hagyományos technológia. Míg az FM-rádió mindössze öt állomásnak biztosított helyet, addig a DAB már huszonkettőt kínál, és még majdnem ugyanennyire lenne kapacitás. A digitális technológiával ugyanis egy frekvencián akár 10-20 csatorna műsora is továbbítható.

2017-ben kezdődik az átállás

A lekapcsolást 2017 januárjában kezdik meg, onnantól pedig december közepéig fokozatosan, régiónként fogják leállítani a szolgáltatást. Ezzel Norvégiai lesz az első ország a világon, amely teljesen megszünteti az FM-sugárzást.

Thorhild Widvey norvég kulturminiszter elmondta, a teljes digitális átállásnak a hallgatók is örülni fognak, hiszen így sokkal többféle rádióállomás közül választhatnak, ráadásul jobb minőségben, és nagyobb lefedettséggel. A digitális rádió útközben, a hegyen-völgyben is egyenletes vételt biztosít.

Norvégiában 1995-ben indult el a digitális sugárzás, mára már a hallgatók több mint fele (56%) választja ezt a felületet.

Ki, hol tart?

Bár Norvégia az első, az átállási szándék nem egyedülálló: több skandináv ország és az Egyesült Királyság is célként tűzte ki, hogy még 2022 előtt leállítják az elavult, hagyományos technológiát, és az olcsóbb és megbízhatóbb digitális rádióra váltanak.

Az Egyesült Államokban viszont egyelőre egyáltalán nem lépnek az átállás felé. Inkább HD-rádiót használnak, amely a meglévő frekvenciákon egészíti ki a hagyományos adást.

Mi még messze vagyunk az átállástól

Magyarország ugyan a régióban elsőként indította el a digitális átállást még 2008-ban, jelenleg csupán 8 rádióállomás érhető így el Budapesten és környékén, ez nagyjából 30 százalékos lefedettséget jelent országos szinte - vagyis a 2014-re tervezett teljes átállás nem valósult meg.

Magyarországon még alacsony a lefedettség. Forrás: Antenna Hungária

Így kevésbé valószínű, hogy a következő években elhagynánk a hagyományos sugárzási rendszert, az FM-rádió megszüntetéséhez ugyanis szigorú feltételeknek kell teljesülnie. A digitális lefedettségnek legalább a 90 százalékot el kell érnie, több állomást kell biztosítania, mint a hagyományosnak, és a napi hallgatók legalább felének már digitális rádiót kell hallgatnia.