Drónok fejthetik meg a piramisok titkát

régész
A nyugat-európai megalit kamrasírok jóval régebbiek az egyiptomi piramisoknál
Vágólapra másolva!
A National Geographic munkatársai robotokat vetnek be a núbiai piramisok feltárásában. Nézze meg Ön is a döbbenetes felvételeket!
Vágólapra másolva!

Drónnal készített látványos és tudományos szempontból is hasznos felvételeket a núbiai piramisokról Alan Turchik, a National Geographic mérnöke. A robotkopterrel készült videókon madártávlatból láthatók a 3000 éves sivatagi temetkezési helyek, illetve a körülöttük elterülő ásatási terület, ahol így olyan barlangok és járatok is felfedezhetők, melyeket az emberi szem nem venne észre.

A robotszem mindent lát

„Az a legjobb a drón használatában, hogy a levegőből figyelve össze tudom kapcsolni a temetkezési helyeket, és könnyebben megértem, hogy mit is kutatok” – mondta Turchik, majd hozzátette: ő az egyedüli mérnök a núbiai régészeti csapatban, így ha valami elromlik, nincs más, aki helyrehozza.

A drón kamerája által észlelt üregek és járatok többsége nem elég széles ahhoz, hogy egy ember biztonságosan leereszkedhessen beléjük, így Turchik ezeket a nehezen megközelíthető helyeket egy szárazföldi robotjárművel tárja fel. Amennyiben a kutatók úgy látják, hogy érdemes foglalkozni a területtel, kezdetét veszi a klasszikus, emberi munkaerővel folyó ásatás.

Nyomoznak a drónok

„Sosem tudhatjuk pontosan, hogy mi történt a múltban, és ahhoz, hogy így kutassunk, nyomozókként kell viselkednünk” – állítja Turchik, kinek núbiai kutatásairól „Fekete fáraók” címmel készül dokumentumfilm.