Évek óta nem láttunk ennyi jó játékot

e3 star wars 2015 battlefront
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a legnagyobb videojátékos rendezvény, az E3. A Los Angeles-i show középpontjában tényleg a játékok állnak: az Xbox One sokat fejlődik, a PlayStation 4 változatlan marad, de mindkettőre elképesztően sok program jön. Most már megéri új konzolt venni.
Vágólapra másolva!

Tegnap indult a Los Angeles-i Electronic Entertainment Expo (E3), mely az év legjelentősebb videojátékos rendezvénye. Ilyenkor derül ki, mely programok határozzák meg az ipart az elkövetkezendő hónapok során, és hogy az egymással folyamatosan rivalizáló konzolgyártók közül ki számíthat komoly eladásokra az év végi hajrában.

Az E3-on idén is tetőfokra hágott a hangulat. Forrás: AFP/Christian Petersen

Az E3 egy hétig tart, az első nap pedig a játékcégeké, melyek egymás után tartott konferenciák során mutatják be a friss felhozatalt.

Több száz játék lesz az Xbox One-on

A konzolgyártók közül a Microsoft nyitotta a show-t, fókuszban természetesen az Xbox One-nal. A lassan kétéves készülék a jövőben az előző konzolgenerációt késviselő Xbox 360 játékait is képes lesz futtatni, méghozzá teljesen ingyen, elérve, hogy a redmondi cégé legyen a legtöbb címmel ellátott aktuális konzol.

Erre a főbb konkurens Sony masinája egyelőre nem képes: a japán gyártó inkább

egy fizetős szolgáltatással próbálja PlayStation 4-en is életben tartani a PS3-as programokat.

A Microsoft a Steamen már egy ideje létező “korai hozzáférés” üzletmodellt is meghonosítja az Xboxon. A felhasználók még az előtt megvehetik és futtathatják a fejlesztés alatt álló játékokat, hogy azok megjelennének, visszajelzéseket küldve pedig befolyásolhatják a programok alakulását.

A Microsoft idén nem csak játékokkal, hanem új Xbox One funkciókkal is hódított. Forrás: AFP/Christian Petersen

Megjelenik a PC-n nagy népszerűségnek örvendő moddolás lehetősége is: az ügyesebb felhasználók otthon saját kiegészítőket írhatnak kedvenc szoftvereikhez, és ezeket egymással is megoszthatjátk.

Végül bemutatkozott az Xbox One Elite kontroller, mely cserélhető gombokkal és állítható érzékenységgel dobja fel a megszokott vezérlőt, és Windows 10-es PC-re dugva is működik.

Az E3 másik legfontosabb konferenciáját a Sony tartotta, a japán óriás azonban inkább játékokkal próbált előretörni, a PlayStation 4-gyel kapcsolatban semmi olyan új funkciót nem mutatott be, ami gyökeresen változtatná meg a felhasználói élményt.

Életre kel a Minecraft

Az E3-on a virtuális valóságnak is komoly szerep jutott. A Microsoft élőben demonmstrálta a tényleg forradalminak tűnő HoloLens képességeit, mely szemüveg a felhasználó környezetébe vetíti a digitális teret. Az E3-on az eszköz mint szórakoztató platform szerepelt, a színpadon a Minecraft egy speciális változatát játszották vele.

A Sony a saját VR sisakját vitte ki Los Angelesbe, melyről azonban nem sok derült ki azon túl, hogy jövőre érkezik, és nem csak játékra lesz jó, hanem “közösségi élményt” is nyújt majd. Úgy tűnik viszont, hogy a japán cég kifejezetten a belső nézetes játékok támogatására hajt, melyek valóban nagyon sokat profitálhatnak a Morpheus nevű készülékből.

Végre megéri új konzolt venni

Idén mindkét gyártó, a Sony és a Microsoft is elhalmozta a rajongókat játékokkal. Xboxon jövőre visszatér a népszerű Gears of War, a PlayStation pedig az Indiana Jones filmekből bőséggel merítő Uncharted-sorozat negyedik epizódjával próbálja lenyűgözni a közönséget.

Mindkét játék szép, de kissé már elavult a receptjük, így

az igazi “hűha-élményt” az új címek okozták.

Xboxra kalózos online kalandjátékot készít a veterán stúdiónak számító Rare: a Sea of Thieves teljes egészében a többjátékos módra, és a játékosok közti interakcióra épít. PlayStationön mindeközben egy utópisztikus, robotok által uralt világban barangolhatunk a Killzone fejlesztőinek legújabb játékában, a Horizon Zero Dawnban.

Persze jönnek dögivel a folytatások is: Xboxon a belső fejlesztésű Halo 5 és Forza Motorsport 6 még az idén megérkezik, PlayStationön pedig a verekedős Street Fighter V exkluzív - igaz, utóbbi csak 2016 márciusában jelenik meg.

Mindkét gyártó hódol az új divatnak, az ideiglenes exkluzívoknak is,

azaz, hogy egy játék pár hónapig csak az adott platformon érhető el, utána más gépeken is megjelenik. Xbox One-on a Rise of the Tomb Raider, PlayStation 4-en pedig a Final Fantasy VII éveken át pletyjált újragondolása lesz időlegesen kizárólagos cím.

Rengeteg kedvenc tér vissza

A konzolgyártók saját játékain túl sok régi sorozat is visszatér. Már a show első napján megmutatta magát a pörgős, véres, és persze nagyon szórakoztatónak tűnő Doom, valamint a radioaktív senkiföldjén játszódó, régóta pletykált Fallout 4.

A Battlefronton minden Star Wars rajongó felsikított. Forrás: Electronic Arts

A prezentációkat őszinte ováció követte, csakúgy, mint a hírhedten nehéz Dark Souls-széria harmadik részének videóját, vagy a Mass Effect sorozat Andromeda című epizódjának leleplezését.

A legtöbben a Star Wars: Battlefront láttán ejtették földre az állukat:

a Csillagok háborúja csatáit életre keltő töbszemélyes lövöldözős program az Electronic Arts egyik legnagyobb dobásának tűnik az éventetmegjelenő sportjátékok (FIFA, NBA) mellett.

Elégedett morgást váltott ki a közönségből az idei Call of Duty is: a Black Ops III-ban ismét a jövőbe utazhatnak a játékosok, hogy titkos bevetésekben tegyék próbára magukt.

A legviccesebb bemutatót az új South Park játék kapta, mely pontosan olyan botrányosnak és humorosnak tűnik, mint a tavalyi elődje. A legnagyobb megdöbbenést pedig egyértelműen a Shenmue III című program okozta, melyre a sorozat rajongói 12 éve várnak.

A SEGA sorozata annak idején nagyot bukott, a köré épült kultusz azonban nem hagyott alább, így a japán bosszúsztorit megálmodó Szuzuki Ju a Kickstarterre vitte a folytatást. A játék elkészítéséhez 2 millió dollárt kértek a készítők, mely már cikkünk megjelenésére összegyűlt, alig 8 óra alatt.

Nem minden játék tűnt jónak

Persze azért idén is akadt pár megkérdőjelezhető bemutató. A sokak által várt új Need for Speed elég lagymatag előzetest kapott, a játék nem tűnik többnek a tuningolós Underground-vonal meglovaglásánál.

Az idei Assassin’s Creed is inkább hatott korrekt iparosmunkának, mint forradalmi megújulásnak,

legjobban azonban a The Division című online játék láttán szisszent fel a közönség. Az először két éve bemutatott taktikus akciójáték láthatóan megcsúnyult, játékmenete pedig egyáltalán nem ígér újszerű megoldásokat.

Idén is lesz Assassin's Creed, de most nem jöttünk lázba. Forrás: Ubisoft

Végezetül a Sony egyik exkluzív címe miatt csóválhatta fejét a gamer társadalom. Az eredetileg PlayStation 3-ra ígért, majd évekre eltűnt The Last Guardian idén PS4-es programként került ki Los Angelesbe, azonban semmilyen szempontból nem tűnt úgy, hogy fejlődött az első, 2009-es bemutatója óta.

Az elmúlt évek legjobb showja

Az E3-at évről-évre követő nézők számára az idei show kellő mennyiségű újdonságot hozott, és végre az is kiderült, hogy miért érdemes modernebb számítógépre vagy konzolra költeni. Pár sokak által várt bejelentés azonban ebben az évben is elmaradt, így aki a Half-life 3-ra vár, valószínűleg jobban teszi, ha lefagyasztatja magát.