Amerre néz, odaugrik a HoloLens kurzora

microsoft hololens szemüveg barkácsolás
Apa Skype-on segít lefolyót szerelni - a Microsoft így képzeli a kiterjesztett valóságot.
Vágólapra másolva!
A Microsoft HoloLens még fejlesztés alatt áll, de a szem-, és hangvezérlés már jól működik rajta. A függőleges látótere viszont lehetne nagyobb a hologramszemüvegnek.
Vágólapra másolva!

A Microsoft kiterjesztett valóság (AR) szemüvege tökéletesen megérti az emberi beszédet, és folyamatosan követi a felhasználó szemmozgását, derült ki a cég budapesti kerekasztal-beszélgetésén. Novák István regionális igazgató a Build fejlesztői konferencián próbálhatta ki negyed órára a HoloLenset, majd osztotta meg tapasztalatait.

A demo során a szeméhez kalibrálták a szemüveget, mint mondta, vélhetően a pupillák közti távolságot állították be helyesen, majd megmutatták, hogyan kell a fejre helyezni.

A prototípust háromféleképpen lehetett vezérelni:

  • A Gaze nevű módszer az emberi szem mozgását használja vezérléshez, gyakorlatilag arra viszi a kurzort, amerre a viselője néz.
  • A gesztusvezérlés során a kézzel kell a mellkas előtt mutogatni, kattintáshoz pedig csettinteni. A módszer a számítógpes egérnek megfelelő 3 dimenziós gesztusokkal dolgozik, de még kezdetleges volt.
  • A hangvezérlés jól működött: azonnal megértett minden utasítást, a kiejtéssel sem volt gond, viszont viszonylag hangosan kellett beszélni.

A kép alkalmazkodik

Bár a HoloLenst bemutató videókban a térbe vetített objektumok sokszor áttetszőnek tűntek - valahogy úgy, ahogy Leia hercegnő a Csillagok háborúja hologramos jelenetében -, Novák szerint valójában teljesen jól láthatóak, és kitakarnak mindent, ami a fizikai térben "mögöttük" van.

A demo során egy korallzátony 3D-s képét lehetett mozgatni a helységben: rögzíteni a falon, vagy a szoba bármely pontján, körbe lehetett járni, megnézni a teret alulról-felülről, a benne úszkáló halakat pedig ki lehetett jelölni, egyenként áthelyezni, átméretezni, átszínezni.

A HoloLens-szel még az otthoni munka is könnyebb lesz Forrás: Microsoft

Novák tartott tőle, hogy a szemüveg által vetített kép majd pixeles lesz, vagy nem tudja helyesen követni a szem mozgását, de mindkét esetben pozitívan csalódott. "Tiszta volt a kép. Nagyon profin igazította a képet aszerint hová néztem".

A látókör ugyan elég széles volt, de nem elég "magas": egy 30-40 százalékkal nagyobb tér kéne a függőleges látómezőbe, mert sokszor le kellett hajtania a fejét, hogy mindent lásson.

Az AR-é a jövő?

A HoloLensről először januárban beszélt a Microsoft, a készülék tulajdonképpen a virtuális sisak és a okosszemüveg keveréke. Előnye, hogy lehet benne látni a külvilágot is, nem csak a digitálisat, viszont látványos virtuális tájat képes kirajzolni az ember elé.

Így sétálhatunk bele a virtuális térbe Forrás: MS

A HoloLens a redmondiak szerint mindent meg fog változtatni, kezdve a játéktól a munkán át egészen az olyan triviális és mindennapos dolgokig, mint a főzés, a barkácsolás vagy a filmnézés. Sőt, a tudomány is nagy hasznát venné a technológiának, jó példa erre a NASA és a Microsoft együttműködése.

Arról egyelőre semmit nem tudni, hogy mikor kerül a boltokba a végleges termék, ahogy azt sem mennyibe fog kerülni.