Messze még az elektromos Harley

elektromos harley davidson livewire
A Harley-Davidson Project LiveWire, the company's first electric motorcycle, during a preview June 23, 2014 outside a Harley-Davidson dealer in New York. AFP PHOTO/Stan HONDA
Vágólapra másolva!
Évekbe telhet, mire megjelenik a Harley-Davidson első elektromos motorja. A gyártó szerint a naked bike egyelőre sajnos túl sokba kerülne.
Vágólapra másolva!

Sokat várathat magára a Harley-Davidson elektromos utcai motorja. A teljesen környezetbarát gép ugyanis, bár sokaknak tetszik, sajnos csak 80 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, a vásárlók pedig ennek a kétszeresét szeretnék látni.

A motor gyártási költségei is magasak: a márka rajongói 20 ezer dollárt (5,5 millió forint) lennének hajlandók fizetni a LiveWire-nek keresztelt chopperért, ez az összeg viszont nem termelne profitot a Harley-Davidsonnak. A gyártó szerint legkésőbb 2020-ig várható, hogy megoldják a felmerült problémákat.

Nem dübörög, csak dorombol

A Harley-Davidson tavaly mutatta be a LiveWire-t, az eltelt évben pedig egy egész Amerikát átfogó turné során mutogatta azt a motorosoknak. A többségi vélekedés szerint

az elektromos Harley kellemes belépő lehet a motorozás világába.

Ugyanakkor a márka rajongói hiányolják, hogy a LiveWire nem dübörög úgy, mint egy igazi Harley, sőt, teljesen csöndes, nagyon könnyű a szerkezete, és a külseje is inkább futurisztikus, semmint klasszikus.

Résen van a konkurencia

Az elektromos motorok piaca egyre nagyobb, a konkurensek pedig már most impozáns fejlesztésekkel bírnak. A Zero SR nevű motor például 16 ezer dollárért (4,4 millió forint) 185 kilométert képes megtenni egy feltöltéssel, a Harley egyik nagyobb riválisaként számon tartott Polaris Industries pedig még idén WJS nevű elektromos motorját, 21-25 ezer dollár (5,8 millió és 7 millió forint)közötti áron.