Ez lesz az új Android legjobb funkciója

android google kórus japán
Vágólapra másolva!
Közeleg az Android M: az új szoftver sok újítást hoz magával, mégis egyértelmű, melyiket várjuk legjobban. 
Vágólapra másolva!

A Google tegnap esti fejlesztői bemutatóján az Android M operációs rendszeré volt a főszerep. Ahogy arról már az Origo is írt, a szoftver számos apró újítást hoz magával, ám legjobban arra a funkcióra várunk, ami az iPhone-tulajdonosoknak már régóta megvan.

Én szabom meg, mihez fér hozzá

Jelenleg, ha egy alkalmazást felrakunk androidos készülékre, már telepítés előtt felkér minket az alkalmazás, hogy biztosítsunk számára bizonyos engedélyeket, amiket a működéséhez használna.

Például egy navigációs program engedélyt kér, hogy használhassa a helymeghatározási funkciót,

egy fotós program pedig értelemszerűen a kamerához férne hozzá.

Sok felhasználónak azonban bosszantó az, hogy néhány alkalmazás olyan engedélyeket is kér, melyeket nem adna meg feltétel nélkül, pláne nem anélkül, hogy tudná, tényleg szüksége van-e működéséhez.

Külön-külön megszabhatjuk, mit érhet el az app Forrás: GreenBot

Ezért bír nagy jelentőséggel az Android M "App Permissions" funkciója, melynek köszönhetően

minden egyes alkalmazásnál egyenként állíthatjuk be, mihez kap hozzáférést.

Az appok ezenkívül mostantól nem fognak előre, már installáláskor engedélyt kérni: ha egy adott funkció eléréséhez szüksége van valamire, erre használatkor hívja majd fel a figyelmet.

A beállításokat minden alkalmazáshoz külön-külön kezelhetjük, épp úgy, ahogy azt az iOS-eszközök használói már megszokhatták.

Mi irányítunk

A fejlesztők egy emberként üdvözölték a régóta áhított újítást, és állításuk szerint a felhasználók is imádni fogják.

Az Android M-et már most imádják a fejlesztők Forrás: Origo

Elmondásuk szerint az emberek így nagyobb kontrollt éreznek az alkalmazások fölött, és talán még jobban meg is bíznak mostantól telefonjukban és appjukban, mert tudják, hogy az

mindig csak ahhoz fér hozzá, amihez engedélyt adtak.

A fejlesztők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, az új rendszernek hála némileg komplexebbé válik a fejlesztés folyamata: mostantól úgy kell az alkalmazásokat felépíteniük, hogy bizonyos hozzáférések nélkül is működjenek, és minél kevesebb engedély legyen számukra elengedhetetlen.