A világ minden kincsét jelenti egy szelfi

Anegla Merkel, szelfi, selfie, menekült
Angela Merkellel készít szelfit egy menekült - a népszerűségével fizet az ilyen képekért
Vágólapra másolva!
Összeállt a techszakma, hogy fejlesztéseikkel a menekülteket segítsék. Kevesen gondolnánk, de a mobil egy menekült számára életmentő lehet, az internet, a GPS pedig a rájuk leselkedő veszélyeket is csökkentheti.
Vágólapra másolva!

Bár kedvelt populista szólam, hogy amennyiben egy menekültnél okostelefon van, az biztos jól élt otthon, és nem érdemes a menekültstátuszra. A hazájukat elhagyni kényszerülőknek azonban

életmentő lehet a telefon.

Idén több mint 860 ezer menekültkérelmet adtak be az Európai Unióban (EU). Csak Szíriát több mint négymillió ember hagyta el a polgárháború 4 évvel ezelőtti kezdete óta. A közel-keleti országból Nyugat-Európáig tartó körülbelül

2 ezer kilométer autóval is hosszú, nemhogy hajón, és gyalog.

Az élelem, víz, és nagy adag kitartás mellé jól jön, ha van internet, vagy legalább egy mobil.

Iqbalnál, a 17 éves afgán fiúnál okostelefon, póttelefon, és 3 SIM-kártya volt, mikor Görögországba érkezett. Forrás: Tyler Jump/International Rescue Committee

A mobilgeneráció

Csak október óta körülbelül félmillió ember kezdett beömleni az EU-ba. A migránsok nagy része Szíriából, Afganisztánból, illetve Pakisztánból érkezik Európába. Bár pontos adatok nincsenek ezen országokról, az e-Marketer hat közel-keleti országban készült felmérése alapján valószínűsíthető, hogy a migránsok

már hazájukban is inkább mobilról érték el az internetet.

Nélkülözhetetlen

Az okostelefon pedig sok mindenre jó: nem csak a rokonokkal és barátokkal való kapcsolattartás eszköze. A digitális térképeken, és a GPS által tájékozódnak arról, merre tudnak biztonságosan haladni:

hol van lezárva a határ, és hol szabad az út.

A különböző appokkal pedig szállást kereshetnek, megnézhetik az időjárás-előrejelzést, hozzáférhetnek a pénzükhöz, illetve kérdéseiket le tudják fordítani a helyieknek.

Épp hogy kiszállnak Leszboszon a hajóból, már telefonálnak Forrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Persze nem mindenkinek van saját mobilja, csak annak, aki már otthon is megengedhette magának, hogy vegyen egyet. Bár sok képen volt látható, hogy egy Androidot futtató Samsung-csúcsmobilt tart egy hajóról kilépő migráns a kezében, azért nem ez a jellemző.

Akinek mégis van mobilja - egy felmérés szerint a táborlakó szír fiatalok 86 százalékának van okostelefonja - az a menekülttáborban

a segélyszervezetek közbenjárásával viszonylag könnyen tud SIM-kártyához jutni.

Viszont ez még nem garancia semmire: egyrészt a mobilt sokszor a hatóságok elkobozzák a határon, vagy az állami ellenőrzőpontoknál. Másrészt ha mégis sikerült megtartani a telefont, a legtöbb app használatához szükség van internetkapcsolatra.

Appification

Európa a a II. világháború óta nem látott menekülthullámmal szembesül. Az applikációk pedig központi szerepet játszanak a migránsok életében.

A mobilját ellenőrzi egy nő Kos szigetén Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A modern menekültek az olyan ingyenes csevegőappokkal kommunikálnak, mint a Facebook Messenger, a Whatsapp, vagy a netes hívást is lehetővé tevő Skype és Viber.

Azok, akik hajón érkeznek a tengeren át az európai kontinensre, gyakran

a Whatsappal frissítik helyzetüket a Google térképén.

Így tudatják szeretteikkel hol vannak, kerülik el a csillagászati hívásdíjakat, sőt, a hatóságokat is értesíthetik, ha baj van, s meg tudjk nézni, hol volt az illető utoljára.

Mobilon nézik a térképet, hogy merre haladjanak Forrás: AFP/Bulent Kilic

Épp ezért egyre többen már GPS-koordinátáikat is megosztják, hogy minél többen lássák, merre haladnak. Egyre több menekült ugyanis önállóan indul útnak.

A közösségi oldalak, és appok nyújtotta autonómia által csökken a függőség az embercsempészektől,

az ezzel járó költségektől és veszélyektől.

Színre lépnek a fejlesztők

Mike Butcher, a TechCrunch főszerkesztője volt az egyik első, aki megpróbálta összefogni a techszakma képviselőit: mérnököket, fejlesztőket, vállalkozókat és a civil szervezetek tagjait, hogy együtt segítsék a menekülteket.

A Londonban szervezett Techfugees konferencián számos ötlet született.

  • A Geecycle egy mobiladományozást népszerűsítő widget, amit a fejlesztők hozzá tudnak adni a honlapokhoz. A felirat aztán arra biztatja az embereket, hogy ajándékozzák oda nem használt, fiókban porosodó telefonjaikat a menekülteknek. A Butcher által létrehozott Facebook-csoportnak rögtön több ezer követője lett, a kezdeményezés népszerűsége azonban a Iszlám Állam (ISIS) bejrúti, és párizsi támadása óta komolyan visszaesett.
  • A Crisis Information Hubot a Google hozta létre annak érdekében, hogy egy helyre gyűjtsék a menekülteket érintő információkat, s azt könnyedén elérjék bármilyen telefonnal. Jelenleg még csak Európa kapuja, a görögországi Leszbosz szigete szerepel az adatbázisban. A keresőóriás önkéntesekre bizza, hogy újabb helyszínekkel bővítsék a tárat.
  • A Gherbtna nevű applikációt egy szír fejlesztő, Modzsahed Akil készítette. Az alkalmazás a Törökországban ragadt menekültek beilleszkedését segíti olyan információkkal, mint például a tartózkodási engedély kiváltása, vagy bankszámlanyitás.
  • A Vöröskereszt által életre hívott Trace the Face az eltűnt családtagokat segít megtalálni. A programba feltölthetik szeretteik fotóját, aki látta őket, tud jelezni a felhasználónak.
  • A Refugees Welcome egy németországi portál, amely az AirBnb mintájára összeköti a lakhatást kereső menekülteket azokkal, akik felajánlanak egy ágyat, szobát, vagy lakást.
  • Az egyik leghasznosabbnak a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) által készített refugeeinfo.eu oldal bizonyult. Ez nem csak a törökországi hasznos információkat gyűjti össze, de folyamatosan frissülő adatokkal szolgál, hogy a különböző európai országokban, hol és hogyan kell regisztrálni, ügyeket intézni, mely határon lehet átjutni.

A hajóból kiszálló menekültek szinte első kérdése az, hol találnak töltőt és wifit a mobilokhoz, hogy kapcsolatba tudjanak lépni szeretteikkel - mondja rey Rodrigues, az IRC koordinátora, aki egy évet töltött a görög szigeten.

Elsőként töltőt és wifit kérnek (Calais) Forrás: AFP/Philippe Huguen

A következő lépés, hogy

lőnek egy szelfit.

A sokak által kritizált önfényképezés a menekültek számára arra szolgál, hogy megmutassák hogy vannak, hol vannak, és éppen mit csinálnak, míg nem egyesül újra a család.