Becserkésztük az LG új görbemobilját

lg g flex 2 ces 2015
The smartphone LG G Flex 2 is presented during the event 'Digital Experience' at the Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, USA, 05 January 2015. The fair officially runs from 06 until 09 January 2015. PHOTO: BRITTA PEDERSEN/dpa
Vágólapra másolva!
Nem volt könnyű, de kezünkbe kaparintottuk Las Vegasban az LG új görbemobilját. A G Flex 2 esetében kijavították az előd hibáit, kisebb és könyebb lett, de még erősebb és ellenállóbb. Az ívelt tepsimobilnak viszont továbbra sincs sok értelme.
Vágólapra másolva!

Nem volt könnyű a CES nulladik napján az építkezés közepette kipróbálni bármilyen kütyüt is - magyar újságíróként végképp nem. A becserkészett helyszínek egyike az LG standja volt, ahol a cég új görbemobilja, a G Flex 2 kipróbálható példányai sorakoztak.

Vissza a hetvenes évekbe?

Miért jó, ha görbe egy telefon? A dél-koreai gyártó szerint az arc formájához jobban idomul ez a kialakítás, valamint a száj és mikrofon közötti távolság is lecsökken, így tisztább a hang, a másik fél jobban hall minket a hívások alatt. Hirtelen az ugrik be: e tekintetben visszakanyarodtunk a hetvenes évek telefonkagylóihoz.

Könnyen kezelhető, vékony és könnyű a G Flex 2 Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

A gonoszkodást félretéve az ívelt mobil elődjéhez képest kellemesen lekerekített élű és sarkú, bár még nagyon merev, de már sokkal kecsesebb. A kijelző mérete is lecsökkent 6 colosról 5,5 colosra: ez volt az egyik legnagyobb panasz a tavaly megjelent, előző görbemobilra, hogy túl nagy. Az OLED-képernyőt átlagosnál hosszabb ujjaim könnyedén átérték, de biztosan akad olyan, akinek ez a tepsimobil még mindig feleslegesen nagy.

Mérete ellenére nagyon könnyűnek és vékonynak bizonyul, a kezelése is egyszerű, a full-HD kijelző szép képet ad. Az első generációs Flexet annyira nem kedveltük, a kijelzője grízes és szellemképes volt, az új modellen ezeknek a problémáknak már semmi nyoma.

Szuperellenálló kialakítás

A G Flex 2 öngyógyító hátlapjáról pillanatok alatt eltűnnek a hibák. Az LG ígérete szerint kevesebb mint 10 másodperc alatt eltűnnek a karcok és sérülések. A Gorilla Glass 3 üveglapot is kémiailag kezelték: így 20 százalékkal erősebb és ellenállóbb, mint az eredeti.

A készüléket úgy alakították ki (műanyag borítás, hajlított kijelző és akkumulátor), hogy ha véletlen ráülünk, leejtjük, “kilapítjuk”, akkor sem esik baja. A tervező, Ramchan Woo ezt többször be is mutatta a helyszínen: betette nadrágzsebébe, ráült, felállt, a mutatványt ismételgette. Hogy hosszú távon mennyire hatékony a védelem, a mindennapok során fog kiderülni.

Las Vegasban mutatták be az új görbemobilt Forrás: AFP/David Becker

A váz olyan, mint a G3-ban

Ebbe a telefonba került bele elsőként a szupergyors Snapdragon 810-es lapka, amely a kissé módosított, új Android szoftvert, az 5.0 Lollipopot fogja működtetni. Maga a hardver elég hasonló ahhoz, ami az LG zászlóshajójában, a G3 készülékben található: ugyanaz a kijelző méret, ugyanaz a 3 ezer milliamperórás akkumulátor, 2 vagy 3 gigabájtmemória, 16 vagy 32 gigabájt háttértár, micro-SD bővíthetőséggel. Még a kamera is 13 megpixeles, ugyanakkor a gyors és pontos fókuszálást lézer és a továbbfejlesztett szoftver segíti.

Tanultak a hibákból

Említésre méltó, hogy az LG képes volt tanulni hibáiból, és bevallani, hogy az első generációs G Flex esetén túl nagy volt a kijelző, és az akkumulátor, majd ezek után mertek kisebbet tenni a második kiadásba.

Viszont újfent felmerül a kérdés: minek a hajlított tepsimobil, mire tudja használni az ember az ívelt kijelzőt ekkora méretben? A kényelmes használaton és a szebb kialakításon kívül gyakorlatilag nincs is erre válasz, a jövő megmutatja, mennyire életképes ez a koncepció.

Minek az ívelt kijelző? Forrás: AFP/David Becker

Az LG G Flex 2 okostelefon még a hónapban a boltokba kerül Dél-Koreában, másutt csak később dobják piacra. Az áráról annyit tudni, hogy többe kerül majd, mint a G3 okostelefon - amelynek kártyafüggetlenül 170-180 ezer forintos indulóára volt, de elődje is bőven 200 ezer forint feletti áron került a boltokba.