Lehet, hogy ön is támadta a Playstation-hálózatot?

wifi, Egy libanoni titkosszolgálati tiszt drótnélküli routert mutat be, melyet a gyanú szerint Izrael használt kémkedésre, 2009. május.
Vágólapra másolva!
Sok ezer otthoni wifirouter is támadta karácsonykor a Microsoft és a Sony játékszolgáltatásait.
Vágólapra másolva!

Karácsonykor több napon át hackertámadás miatt váltak elérhetetlenné az Xbox és Playstation játékkonzolok internetes játékszolgáltatásai. A hálózatok ellen intézett túlterheléses támadás alapját jelentős részben hanyagul beállított otthoni hálózati eszközökről indították - írja Brian Krebs it-biztonsági szakértő a blogján.

A gyári alapbeállítás a ludas

Krebs bejegyzése szerint ugyan nem kizárólag otthoni wifirouterekről irányult a leterhelést célzó hálózati forgalom, a támadás jelentős részben ilyen berendezésekről indították.

A hackerek ugyanis könnyen átvehetik az irányítást olyan útválasztó eszközök felett, amelyeken nem változtatták meg a gyári alapbeállítás szerinti jelszavakat. Így kívülről is el lehet érni az eszközök konfigurációs felületét, és át lehet állítani azon bármit. Ezt a babrálást sem manuálisan, hanem automatizálva tudják végezni a hackerek, akik így sok ezer zombigépre tehetnek szert könnyedén.

Megbabrálták a routereket

Az internetről manipulálható routerek szoftverét úgy babrálták meg, hogy azok tökéletes online támadófegyverré váltak: egyetlen otthoni netkapcsolattal ugyan lehetetlen megbénítani egy globális szolgáltatás, sok tízezer ilyennel azonban már lehet olyan csapást mérni a szolgáltatás szűk keresztmetszetét képező gépekre, hogy az üzemszünetet idézzen elő.

Egy libanoni titkosszolgálati tiszt drótnélküli routert mutat be Forrás: AFP/Joseph Barrak