A Blu-ray csak most tanulja az ultra-HD-t

A Panasonic első ultra-HD Blu-ray lejátszója
Vágólapra másolva!
Karácsonykor várhatók az új lemezek, új lejátszó kell majd hozzájuk.
Vágólapra másolva!

Elég sokan gondolják úgy, hogy a Blu-ray jelenti a házimozizás csúcsát, pedig a jelenleg ilyen lemezen kapható filmek csupán full-HD felbontásúak, noha legújabb, ultra-HD-s tévék ennél már jóval nagyobb részletességre képesek.

Még több megapixel minden képkockára

Egy hagyományos Blu-ray filmen 1920x1080 képpontos, vagyis durván 2,1 megapixeles felbontásban láthatók a filmkockák, míg az ultra-HD-s készülékek 3840x2160 pixellel, vagyis mintegy 8,3 megapixeles képkockákat jelenítenek meg.

A Panasonic első ultra-HD Blu-ray lejátszója Forrás: Origo


Bár a különböző képjavító algoritmusoknak köszönhetően egy hagyományos Blu-ray-film is elég jól mutat egy ultra-HD-s tévén, a lemezek technológiája igazából lemaradt a tévékészülékekétől.

Karácsonyra itt a szuper Blu-ray

A 4k.com híradása szerint végre elfogadták az ultra-HD felbontású Blu-ray-lemezek specifikációját, így várhatóan már idén karácsonyra megjelenhetnek ezeken az első filmek.

Az ultra-HD Blu-ray lemezekből 66 és 100 gigabájt adattároló kapcitású változat készül, az előbbi két, az utóbbi három rétegben tárolja a képet és a hangot. A lemezeken a h.265 nevű algoritmussal rögzítik a videót, ami jóval hatékonyabb információtömörítést tesz lehetővé a jelenlegi Blu-rayen alkalmazott technológiánál.

Az LG ultra-HD felbontású OLED-tévéje Forrás: Origo

A 3D-nek annyi?

Az új lemezeken kiadott filmeken a színek is szebbek lesznek. Viszont az ultra-HD-s Blu-ray-filmek lejátszásához vadonatúj - és eleinte elég drága - lejátszókra lesz szükség. Az új lejátszók legalább visszafelé kompatibilisek lesznek, tehát a hagyományos - full-HD-s - Blu-ray-filmeket le fogják játszani.

A TechRadar szerint az új lemez specifikációjában nyoma sincs a 3D-s látványnak, pedig az előző években a térhatású nézettel reklámozták a gyártók a tévékészülékeiket. A technológiai hírportál szerint az új Blu-ray-lejátszókat csak akkor lehet majd az ultra-HD-s tévékkel használni, ha azok csatlakozója támogatja a HDCP nevű másolásvédelmi technológia új, 2.2-es változatát.