Álomszerű 4K/60fps videókat tesztel a YouTube

2015.03.27. 16:29

A hat felvételt el sem rejtették, hiszen a legtöbb számítógép még úgysem tudja lejátszani őket.

A YouTube 4K felbontású videókat tesztel 60 képkocka/másodperc sebességen, szúrta ki a TechCrunch. A videomegosztó tavaly már külön-külön tesztelte a full-HD-nál négyszer nagyobb felbontást, és a jelenetek folyamatosságát biztosító, másodpercenként 60 képkockát megjelenítő videókat. Most már kombinálva is elérhető a két technológia.

A kísérleti lejátszási lista egyelőre hat darab csúcsminőségű videót tartalmaz. A titok nyitja persze az, hogy nem kellett nagyon elrejteni ezeket a felvételeket, hiszen a legtöbb otthoni számítógép teljesítménye még kevés a lejátszáshoz.

Ezt bárki kipróbálhatja, ha van otthon ultra-HD felbontású monitora, és olyan bivalyerős gépe, gyors internete, amely kellő sebességgel betölti a videót. A Verge tesztjén egy közel hatszázezer forintos Macbook Retina Pro egy 300 megabites netkapcsolat mellett sem tudott boldogulni a feladattal.

Külön-külön tették elérhetővé

A 4K, vagy más néven ultra-HD (ultra high definition) 3840 x 2160 pixeles felbontási képességgel rendelkezik, ez négyszer nagyobb felbontású képet eredményez, mint a full-HD.

A videómegosztón tavaly vált elérhetővé a másodpercenként 60 képkockát megjelenítő videofelvételek lejátszása (összehasonlításképp a mozifilmek esetében ez a szám 25 képkocka/másodperc, a tévéműsoroknál pedig 50-60 képkocka/másodperc), februártól pedig a jelenlegi legnagyobb felbontásban, ultra-HD-ben (4K) felvett videók is megtekinthetővé váltak.