Egyedülálló videó jelent meg a YouTube-on. A felvételt azonban teljes pompájában kevesen tudják megnézni: ugyanis 8K felbontású.

Hatalmas felbontású videót töltött fel a YouTube-ra a Neumann Films stúdió. A Ghost Towns című, szellemvárosokról szóló 2 perces kisfilmet azonban teljes pompájában csak azok láthatják, akiknek legalább egy 8K felbontású kijelzője van, hozzá pedig egy bivalyerős gép és gyors internet sem árt - ez vajmi keveseknek adatik meg jelenleg.

A filmet már leforgatni sem volt egyszerű mutatvány. A felvételek egy része például "csak" 6K felbontású volt, később szoftveresen skálázták fel 8K-ra, hogy minden jelenet tökéletesen illeszkedjen.

A videomegosztón nem ez az első 8K-videó,az első mintapéldányokat márciusban töltötték fel, vélhetően azóta teszteli komolyabban a YouTube ezt a felbontást. A napokban pedig a felhasználók számára is elérhetővé tették, hogy felhúzhassák ekkorára a felbontást a képernyő ikonra kattintva.

4k/60fps videókkal játszanak

Szintén március végén szúrta ki a TechCrunch, hogy 4K felbontású, másodpercenként 60 képkocka sebességű felvételeket tesztel a YouTube. A kísérleti lista hat darab videót tartalmaz, de ezt is csak kevesen tudják megnézni, elrejteni sem kellett a felhasználók elől.

A videomegosztó tavaly már külön-külön tesztelte a full-HD-nál négyszer nagyobb felbontást, és a jelenetek folyamatosságát biztosító, másodpercenként 60 képkockát megjelenítő videókat, március óta ezt kombinálva teszteli. Most pedig a 8K, azaz 7680×4320 pixeles felbontással játszanak, ez nyolcszor nagyobb felbontású képet eredményez, mint a full-HD.