A Microsoft új PC-je akkora, mint egy pendrive, előtelepített Windowszal érkezik, ráadásul még olcsó is.

Pendrive méretű számítógépet dob piacra a Microsoft és az iBall. A két cég eszköze, az iBall Splendo alig nagyobb, mint egy öngyújtó, de komplett Windows 8.1 operációs rendszerrel érkezik, és a rajta található HDMI kimenet segítségével bármely tévére vagy monitorra ráköthetjük.

Az iBall Splendo alig nagyobb, mint egy pendriveForrás: Microsoft

Az apró számítógépben az Intel négymagos Atom processzora található, 2 gigabájt memória, illetve 32 gigabájt háttértár kíséretében. A Splendóban integrált Intel HD grafikus videokártya kapott helyet, illetve van rajta microSDXC kártyafoglalat, USB- és micro-USB-bemenet, valamint beépített WiFi- és Bluetooth-vevő.

Az eszköz ráadásul nem is lesz drága: mindössze 140 dollárért, azaz kevesebb mint negyvenezer forintért kerül forgalomba Indiában. Arról, hogy az iBall Splendo más országban mikor, illetve egyáltalán megjelenik-e, egyelőre nincsenek információk.

A készülék tetején lévő HDMI-vel bármilyen kijelzőhöz könnyen csatlakoztathatjukForrás: Microsoft.

Nem ez az első elképesztően kicsi számítógép: az Intel azzal a céllal készítette a körülbelül SD kártya méretű Edisont, hogy újabb lépés legyen a hordozható és viselhető eszközök evolúciójában. Az Edison legnagyobb előnye, hogy szinte bármibe be lehet építeni.