Bárki kérheti, hogy a Google feledkezzen el róla, kiszivárgott adatok szerint azonban a kérések több, mint fele sosem teljesül.

Tavaly május és idén március között összesen 218 ezer alkalommal kérték a Google-től, hogy élve az immár törvénybe iktatott "felejtés jogával", töröljön bizonyos információkat a keresőcég szervereiről. A befutott igénylések közül azonban csupán 101 ezer végződött tényleg adatmegsemmisítéssel.

Bár a Google mindezt nem hozta nyilvánosságra, a cég legfrissebb jelentésének forráskódjából sikerült előbányászni a számokat.

A keresőcég öt kategóriára bontotta a kéréseket:

  • személyes adatokkal kapcsolatos igénylések,
  • súlyos bűncselekmények,
  • közéleti személyiségek kérései,
  • politikai okok,
  • illetve gyermekvédelem.

Az összes kérés 96 százalékát személyes igénylések teszik ki: az Európai Unió 32 országából futottak be törlési kérelmek, Magyarországról is több mint 2200 alkalommal.

A keresőcég összesen több mint egymillió linket távolított el.

A Google egy közleményben reagált az előbányászott számadatokra. A cég szerint a fent olvasható információk egy belső projekt részei voltak, és nem bizonyultak elég megbízhatónak ahhoz, hogy a nagyközönség számára is publikálják őket.

Kérésre felejt a Google

Az Európai Unió tavaly májusban határozott úgy, hogy a felhasználók érdekében a Google-nek muszáj fogadnia olyan kérelmeket, melyek a keresőcég szerverein tárolt adatok törlésére vonatkoznak. A cég azóta minden egyes igénylést mérlegel, majd annak megfelelően dönt a teljesítéséről, hogy mennyire tartja jogosnak.

A gyakorlat tehát több mint egy éve működik, ám koránt sem hibátlanul: nemrég egy francia adatbiztonsági szerv fenyegette meg a Google-t, amiért az csak az európai szervereken tárolt adatokat volt hajlandó eltávolítani. Mivel az Egyesült Államokban nincs érvényben hasonló törvény, ezért az ottani adatközpontok tartalma még mindig érinthetetlen.