Fillérekért vette meg a Google webcímét egy szemfüles felhasználó. Bár hamar elvették tőle, a keresőcég jutalmat adott neki, amiért ilyen gyorsan reagált.

Úgy látszik, megéri lecsapni a véletlenül áruba bocsátott webcímekre. Ahogy arról az Origo is beszámolt, egy Amerikában tanuló indiai diák, Sanmay Ved nemrég 12 dollárt (alig több mint 3200 forintot) fizetett a google.com domainért - igen, annak a Google-nek a hivatalos eléréséért.

A keresőóriásnál azonnal észrevették a vásárlást és visszavonták a tranzakciót. Ha ez nem így történik, lehet, hogy súlyos milliókat (milliárdokat?) kér számon rajtuk a szerencsés vevő.

Nagy baj is lehetett volna a webcím felvásárlásábólForrás: AFP/Justin Sullivan

Ugyanakkor a Google nem olyan cég, ami hagyja, hogy egy szemfüles felhasználó hoppon maradjon. A vállalat biztonsági részlege egy nagyobb összeggel jutalmazta meg a fiatalembert, aki pedig az egészet eljótékonykodta.

Ved egy indiai oktatási alapítványnak ajánlotta fel az összeget. Ezt látva a Google megduplázta azt, így a szervezet kétszeresen is jól járt.

A Google sokszor jó fej

A Google egyébként híres arról, hogy jutalmat ad a súlyosabb hibák felfedezőinek. Sőt, munkatársakat sem a megszokott módon keresnek arrafelé. Egy adatbázis-szakértő nemrég úgy talált állást a keresőcégnél, hogy a Google-ön nézett utána egy programkódnak.

Ezt a weblap motorja észlelte, és egy kis játékra invitálta az informatikust, aki pár hónappal később a vállalat főhadiszállásán találta magát.